Сладко и локум с родна роза... забранени в Китай!

България търси начини да изясни и да реши въпроса
23 ное 2017 12:30,
5
Сладко и локум с родна роза... забранени в Китай!
Снимка: Reuters, архив

Сладка, конфитюри, бонбони и локум с българска маслодайна роза не могат да се продават вече в Китай заради списък, който упоменава кои субстанции могат да се влагат в хранителните продукти. 

Компетентните институции в България обаче в момента проучват китайските нормативни документи с цел изясняване на въпроса и неговото решаване. Това става ясно от писмен отговор на министъра на икономиката Емил Караниколов на въпрос на депутатката от "Воля" Полина Цанкова-Христова защо е забранен от страна на Китай вносът на продукти, съдържащи маслодайна роза.

Караниколов подчертава, че не става въпрос за целенасочена забрана за внос на българска роза Дамасцена в Китай, а за приет списък на традиционни неядливи субстанции, които могат да се влагат в хранителните продукти. Съответно, всичко, което не фигурира в списъка, не може да се разпространява на китайския пазар.

В този списък единственият вид роза, който е упоменат, е роза Ругоза. Затова хранителните продукти, които съдържат роза Дамасцена, не могат да се продават в Китай, обяснява Караниколов.

По случая са сезирани по компетентност Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните.

Министър Караниколов уверява, че се отдава приоритетно значение на сътрудничеството с Китай и че ще бъдат предприети всички необходими действия за регламентиране вноса в Китай на български хранителни продукти, съдържащи роза Дамасцена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
шматко от палмовото масло гарнирани с Е-та ти се е размекнал мозъка .
1
5
 
41
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Тези които ядат пластмасов ориз се загрижили за здравето на народа.