Тристранката обсъжда: Минимална заплата от 510 лева

Според властта има благоприятни тенденции за това
12 дек 2017 07:41,
30
Тристранката обсъжда: Минимална заплата от 510 лева
Снимка: архив Reuters

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди днес проект за постановление на Министерския съвет за увеличение на минималната работна заплата за 2018 година.

Проектът предвижда най-ниските възнаграждения през следващата година да станат 510 лева, а минималната часова работна заплата - 3,07 лв.

В предложението си за увеличаването социалният министър Бисер Петков пише, че за определянето на нов размер на минималната работна заплата благоприятстват положителните тенденции на пазара на труда, устойчивият ръст на доходите от труд, съчетани с продължаващо нарастване на производителността на труда в страната.

През 2018 г. минималната работна заплата ще се увеличи с 10,9 на сто от 460 лв. на 510 лв., ще се стимулира активността на пазара на работната сила, което ще доведе до значително нарастване на доходите на най-нискодоходните групи на пазара на труда и ще се повиши и покупателната способност и жизненото равнището на населението, пише още в доклада.

Повишаването на минималната работна заплата отразява заявения приоритет на правителството за устойчиво повишаване на стандарта и качеството на живот на населението в страната, се допълва в документа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
Зо Работник преди 6 години
Вноските на онези, които сега са пенсионери, са били присвоявани от държавата, за да ги използва за други неща, например да строи детски градини, докато ти си растял.В този смисъл държавата е неизправен длъжник, тя не обезпечава онези нужди, които са били предвидени да се задоволяват с една пенсия преди 40 г.Откъде накъде човек с 40 г. трудов стаж ще бъде ощетяван, защото някои днес раждат по 6-7 деца, но нямат доходи? Или защото навремето е трябвало да се построи детска градина за теб?
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мениджър съм в частна фирма с около 1200 служители,в областта на услугите.При всички разчети,след маркетингови проучвания и преговори с клиенти,с които имаме дългосрочни договори,последните не искат да предоговорим новите заплати,тоест да поемат ако не изцяло,то поне част от увеличението! Спасението е в намалянето на персонала с около 10-12%. От там по-малко данъци,осигурителни вноски,разходи за безработни и тн.Губи единствено държават,частника почти никога!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде да се обзаложим, че от 01.01.2018г. ще се напълнят Бюрата по труда. Масово съкращения ще има, а който остане на работа ще му скъсът задничето от работа за 510 лв. Не може да има работник изработващ продукция за 380-400 лв., а да му се плаща 510+205 осигуровки= 715 лв.
27
0
 
3
 
! Отговори
До Провинция преди 6 години
Ако не ви мързи - цяла Европа е пред вас. Можете да работите свободно в 27 страни от ЕС, плюс Норвегия, Швейцария, Исландия. Като свършат робите, които са навити да работят за без пари, ще почнат и да се вдигат доходите
26
0
 
2
 
! Отговори
Средногорец преди 6 години
До ПровинцияПри нас бяха кеш преди 10 години и то не цялата заплата а само минималната, останалото беше кеш.
25
1
 
1
 
! Отговори
:):) преди 6 години
до 24смяташ щото плащаш по 100 кинта заплатки и пак ти се свидят
24
1
 
3
 
! Отговори
Hedged Lots of Asset преди 6 години
Много интересно дали в тристранката участва Методиев? Не са те хората, които ще определят минималната заплата. Моята си я определям сам, без да ме интересуват "куките" от правителството и синдикатите. Управител на фирма съм, а изобщо не ме е еня за политиците и останилите бюджетни служители. От 8 - 9 г. си пиша финансовите отчети и счетоводни баланси. Смятам изключително бързо, за разлика от полицаите и политиците.
23
2
 
1
 
! Отговори
Провинция преди 6 години
Не от югоизточна България съм и заплатите са кеш при нас. Много ме съмнява при вас стандарта да е шопски ;))
22
0
 
2
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
До анонимен 18 Блажени са вярващите, не облажени! Поне не и в тоя живот.
21
1
 
1
 
! Отговори
Средногорец преди 6 години
До ПровинцияПри нас явно е друга провинция(авно си от Северозападналата част) защото заплатите са такива, че много софианци могат да мечтаят за тях.
20
1
 
10
 
! Отговори
dada преди 6 години
тези на на запад верно ни мислят за скотове щом си мислят че с 50 лв на калпак ни се подобрява положението
19
11
 
7
 
! Отговори
Работник преди 6 години
До А пенсиите?Какво пенсиите?Тях ви ги плащат в момента от нашите вноски.Мен някой пита ли ме дали съм съгласен да ми се взима от осигуровките и да ги дават на вас докато мятате пачки през балкона?Освен вас в България има и майки и деца и млади работещи хора.Работили сте за 80лв заплата, пък сега искате 800лв пенсия.Не сте ли малко нагли да се поставяте преди нуждите на нас работещите?
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НедоволенПлачи, плачи!Щете не щете България се оправя
17
4
 
6
 
! Отговори
А пенсиите? преди 6 години
Какво е можело да се купи през 1970 г. с 35 лв (минималната пенсия) и какво може да се плати днес с това, което получават повечето български пенсионери (200-300 лв)? Колко храна, поддържащи лекарства и режийни за гарсониерка могат да се платят днес с 250 лв и какво е можело да се плати с 35 лв през 1970 г.?Припомням, че днес пенсии по 200-300 лв получават хора със специалности и пълен трудов стаж, а преди 40-45 г. 35 лв е била пенсията на най-неуките, които не са вършили тежък физически труд.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешници. Всичко е една голяма измислица.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато обсъждате каква да е минималната заплата дали да е 250 евро на МЕСЕЦ , това е дневната надница в Западна Европа . Така е др. пишман работодатели , сега ще търсите работници ама няма да намерите и сами с любовниците си -фолкаджийки ще трябва да си работите .
14
1
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Не падам от луната ,то всичко в БГ се знае ,въпроса е ,че сами си вредят ,ама не го разбират.
13
2
 
9
 
! Отговори
до9 преди 6 години
държавста пиддържа стагнация изкуствено защото тез които управляват са излезли временно от бизнеса си уж , но дефакто си рабитят в негов интерес, с пистни пици и др глупости....
12
1
 
8
 
! Отговори
* преди 6 години
Еднооооо, двееееее, трииииии...А сега ревете 'работодатели'!
11
2
 
8
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
"което ще доведе до значително нарастване на доходите на най-нискодоходните групи на пазара на труда и ще се повиши и покупателната способност и жизненото равнището на населението, пише още в доклада." Да се смея ли, да плача ли?