Законови промени и... Армията излиза на улицата за акции на МВР?!

Войската може да охранява европредседателството
22 окт 2017 09:57, Петя Славова
122
Законови промени и... Армията излиза на улицата за акции на МВР?!
Снимка: архив, Булфото

Министрите на отбраната и на вътрешните работи Красимир Каракачанов и Валентин Радев са подготвили поправки в закона, които да позволят ползването на армия в конкретни операции срещу престъпността. Представители на войската може да се появят по улиците в София още при охраната на европредседателството от 1 януари 2018 г., съобщава в. "Сега".

Каракачанов обяви, че е за допълнителни правомощия за армията, за да може тя да изпълнява и функции по охрана и опазване на обществения ред. Разрешението за конкретни акции с участието на военните ще се дава от Министерския съвет.

"Мерките по защита на обществения ред ще се засилят. Когато ние имаме в армията подготвени специалисти, защо да не бъдат полезни на обществото?", настоява той от месец. И аргументира идеята си със зачестилите терористични нападения в Европа, след които армията се е включила в охраната на градовете. Армейски части бяха изкарани да патрулират по улиците, например след атентатите в Париж и Брюксел.

Темата в парламента в петък тръгна от въпроса на Николай Цонков защо специални сили от армията са използвани в акция на МВР в началото на септември за залавяне на охранител, убил жена си в Пещера. Тогава МО изпрати високопроходима военна техника, включително и "Хамър", а Каракачанов разреши съдействие да окажат екипи от 68-а бригада "Специални сили". След залавянето на мъжа МВР благодари и обясни, че вилата, в която издирваният се крил, била високопланинска и само колите на армията са могли да обходят района.

Каракачанов разви цял сюжет - той получил молба за съдействие, защото било възможно мъжът, който е обучен охранител, да вземе заложници и да усложни ситуацията. Това не било убийство от ревност, а тероризъм и армията можела да се включва в антитерористични операции по закон. Затова наредил съдействие, като пропуснал да уведоми дори шефа на отбраната.

"При подобни случаи, ако се наложи, аз отново ще го направя, за да подпомогнат военните МВР", каза Каракачанов. Това не означавало, че армията ще бъде изкарвана, когато се провеждат протести.

"Очаквах похвала от БСП, че институциите си сътрудничат", каза Каракачанов, според когото участието на бойците от 68-а бригада е било ограничено до разузнаване и събиране на информация.

"Тези действия са били в рамките на учение и тренировка в изпълнение на план", твърди шефът на МО. Депутатът Цонков обаче го хвана натясно с думите, че плановете за провеждане на учения се пишат предварително. Той заяви иронично, че "може би е хубаво МВР да премине към МО".

Още след конкретния случай в Пещера бившият военен министър Ангел Найденов каза, че решението на министъра е нелепо, необосновано и безпрецедентно. Според него има няколко хипотези, при които въоръжените сили могат да бъдат използвани в задачи от вътрешен характер, но сред тях нямало нито една, която да позволява използване на военни части в полицейска операции. "Стои въпросът - какво се случва със специализираните полицейски части, какво се случва със Специализирания отряд за борба с тероризма?", попита тогава бившият военен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
др.агент-иван,колегата ти министер радев,нима не знае личния състав на МВР,точно 60хиляди полицаи ,се водят на щат,армията е на половината им,или военно положение обявяваш,че изкарваш армията на улицата.
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквато ни полицията такава ни е и армията - Гергьовденските ни паради са показателни за армията ни - нито съвременна техника нито стъпката им стъпка, а за почти всекидневно стачкуващата ни полиция да не говорим.Качественият материал почти не остана в България, отделно рязане на ракети, самолети, танкове плюс чистките в армия , полиция и специални служби за да е по уютно на власт имащите.
108
1
 
2
 
! Отговори
Свобода преди 6 години
Шкембе-министърът лично ще охранява всички *** прояви от председателството. Продължавате да търсите най-мъхлявите *** за водачи на България!
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Акцията с 68ма бригада е за съд и оставка на министърът и командирът на бригадата. Отделно, че убиецът си се беше качил с избушената си маздичка до вилата.
106
0
 
7
 
! Отговори
:):) преди 6 години
до 107че е с Чавдар автобуси не са виновни военните, а такива като теб коити 27 г все армията им беше трън в очите и все я оптимизираха тиест режеха.
105
4
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Аз тая армия като я видя на парада за Гергьовден и ме напушва смях ...чак ми е неудобно да ги гледам....
104
2
 
8
 
! Отговори
малей преди 6 години
Баш за охрана на европредседателството е нашата армия. Като спре един син автобус Чавдар от 67 г. пред НДКто, и слезнат 50 опърпани войника със скъсани кубинки и евро-чиновниците ще са в потрес :)
103
2
 
6
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Армия?????Че, ние имаме ли армия????
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЛЕДАМ СНИМКАТА ГОРЕ И СИ МИСЛЯ КОЙ Е ПО ПО НАЙ.КАРАКАЧАНКАТА ИЛИ ПЕЕВСКИ, МАКАР, ЧЕ И БОКО ГИ ГОНИ В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ.СТАВА ВЪПРОС ЗА КИЛОГРАМИТЕ ТЕЛЕСНИ СЛАНИНИ.
101
0
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
А сега-изкарването на армията е много закъсняло, но, страх лозе пази.Сеирът ще е , когато изпратят армията да укротява полицайте, че и те нещо не слушкат вожда-слънце напоследък...
100
0
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Армията наистина трябваше да излезе на улиците, но не сега, а едно време, когато бе над 100 хиляди човека. Както в Румъния. И после-когато вилнееха трибуквените групировки, трябваше да действа по военновременните закони, и заловените в рекет, изнудване, изнасилване, продажба на наркотици и друга незаконна дейност, да си понесат последствията по бързата процедура, включително изправяне до стената.Но, тогава и БСП и СДС нямаха сметка от това-ловяха риба в мътна вода...
99
0
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Незаконен труд.Много грешиш. Службата бе 2 години, после2 години и 3 месеца. А в строителните войски много "братчеди" научиха и по 2-3 занаята, с които после си вадеха хляба-строители, мозайка и фаянс, трактористи, багеристи, фадромисти, заварчици.Но по-важното е, че се учеха на ред и дисциплина, и че ИМА ДЪРЖАВА.И още нещо-най-много отпуски се даваха във Строителни войски, за изпълнени норми. Я накарай сега някой "вратчед" да работи, да уважанва държавата, да учи занаят?
98
1
 
6
 
! Отговори
До 96 преди 6 години
Служил ли си бе човек?Още преди 40 год.,знаеш ли колко пъти ни караха да гоним някой който бил търсен ,по байрите на Марица!И то с празно оръжие,защото иначе било незаконно!Нищо ново под Слънцето!
97
1
 
2
 
! Отговори
скоро преди 6 години
Ред арми стронгест!!!
96
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ АРМИЯТА ДА СЕ НАМЕСИ И ДА БИЕ КОМУНИСТИЧЕСКАТА МАФИЯ КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ.
95
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 28 години падна от власт П. Младенов, само защото уж бил казал "танковете да дойдат", а сега цялата армия искат на паветата! Много весело! Полицаите действат само по протести за заплати, а армията ще им върши работата.
94
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледат на Запад и копират като маймуни. Повтарят като папагали "фалшивите новини" на Тръмп, сега и военното положение във Франция.
93
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накъде вървим съм полицейска държава или военно положение. Кога до сега армията е излизала в мирно време? Даже при бай Тодор не можеше да се помисли не токаво нещо.
92
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решението е правилно! А оплюването се очакваше, то "стратегическа" инвестиция от "партньори"...
91
5
 
13
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Нека танковете дойдат.☆