Норвегия обеща помощ и сътрудничество на България

Притеснени сме от случващото се с Brexit, заяви Ерна Солберг
24
Норвегия обеща помощ и сътрудничество на България
Ерна Солберг и Бойко Борисов. Снимка: БТА

България е много важен партньор за Норвегия в Европа. Притеснени сме от случващото се с Brexit и чакаме с нетърпение Българското председателство. Това заяви норвежкият премиер Ерна Солберг на съвместен брифинг с премиера Бойко Борисов. Двамата разговаряха в Министерския съвет за двустранното сътрудничество, приоритетите на председателството и други теми от европейския дневен ред.

Двамата подчертаха важността на норвежкия финансов механизъм за страната ни и обявиха, че за новия програмен период по него ще бъдат предоставени 210 млн. евро за иновации, социално включване, интеграция, правосъдие и др.

Норвежкият премиер подкрепи приоритетите на Българското председателство през 2018 г., като посочи конкретно миграцията и интеграцията на Западните Балкани.

Ерна Солберг обеща помощ и сътрудничество на България, "така че хората от двете страни да се възползват от това, което правим". По думите й инспекциите по труда са засилили своите контакти, за да се гарантира, че идващите да работят в Норвегия българи няма да бъдат експлоатирани.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че в Европа се оценява добре това, че България се опитва да помага на Балканите.

Той очерта две възможности в тази връзка. „Или ЕС и всички ние правим необходимото да придвижим напред темата с Балканите, започвайки с инфраструктурата и всяка една от държавата да си покрива критериите, народите да имат възможност да видят, че ЕС ги е прегърнал и всеки с различни стъпки ще се придвижи напред. В противен случай населението на Балканите застарява, няма кой да плаща пенсии, идват популистки партии и това става територия на влияние на Великите сили, рай за трафик на хора и наркотици“, заяви Борисов.

По думите му Норвегия е една от най-развитите демократични държави в Европа и имаме пълната й подкрепа по всички теми – и за Турция, за взаимоотношенията по линия на НАТО, за случващото се на Балканите, за миграционния процес.

Българският премиер настоя, че сме длъжни да водим твърда външна политика и европейските лидери да участват във вземането на решения в процесите по света, които по думите му се развиват с бясна сила.

"Не може тези войни да се водят извън Европа, а всички пасиви да дойдат накрая в Европа, не е честно", настоя Борисов.

Премиерът отново подчерта, че сме длъжни да окажем помощ на бягащите от войните, а икономическите мигранти могат да бъдат приети в страните, в които има нужда от тях.

"Не може мигранти да се вкарват при кучешки условия и минимално заплащане и да се облагодетелстват трети страни – това нито е хубаво, нито е приемливо, работим по темата, но още по-твърдо и съвместно ще се действа по тази тема", посочи той. Борисов увери Ерна Солберг, че Норвегия ще може да разчита и занапред на страната ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже и като не е в Европа, Норвегия ни помага, а "братска" Русия гледа как да ни прецака и ограби. Ето върху това трябва да се замислят хейтърите преди да пишат глупости.
19
7
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Темата пълна с хейтъри! Борисов никога не е казал, че Норвегия е в ЕС, а е споделил, че България ще председателства ЕС, защото Норвегия е в ЕВРОПА (ако не знае 2).
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цялото словоблудство е смешно пред един факт- Норвегия не е в ЕС и никога няма да бъде.
17
5
 
10
 
! Отговори
Странстваща тиква преди 6 години
Що да не им прибере кинтите и на тия балами. Човека си осигурява старините.
16
0
 
27
 
! Отговори
Дедов преди 6 години
Високия стандарт на живот в Норвегия се дължи на две неша:1.Населението има съвест и достойнство2.Износа на петрол който не е заграбен от шепа дерибеи, което се дължи на точка 1.
15
8
 
13
 
! Отговори
жеко преди 6 години
има такава професия човек да си продава родината, гледам баце е специалист напоследък е много активен, съюза се разпада и се чуди как да запази авоарите ама ще ти ги вземат баце щото са по хитри от един пожарникар
14
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господи, как ми омръзнаха тия триполовите!!! Кога най-сетне ще се разтури това недоразумение еуропско, че най-сетне да се вземем в ръце и да започнем истинска работа!!! ДОКОГА ЩЕ РАЗЧИТАМЕ НА *** И ПУЛЬО И РАЗНИ ПОМОЩИ, ОТ КОИТО НИКАКВА ФАЙДА НЯМА!!! Освен на крадците на фондове разбира се!!!
13
3
 
8
 
! Отговори
предлагам преди 6 години
Ние хубаво сме "вързали" нашият Лев за Еврото,но при нужда да ползваме Норвежка крона за резервен борд.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко сигурно я е запознал с инграцията на Западните Балкани?!И той е един велик интегратор, Боже упази.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕFTA какво общо има с ЕС?
10
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видехте ли бе, Батко седна да учиEnglush, научи го и вече свободно си хортува с други премиери. Нали видяхте, и с една книга прочетена до половина може да си премиер и да резилиш един народ по света. Като е гледала как се пучи и се опитва да покаже, че разбира, какво ли си е помислила жената. Що за народ е избрал този тлъст и *** чичка, това ли е най-доброто? А най-лошото? Нема такава държава, бивш бандюга и Монокнижник да решава съдбините на един народ.
9
5
 
14
 
! Отговори
НОРВЕГИЯ НЕ Е В ЕС преди 6 години
НА РЕФЕРЕНДУМ ПРЕДИ ГОДИНИ НОРВЕЖЦИТЕ КАЗАХА "НЕ" НА ЕС.ОТТОГАВА СТАНДАРТЪТ НА ЖИВОТ В НОРВЕГИЯ СЕ ВДИГНА,никой не им нарежда какво да правят, ядат си криви краставици и пр.ВЪОБЩЕ - СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА.
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАЛКО Е ЕДРИЧКА ЗА ОБИЧАЙНИТЕ ПРЕГРЪДКИ И ЦЕЛУВКИ, ХА-ХА-ХА!
7
2
 
8
 
! Отговори
дообре преди 6 години
До Хамлет - не е. но е член на EEA и EFTA, ако нещо ти говорят тия абревиатури!? а в статията никъде не пише, не се споменава, че Норвегия е в ЕС!
6
5
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ние НЕ сме и за помагане !
5
4
 
12
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 6 години
Притеснени сме от случващото се с Brexit, заяви Ерна Солберг________________________________________________________В истинската политика, нЕма вечни приятели, има вечни интереси.Британците го разбраха и избЕгаха НАвреме.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горките Норвежци !Сега ще видят кон -ШКЕМБЕ- Чорба ,яде ли?!Като не можеш сам да си помогнеш ... ,никой не може да Ти помогне !
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** сичките невести ги пообиколи по европата тоя български левент, от всякъде гонен /в родината/ навсякъде приет в европа! евала Боката, най-голем си!!! тя курнелка за тва те налита, жена е не мое да се удържи! жив и здрав!
2
5
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Къде сте тръгнали да се сравнявате с БЕЛИ хора в БЕЛИ държави ??
1
6
 
13
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Казах на тази лелка да гледа и да се учи от нас на демокрация и как се председателства ЕС, че като дойде теъхния ред да знаят.