Продажбите на нови коли у нас с ръст над 18% за септември

Най-големите пазари в ЕС остават Германия, Франция и Италия
17 окт 2017 14:10,
13
Продажбите на нови коли у нас с ръст над 18% за септември
Снимка: архив, Ройтерс

Регистрациите на нови автомобили в България се увеличават с 18,4% до общо 2542 през септември, показват данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA). За първото деветмесечие ръстът е от 18,1% на годишна база до общо малко над 22 хил. нови регистрации.

България, заедно с Гърция и Литва, е един от лидерите по ръст на новорегистрираните автомобили в Европейския съюз, показват още данните на Асоциацията. В Гърция през септември регистрираните нови автомобили са близо 6 хил., което е ръст от почти 30 на сто. В Литва пък новите регистрации се увеличават с почти 46% до близо 2,5 хил. през септември.

Като цяло септември обаче не е силен месец за европейските производители. В целия ЕС новорегистрираните автомобили намаляват с 2% на годишна база до общо 1,427 млн. За първите девет месеца на годината тенденцията е положителна – ръст от 3,7% до 11,7 млн. нови регистрации.

Само в три страни има спад на регистрираните нови автомобили на годишна база. Най-значително е намалението в Ирландия – от 10,2%, следват Великобритания (-3,9%) и Финландия (-0,6%).

Най-големите автомобилни пазари в ЕС си остават Германия (с 2,6 млн. нови регистрации), Франция (1,56 млн.) и Италия (1,53 млн.).

Водещите автомобилни компании в Европа увеличават дела си на пазара в ЕС, показват още данните на ACEA. Въпреки скандалите през последните месеци Volkswagen вече държи 23,5% от пазара с 2,74 млн. нови автомобила. На годишна база увеличението е от 2,4 на сто.

Вторият по продажби автомобилен производител е PSA Group с общо продадени 1,29 млн. автомобила, което носи 11,1% дял от европейския пазар и представлява ръст от 15,5% спрямо предходната година. Renault Group е продала 1,19 млн. автомобила, което е ръст от 6,7 на сто. Френската компания държи дял от 10,3% от европейския пазар.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: колиавтомобилен пазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
22 000 нови автомобила от общото 4 000 000 наличнинека се извади какъв % са фирмени (най вече малките тойоти и дачия)после и личнитеи така да говорим колко сме се замогнали.Нормално една фирма да вземе 10 нови коли с гаранции на лизинг отколкото 10 стари без гаранции. Но това не ни вдига стандарта.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер!
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво крачка след крачка България върви нагоре. Трябва да се налеят още пари в инфраструктура и магистрали , за да се увеличи качествения туризъм. Държавата да подпомогне производителите да изнасят по лесно да ги съветва , ако трябва да им прави преференции. Така ще влиза повече валута.
6
4
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Много е спорно дали е по-добре да си купиш нова Дачия или за същите пари да си купиш на старо Audi или BMW? Aз имам голями съмнения, че Дачията е правилният избор? Колко ще струва новата Дачия след 5 години и колко ще струват Audi или BMW след 5 години. А качествата на самата кола. Този въпрос винаги е стоял при закупуване на кола: дали за едни пари да си купя относително по-нова кола от дадена марка или по-стара кола от друга марка, като втората марка се счита за доста по-качествена от първата.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом за 9 месеца са 22000, значи за годината ще са около 29000 нови автомобила. А колко бяха регистрираните автомобили в България? С това темпо на увеличение на закупените нови автомобили как ще нараства средната възраст на регистрираните автомобили? Сега е малко над 20 години, значи след няколко години ще е малко над 22 години.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До клиентБългарина кара масово втора ръка, защото е ГЪЗАР и 10 год. БМВ / АУДИ му е приоритет през новата Дачия. Иначе няма как да си премери *** колко му е голяма.
3
2
 
7
 
! Отговори
клиент преди 6 години
Тази година продадоха 20 автомобила , миналата 10. Ръст 50%........ това не е никакъв критерий. Няма значение кой, какъв е , ако се вземе общия брой на регистрираните в КАТ автомобили и цифрите се съпоставят ще изгрее истинската жалка картинка. А тя е следната: Българина кара МАСОВО автомобили втора употреба. И аз искам да карам нов , но засега е невъзможно. Тези "оптимистични" статии са просто прах в очите.
2
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напук на комунистическите прогнози за икономическа катастрофа в България, за мизерия и глад, за ровене по кофите на гладни пенсионери, българите харчат все повече пари за нови коли и почивки в чужбина. Сега пак ще ме апострофира някой любител на чесън и праз от БСП с дълбоко нахлупена yшанка до кръста, че това е лъжа, че единствено БСП е способна да управлява България под вещото ръководство на кремълският гнoм и Русия.
1
6
 
15
 
! Отговори
КИМ СЕН БУЛ преди 6 години
Ами замогна се българинът при управлението на Бойко Борисов.Започна да си купува нови коли, ходи на почивка в чужбина.Да благодарим на Вожда, който толкова много прави за нас.