Мярка №1: Правителството ограничи износа на лекарства

Ще се следи движението на медикаменти от лекарствения списък
2
Мярка №1: Правителството ограничи износа на лекарства
Снимка: архив Reuters

Износът на лекарства от позитивния лекарствен списък ще се ограничава при недостиг у нас.

Промяната е записана в Закона за лекарствата, одобрен от правителството.

За първи път се създава информационна система, чрез която ще се следи движението на лекарствата в този списък - от влизането им в България, през търговеца на едро, търговеца на дребно - аптеката и аптеките в болниците, обясни здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти в МС.

Още по темата

По думите му тези данни ще бъдат сравнявани с ресурса, който е изплатила НЗОК чрез реимбурсиране и ще стане ясно къде се явява липсата на съответния лекарствен продукт.

Така ще се проследи движението на тези лекарства, които са поискани за лечение на българските граждани, но не са използвани за тази цел и са отклонени за така наречения паралелен износ, посочи Ананиев.

Липса на лекарство ще се установява, ако търговецът на едро в рамките на един месец отказва снабдяване с него едновременно на пет аптеки. Той ще може да изнася лекарства от ограничителния списък, ако в рамките на пет дни от уведомяването на ИАЛ не получи забрана за това.

С промените в закона се създава експертен съвет към ИАЛ, който разработва два списъка – за тези лекарства, за които има временно ограничение в износа заради недостиг, и за лекарства, които в предходните 3 месеца търговците са уведомили, че ще изнасят.

Конкретните механизми ще се регламентират в наредба, която здравният министър ще издаде до 3 месеца, очаква се информационната система да е готова до четири месеца.

Според Ананиев ефектът от въвеждането й ще бъде в милиони левове.

Предвижда се и санкция за търговците, при които е установен паралелен износ. Тя е 10 хил. лв. за първо нарушение на търговец на дребно и 20 хил. лв. за второ.

Търговец на едро ще бъде глобяван с 25 хил. лв., а ако бъде хванат втори път в нарушение, ще му бъде отнеман лицензът.

За финансовите проблеми в болниците в Ловеч, Враца, Видин и др. министърът обясни, че ще се провеждат разговори със съответните кредитори. Конкретно в ловешката болница вече е постигнато споразумение блокираните средства да бъдат сведени до минимален размер, което ще позволи изплащането на заплатите за септември и покупката на основни медикаменти за работа.

"Разработили сме план за оздравяване, който започваме от днес и се надяваме в рамките на 3 месеца болницата да придобие този вид, в който да бъде ефективна. В рамките на този период ще се прилага същата схема с кредиторите“, обясни Ананиев.

Оздравителният план за лечебното заведение във Враца също е готов, а подобни мерки ще се приложат във всички проблемни болници с 50% и повече държавно участие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
www преди 6 години
Тоз път им затвориха кайнака. Чакаме червените лекарствени "джамбази" да реват "оставка", че без пари не е живот!
1
0
 
6
 
! Отговори
МАСОН -ЦИОНИСТ преди 6 години
ПИТАНЕ КЪМ СТАДОТО 240 ....АНАЛГИН ХИН И АНАЛГИН ХИНИН НЯМАТ НИЩО ОБЩО ...ДОБРЕ ЧЕ НАМИРАМ ОТ КЪДЕ ДА СИ НАБАВЯМ АНАЛГИН -ХИНИН И ВАШИТЕ ГРИПНИ ВИРУСИ СА БЕЗСИЛНИ ЗА 24 ЧАСА МИНАВА ХРЕМА И ГРИБ ГАРАНТИРАНО...ВЪРНЕТЕ ПРОИЗВОДСТВОТО НА АНАЛГИН-ХИНИН И СПРЕТЕ ИЗМАМАТА С АНАЛГИН-ХИН КОЙТО НЯМА АКТИВНА СЪСТАВКА ХИНИ 50МГ БАНДИТИ!ПАРАЦЕТАМОЛЧЕТО ВИ КОЕТО ДОБАВЯТЕ В ПРАХЧЕТА Е ПЪЛЕН Б О КЛ УК .МАМИТЕ ХОРАТА...