Фандъкова: Вече не говорим за бежанска криза, а за интеграция

Само 5800 души са се опитали нелегално да влязат у нас за 2017-а
24 окт 2017 13:48, Анисия Иванова
79
Фандъкова: Вече не говорим за бежанска криза, а за интеграция
Снимка: БТА

Вече не говорим за бежанска криза, но предстои да се реши въпросът с интеграцията и социалните дейности. Това отчете кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференцията "Бежанската криза и развитието на миграционните процеси".

"По темата с бежанците в София се работи изключително сериозно. Опитваме на градско и местно ниво да решаваме проблемите, да осигурим добри условия за жителите и те да бъдат спокойни“, каза още тя.

Фандъкова припомни, че преди няколко години София беше подложена на бежански натиск заради недостатъчно добрата си подготвеност.

"Но благодарение на огромните усилия на държавата и на Европейския съюз днес ние вече не говорим за бежанска криза, но говорим за трайно и дългосрочно решаване на проблема с миграцията, който изисква не по-малко усилия. Това, което предстои, е решаване на въпроса с интеграцията и социалните дейности – най-вече образованието и грижата за непридружените деца“, каза кметът на София.

Наблюдава се занижаване на бежанския поток към България, но това не трябва да ни успокоява, потвърди Цветан Цветанов, председател на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в НС и председател на ПГ на ПП ГЕРБ.

"По данни на ГД "Гранична полиция“ през 2014 г. 38 хил. души са спрените при опит за влизане в страната. През 2015 г. се отбелязва пикът, когато над 90 хил. души са се опитали да преминат границата нелегално. През 2016 г. мигрантският натиск пада наполовина – 40 хил., а за тази година се говори за около 5800“, каза Цветанов.

Той уточни, че това в никакъв случай не трябва да кара България да се чувства спокойна, защото на турската граница все още има наплив от бежанци. "Оттук нататък трябва да говорим повече за възможностите на интеграция на всички, които търсят закрила. До момента има 130 деца на бежанци, които посещават училища в България", каза той.

Трябва да се промени законодателството, така че то да отговаря на новите предизвикателства. По думите му през последните години държавите в Европа не са била готови за огромния миграционен процес, но въпреки това София е успяла да се справи за кратко време и бързо да увеличи капацитета си за прием на бежанци.

"Убеден съм, че през предстоящия зимен сезон нещата ще изглеждат малко по-спокойно заради лошите метеорологични условия, но това в никакъв случай не значи че трябва да има отпускане на държавата“, каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С бежанците наистина се справиха,дали защото никой не иска да остава в България и бягат навън,дали защото ББ и Ердоган се разбират помежду си,дали заради оградата,все тая.В документален филм показаха картината в Гърция - тотален ад и кошмар,а островите и бреговете осеяни с незнайни гробове на неуспели да преплуват емигранти и други разни кошмари.
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова -усмихнатото лице на корупцията . Гарнтирано от ГЕРБ!
63
0
 
4
 
! Отговори
Що е интеграция? преди 6 години
Да *** извиняват, ама това "бягство" на милиони е насилствена масова депортация на хора, които са откъснати от собствените им култури, езици, родни земи, домове и начин на живот, а тази "интеграция" е принуждаване да живеят на хиляди километри от родината им в съвсем чужда им среда по съвсем чужди им правила. Откъде накъде? Защо това да е добро за тях? Та те са изкоренени, явно защото за техните земи има апетити от страна на големи хищници. Що трябва и да се гордеем с това.
62
1
 
3
 
! Отговори
Я по-полека преди 6 години
Каквито и недомаслени приказки да ръсят, ГЕРБ не допуснаха да станем ни втора Гърция, през която прегазиха около милион мигранти, ни втора Германия, която ги посрещна с разтворени обятия. Те си знаят какво им е струвало при откачалската еврогейска политика. Но все пак да си мерят приказките. Политика, политика ... такива приказки за интеграция на нашественици и от политкоректност за пред Меркел и сие не бива да изпускат.
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова глупости не желаем да слушаме.Така наречените "непридружени деца" да се предават на посолствата на държавите от които са .Тяхна грижа е да ги върнат по родните им места.За интегриране в българското общество на нелегално нахлулите у нас от ислямските държави и дума не може да става изобщо.Единственото което искаме българите е час по скоро да ги депортирате.Не желаем никакви араби в България.
60
0
 
8
 
! Отговори
Арабия в София преди 6 години
На пъпа на София пълно с интегрирани араби с магазини, с халал храна и прочие. Как стана тая работа, кметке? Кой ги прие тия хора, та и разрешително за магазини им даде? Как се отваря магазин в центъра на столицата? На мен ще ми дадете ли??
59
0
 
8
 
! Отговори
Да, ма! преди 6 години
Госпожо, българите трябва да интегрирате. Че нещо им създавате трудности да си живеят в родината.Бежанците, ако са истински бежанци, постояват, докато отмине опасността по родните им места, па се връщат кой отдето е. Не се заселват в чуждите държави. А докато стоят в чужбина, не висят на местното население, а работят. Толкоз.
58
1
 
1
 
! Отговори
Otgovor преди 6 години
taia *** kalinka i partiata i da si gi integrirat az neshta Bulgaria e pravoslavna dargava miusulmani nimat rabota tuk
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се пуснат такива диваци, при следващото преброяване се самоопределям за китаец в знак на протест. Писна ми от либерастия вече! Само китайците са годни да се справят с тази напаст. Докараха коренното население на Европа до състояние на тревопасни, живеещи под непрекъсната заплаха. Превърнаха най-хубавите държави в к'оптори. Трябва мирна депортация на нашествениците. С тях оправия няма! Ако всеки мюсюлманин, африканец и т.н., реши да дойде, европейците стават малцинство. Кой кого ще интегрира?
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре е г-жа Фандъкова да се интегрира в родния си Самоков. В София не успя. Копа навсякъде с мисълта да извади картофи, прави бели непрекъснато, откакто е кмет в София е истинки апокалипсис!
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от кога на кризата и викат интеграция?
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гражданина първа ръка 42Сигурно фантазираш София да стане забранен град и само да смуче ресурси. Или отделяне от България - може да не се окаже лошо ... Или българите да се делим по права според месторождението си? Разбирам те - искаш привилегийки. Знай, че никой не иска да живее в София, защото е прекрасно. Просто ресурсите, властовите позиции, добре полатените работни места се създават там целенасочено от много време. Както се казва, всички сме от село и рибата се вмирисва откъм главата.
53
0
 
13
 
! Отговори
Гневомир преди 6 години
Аз ще ти дам три интеграции на тебе!!! Всички да си ги водиш вкъщи да си ги интегрираш, ясно ли ти е? Понеже нищо не похващаш, нито кучетата, нито клошарите, нито бездомните, нищо не си оправила! Сградите се рушат, глутници ядат хората, по кварталите всичко е разддала на строители, а тя седнала да пише стихове и да философства! Същински Омар Хаям!!
52
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кого му трябват тези? Със сигурност не на нас или на която и да е цивилизована държава. И по кой успешен модел ще ги интегрира Фандъкова? А как брои колко са нелегалните? Може би се записват доброволно в тетрадка като пресекат границата ... Поредният прах в очите. Трупането на малцинства от дивашки държави в никоя държава не води до нещо добро.
51
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"През 2015 г. се отбелязва пикът, когато над 90 хил. души са се опитали да преминат границата нелегално." АЗ НЕ ПОМНЯ ТАКИВА ЦИФРИ ТОГАВА В НОВИНИТЕ
50
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-жо Директор Вземете си болнични няколко дена
49
1
 
58
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Ние наще си "бежанци" не интегрирахме , и ся излизат да се намерят на приказка щяли да интегрират бежанците .Кой ли пък вярва в това
48
1
 
32
 
! Отговори
Вазов преди 6 години
И Господ от свода през гъстия дим,ви гледа отгоре тих,невъзмутим-Докога!
47
0
 
16
 
! Отговори
дгх преди 6 години
Ха ха!Хо хо!
46
0
 
46
 
! Отговори
евро-простотия преди 6 години
говорим вече за друга форма на кражба на пари