Държавата с опит да ограничи фалшивите болнични, следват - крайни мерки

Борисов: Проверяваме компаниите с най-много болнични
Обновена: 24 окт 2017 15:26 | 24 окт 2017 11:34, Веселина Йорданова
164
Държавата с опит да ограничи фалшивите болнични, следват - крайни мерки
Снимка: БТА

Държавата ще опита да ограничи фалшивите болнични с контрол, преди да приложи крайни мерки, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов преди заседанието на правителството.

По думите му това ще стане с "контрол на контрола" - чрез специализирана лекарска комисия от няколко лекари, които да проверяват болничните. "Ангажирали сме всичките сили на полицията да се опитаме да не пострадат тези, които са реално болни заради тези, които мамят. Като дойде петък, знаете колко болнични се издават и хайде в Гърция на почивка, ама всички данъкоплатци плащат за това“, коментира той.

Разпоредена е и проверка на всички компании, в които масово са вземани болнични от служителите.

Борисов даде срок от месец-два, за да се види дали тези мерки ще проработят, преди да се орежат плащанията за първите 3 дни болничен от 70% на 50% - идея, която не се хареса нито на работодатели, нито на синдикати.

"Да се обясни на хората, че става въпрос за техните пари, които изтичат по тази система", разпореди той на министрите. По думите му става дума за трудно доказуеми неща.

"Всеки може да изкара, че днеска има кръвно, докато проверят, може да му спадне кръвното“, даде пример той, като допълни, че когато се дават фалшиви болнични, се ощетяват всички и "накрая сметката става огромна".

Шефът на НОИ Ивайло Иванов информира министрите, че за последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% и вече са 3 млн. броя, а средствата за тях са в размер на 500 млн. лева годишно. По думите му с предложението през първите три дни работодателят да плаща 50%, а не 70%, както е в момента, се прави опит за ограничаване на неправомерното ползване.

Още по темата

Иванов каза още, че във фирми в ликвидация масово служителите получават болнични по 6 месеца, като сумата е повече от това, които биха взели, ако работят. По думите му в редица държави има изчаквателни периоди, в които на практика човек не получава нищо, като у нас е възприет най-мекият вариант.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че така на практика фирмата получава през болнични повече пари, отколкото внася като данъци в държавата.

По-късно днес по темата отново ще заседават здравният, вътрешният, финансовият министър заедно с представители на НОИ.

Борисов разясни, че има протестни сигнали от компании, "които искат да закриват заводи и да се местят от това, че един доктор дава по 200 болнични листа“. Имало и фирма със 105 хиляди болнични на служители за миналата година.

"В същото време ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна мярка създава проблем", коментира Борисов, като посочи, че в Полша за фалшив болничен отнемат правата на лекаря.

По думите му населението е намаляло, с 60% са се увеличили болничните и в пъти повече пари за здравеопазване са дадени, в същото време дълговете на болниците са над половин милиард, а всички казват, че няма промяна в здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A DOKTORITE KOITO IZDAVAT BOLNI4NI VZIMAT PO 30 LEVA KAKVO DA KAJEM.
131
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е кой работещ си позволява болнични, които му намаляват заплатата.
130
0
 
3
 
! Отговори
Дъ преди 6 години
Даваш кръв = болничен
129
0
 
6
 
! Отговори
ТОЧКА ПО ВЪПРОСА преди 6 години
ХОРАТА НА БОКО НЕ ВЗИМАТ БОЛНИЧНИ, А БОЛНИЦИ. ЗАТОВА НА БАНКЯНСКИЯ НЕ МУ ДРЕМЕ. НЯКАКВИ ТАМ ДОЛУ СЕ БОРИЧКАТ ЗА ПРАВАТА СИ. ЗА БОКО ТЕ СА "ЛОШ МАТ'РЯЛ"-ВАЖНОТО, ЧЕ ГО ИЗБИРАТ,ЗА ДА ГИ КРАДЕ. ЗАТОВА ДНЕС ТАКА, УТРЕ ИНАЧЕ. ВАЖНОТО Е БОЛНИЦИТЕ И КАСИТЕ ДА СА НА ГЕРБ.
128
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя от суджуци и мозъка му е лоясъл !
127
6
 
18
 
! Отговори
попо преди 6 години
Тиквун ! А здравния министър с турските ваксини и болните деца ? Излизаме болничен и работим защото в България докато работим мислиме как да изкараме пари . Пожелавам ти ранна смърт
126
6
 
24
 
! Отговори
Боко Борисов преди 6 години
Болнични вземат само държавните служители
125
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм ЗА тези проверки, но кога ще тръгнат проверки за ТЕЛК на нашите сънародници, на които не им се работи? Един такъв чистокръвен на 25 години е с Телк и 5-6 деца, струва на държавата 1 000 лева месечно. Кога ще тръгне проверка срещу Москов, дето оряза болничните легла на половина?здравеопазване в България НЯМА, разбиха го политиците, крадливи и некадърни.
124
27
 
5
 
! Отговори
БГ преди 6 години
90% от хората пишещи тук са ползвали най малко 1 седмица неправомерно болничен и затова плюят!Дайте по 500лв на човек хванал лекар който издава фалшиви болнични и ще видите как за един месец ще се окаже ,че българите рядко се разболяват
123
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вожда е пропуснал да посочи изключенията.Наприимер диагноза "Високо кръвно в правителствена болница , съпроводено с посещение на мюфтия и патриарх не се счита за фалшиво."" Изкълчване на глезен при мачле в работно време да се счита за трудова злополука" " Исхемията на Вучката, дето ритаме заедно да се счита за вярна само докато се назначи на подходящо работно място." Всички други са здрави измамници, които клинчат от работа.
122
1
 
22
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Значи по отношение на гражданите нещата стоят така : Когато нещо трудно се доказва се увеличава присъдата така един хванат плаща за 10 които не са били хванат ама нещо не ви стиска да го приложите на лекарското съсловие май защото БЛС може да сваля правителства.
121
3
 
34
 
! Отговори
турчин преди 6 години
Какви ще бъдат последствията Борисов. Няма полза от управлението ви.Продажни служители, продажни институции. Приети закони и нормативни документи с двузначен смисъл това е характерно за България.
120
1
 
7
 
! Отговори
zorka преди 6 години
Hak ni e deto go tarpim toya i haikata mu ! DO KOGA ???Kradcite tarsqt jalti stotinki ot bolnichni ,ne e li cinizam i genocid , a sasipanata ni darjava ot nego ,Delio ,Caco ,Ceco i t.n ne vijdat ! DO KOGA ???
119
0
 
28
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Всеки можел да се изкара че имал кръвно....тоя от личен опит говори,нали беше в болница (миналия мандат) с кръвно като имаше протести,всички вероизповедания ходиха при него....
118
0
 
33
 
! Отговори
БОЛЕН преди 6 години
КОГАТО ОБВИНЯТ НЯКОЙ ОТ ВИСОКО ПОСТАВЕНИТЕ ИЛИ ОТ ПРЕСТЪПНИЯТ КОНТИНГЕНТ ВЕДНАГА СИ ВЗИМА БОЛНИЧНИ, ПРИ ТЯХ САНКЦИИТЕ КАКВИ ЩЕ СА??
117
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да знам защо този куку се опитва да ни прави на ***! Първите три дни болничен се плашат от РАБОТОДАТЕЛЯ!!! Мути, кой те ръчка та смърдиш? Или изпълняваш определени поръчки от разни кръгове? Толкова си противен, че не мога да те гледам, олицетворение на беге чалгията - повсеместна простащина! Махай се в Банкя! Беги на село! Там ти е мястото!Разкарай се бонак!
116
2
 
26
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
Фашист
115
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодаря ти другарю Пожарникар , отново ни спаси от ТЕБ .
114
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Борисов , МИЛИАРДИ се крадът от банки,проекти,ддс, програми и схеми , а Вие говорите за болнични ? или народеца да пълни хазната -капка по капка вир,вир по вир язовир ,А ? ,а язовир се източва лесно
113
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце е много ядосан. Въпреки всичките му усилия, не може да изпълни поетите обещания пред началниците - за десетина години да ни види сметката и да опразни територията. Още сме живи!