Депутатите гласуваха за ефективен банков надзор

Препоръките на Европейския банков орган ще бъдат приложени
22 ное 2017 12:15,
6
Депутатите гласуваха за ефективен банков надзор
Снимка: Булфото, архив

Усъвършенстване на надзорната дейност на БНБ над банковите и финансови институции и прилагане на препоръките на Европейския банков орган. Това решиха депутатите с промените в Закона за кредитните институции.

Според шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която е вносител на проекта, по този начин ще се повишат изискванията за лицензиране на банки, както и се задълбочава изследването на свързаните лица при кредитирането. Ще се създадат и законови условия всички препоръки на Европейския банков орган да бъдат приложени.

"Призовавам всички да гласуват "за", за да имаме законовите условия да бъде надзорът ефективен и за да избегнем случаи като КТБ", каза Стоянова.

По думите й между първо и второ четене ще се направят промени в някои текстове, за да се вземе предвид и мнението на банковите среди.

Румен Гечев от БСП обаче се въпротиви, че сега ще се приема закон, който тепърва ще бъде променян и настоя, че се действа прибързано и в рамките на няколко дена от внасянето на проекта.

"Ще подкрепим всички текстове, които са свързани с увеличаването на банковия надзор. Но не приемаме ключови въпроси да се решават за 2-3 дена, когато става дума за стабилността на банковата система на България", заяви социалистът.

Според него основен риск в промените е, че се дават повече пълномощия на подуправителите на БНБ, а се намаляват на Управителния съвет.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че от движението ще подкрепят също промените, но при условие, че ще има корекции между първо и второ четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
ОЧЕВИДНО преди 6 години
До бай хМенто, мъжът ти го приеха в БСП едва на 10-ти ноември.- син на комунисти..............
3
0
 
10
 
! Отговори
бай х преди 6 години
надзор има - ама парите на КТБ то ги нямаправосъдие има - виновни няма
2
4
 
1
 
! Отговори
ИСкаме държавна банк преди 6 години
Има нужда от държавни банкиПровеждаме тестове от година резултати страшни..
1
1
 
3
 
! Отговори
M.I.C. преди 6 години
Не ми стана ясно. Гласуван ли е. Колко ЗА колко Против. Може би аз не разбирам.