Прогресивен данък и необлагаем доход. Поискано от БСП

И още 10% скок на заплатите на полицаите, повече пари за майките...
Обновена: 23 окт 2017 14:41 | 23 окт 2017 14:37, Камелия Цветанова
266
Прогресивен данък и необлагаем доход. Поискано от БСП
Снимка: Булфото, архив

БСП отново поиска отмяна на плоския данък и четиристепенна скала за облагане, както и въвеждането на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. Предложението на социалистите е записано в алтернативния бюджет на левицата, който беше представен от червената шефка Корнелия Нинова.

Още по темата

Минималният осигурителен праг да се увеличи от 2600 лв. на 3300 лв., като за доходи под него да се плащат 10%, а за горницата над тази сума - 15% данък, искат от БСП.

Последната стъпка е за доходите над 10 хил. лв. - най-богатите ще се плащат 20% данъци.
Данъците ще се увеличат за 120 хиляди граждани приблизително.

2 829 626 да работещи ще плащат по-малко, обясни Нинова.

Паралелно БСП предлага запазване на корпоративния данък за фирмите на 10%, но променя данък дивидент от 5 на 10%. Въвежда се данък финансови транзакции.

Соцлидерката увери, че образованието, здравеопазването и доходите са приоритет в проекта на БСП, който пък е изработен на база тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през юни 2017 г.

Червените искат обезщетението за втората година от майчинството да стане 510 лв.

Предвидени са и допълнителни разходи за майки на деца с увреждания и за възрастни хора. Ще се преизчислят и всички пенсии.

От левицата предвиждат 500 млн. лв. за погасяване дълговете на болниците. Освен това лечебните заведения не трябвало да са търговски дружества.

581 млн. лв. увеличение на бюджета в сектор "Сигурност" и 10% увеличение на заплатите, предлага БСП.

ГЕРБ предлагат по-голяма финансиране на статуквото, ние предлагаме промяна на модели и системи, които да доведат до по-голям резултат, обясни Нинова.

Причина за проблемите в образованието, според левицата, е сбърканият модел "парите следват ученика". Затова БСП предлага да се отмени този модел.

Дефицитът, заложен в алтернативния бюджет на БСП, е около 1.4 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още по темата: БСПданъцибюджетдоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
1
 
! Отговори
Креча преди 6 години
До 237 Пич, то к сега си ги взимаме под масата. За мен с@ осигуровки за 550 лева, а останалите 1050 са си в пликче. Аман, остава к да им плащам за нищо ...
232
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова мандати имаха, ама пак сега го поискаха ...
231
1
 
4
 
! Отговори
До 238 преди 6 години
Дали това легализиране (изсветляване) на доходите не изкривява толкова рекламираното повишаване на доходите на хората. Ако е така значи няма увеличение, а ток, вода и храна се увеличават. Значи населението обеднява, за да влизат пари в хазната, а от там се финансира саниране, АЕЦ, КТБ. В общи линии да мачкаме обикновените хора. Да живеят депутатите и меринджейте
230
2
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Чудят се каква глупост да измислят, пък после се чудят защо не могат да спечелят изборите. А и след Луканов , Виденов и Станишев нямаме никакво доверие на тази партия.Така ли е ? Така е ..!
229
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога не вярвай на комунисти!Фалират държавите, когато са на власт!Русия, Куба, Венецуела, Северна Корея... чудесни примери!
228
1
 
6
 
! Отговори
Толерастия преди 6 години
Правилно ли съм разбрал, че доход над 10000лв на годишна база искат да е с 20% данък, т.е. всеки, който взема на 800лв на месец??? Ами другарката да оди да дуе бахура!!! А на *** да им съберем повече пари!! За пореден път правите и невъзможното да изгоните работещите, които издържат всички останали!! Единственото, което ще постигнете е всички да минат на минимална заплата, а другите да са на калпак.
227
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Да не забравите пенсиите,ей!И боновите книжки от масовата ...приватизация.За образованието ,м.а.н.....алите,здравепогазването си знаем предварително.
226
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди изборите пак така лъжеха бедните, че ако спечелят, ще вдигнат на богатите данъците и ще ги дадат на бедните, а богатите лъжеха, че ще им махнат данък уикенд. Въобще за всеки по една лъжа, само да се докопат, после си знаят, за една гидина накрадване и фалит
225
1
 
11
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Тая работа не знам как ще стане-то при плосък данък от само 10% богатите укриват доходи или намятат всичко за разход на фирмата,а какво ли ще е при 20-30%????Освен това необлагаемия минимум не е добра идея-то целия 50 нюанса сив сектор ще мине на тая сума.Освен това,добре е всеки да бъде съпричастен поне малко с данъка си,пък бил той и 50лв(на мин.заплата.Ако ще има и втора степен на данъка,то да не е повече от 15% за над средната заплата(примерно).А НАП да си свърши работата!
224
5
 
9
 
! Отговори
Rock of ages преди 6 години
Така, червените каквото и да подхванат го скапват икономически... Много лошо предложение са направили.... Гонят инвеститори, карат хората да крият доходи... Много недълновидно икономочески и просто предложение! Срам за червените кхмери! СРАМ!!!
223
2
 
12
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Когато държавата започне да ти предоставя услуги = на това което ти и плащаш като данъци тогава може да говорим за по високи данъци! Какво дава държавата на тия които плащаме данъци бе? Отиваш при лекар и ти казват, а ти взимаш много за теб направление няма, децата ти нямат право на пансион ако учат висше в друг град защото доходите ти са високи, плащаш данъци, а горивата тотална леш, пътища само във фантазиите на Бай Тиквонии! КАКВО ТИ ДАВА ТАЯ ДЪРЖАВА, ЧЕ ДА И ПЛАЩАШ ДАНЪЦИ БЕ ***?
222
2
 
11
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Първо държавата да почне да си върши работата, а не като викаш МВР защото *** дигат социално слаби сватби по 10 дена, МВР да ти казват, че немогат да намерят къщата. Не като ти блъснат колата пред вас КАТ да идват да ти вдигат рамене и да ти казват, че ако ТИ откриеш кой те е блъснал и той си признае тогава могат да направят нещо. Когато МВР не ходят по казината да си легализират рушветите, а си вършат работата тогава може да ревете за по високи данъци!
221
6
 
6
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Като си нямал нито мозък, нито усет, нито кохонес за да се опиташ да развиваш собствено производство ще си мълчиш! Големи разбирачи, хора на помощи ще дават акъл как се прави икономика. Като искате високи заплати работете! Какво е туй животно МРЗ? Защо не е минимална ставка за извършена работа? Без минимум за заплата? Защото тогава 60% от вас на минимална няма да можете и нея да заработите! Или ти си държавна *** която може да се смени с *** обучена за 3 часа с помоща на 2 банана?
220
4
 
3
 
! Отговори
комунист преди 6 години
писнами да губя на избори искам власт крадеми се
219
4
 
7
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До риторичноЧе си *** доказа го няма нужда повече. Като си толкова знаещ и можещ защо не си си рискувал жилището за започнеш производство? ААА не ти стиска на мижавия *** нали страхливо мижаво парче месо! Защо не си и ти от тия с големите заплати като си толкова можещ? Всички казвате шивачки с ниски заплати - да ама не - има шивачки с по 1500 заработка, има и такива които и минимална заплата немогат да заработят! Набий си в тъпата кратуна, че за мързел пари не се дават!
218
2
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До Капиталисти защо смяташ, че преразпределянето на доходите е справедлива система?
217
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В западните страни, например в Германия, Франция и Англия данъците са много високи -за хората с над средни доходи досигат до 40-50 процента, за богатите - 60- 70 процента"В западните страни данъците за средните доходи са 40-50 % и нагоре са плоски, дали е 15 хил или 4 хил няма разлика - около 50% данък, но заплати над средните са много малко. А богатите не са на заплати и доходите им са от дивидиенти, такси от запазени права, борсково операции които са с плоски минимални данъци 0%-10%,
216
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи тройната коалиция начело с БСП през 2007 приема плоския данък, сега обаче на другарката не ѝ се направи и бълва популистка слуз и идеи.
215
3
 
4
 
! Отговори
Богат преди 6 години
Аз не съм на заплата, има десетки начини освен заплата за легални доходи като се плащат минимални данъци, на бачкаторите на заплата да налагат каквито искат данъци, да ги товарат както искат, бачкаторите нямат избор.
214
9
 
5
 
! Отговори
Капиталист преди 6 години
Само при комунизма има плосък данък, при капитализма работниците които работят повече или е са с по висока кфалификация и получават повече плаща по голям процент данък - така е на запад при капитализма. Капитализмът е най-справедливата система, защото преразпределя доходите на работниците като взима от тези работници които имат високи доходи и раздава на хората с ниски доходи и не безработните за да няма недоволства и революции и да бизнеса да се развива и да прави големи печалби.