Ремонти на МиГ ще има! Кабинетът отпусна 20 млн.

Това е вторият транш към руската компания РСК МиГ
Обновена: 13 дек 2017 15:23 | 13 дек 2017 15:15, Веселина Йорданова
78
Ремонти на МиГ ще има! Кабинетът отпусна 20 млн.
Снимка: архив Reuters

Близо 20 млн. лв. одобри правителството за осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29. Това е вторият транш за тази година по проекта. По него в централния бюджет за 2017 г. са заложени 30,52 млн. лева.

Първият транш в размер на 9 630 000 лв. беше отпуснат през януари.

Още по темата

Ремонтът на МиГ-овете е наложителен за гарантиране на въздушния суверенитет. Както е известно, процедурата за избор на нов боен самолет бе върната от депутатите.

Вчера стана ясно, че България ще даде 81 млн. лв. за ремонт на 15-те български изтребителя МиГ-29. Руската компания РСК МиГ е единствената, която е поканена в процедурата, обявена от МО.

Преди време военният министър Красимир Каракачанов обяви, че изтребителите ни МиГ 29 са все още годни за летене и затова държавата ще предприеме стъпки към ремонтирането им докато текат процедурите за закупуване на нови изтребители.

От обществената поръчка за ремонта, публикувана от МО, става ясно още, че първоначалната цена на всички договори по споразумението е 41 млн. лв. (без ДДС), но към него е предвидена възможност за конкретни допълнителни договори, без общата цена да надвишава 81,290 млн. лв.

Специалисти от РСК МиГ извършват в момента технически прегледи на всеки от българските изтребители.

Самолетите имат летателен ресурс до 2029 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
3
 
! Отговори
USA преди 6 години
До Герге ШопаТи може да предпочиташ и жигулата си на село, но нормалните хора искаме Мерцедес, Тойота или Форд ;) Същото и с Русия. А МиГовете са летящи жигули и е срамно, че държава от НАТО си поправя самолетите в Русия.
70
2
 
12
 
! Отговори
Герге Шопа преди 6 години
Предпочитам руснаците пред краварите, дето уж сме им съюзници и бази имат тука, а не ни махат визите. Лицемериии, Русия ни освободи и ни храни 45 години, имахме ядрена енергетика и армия и ракети от които турците пълнеха гащите. Ердоганя дори на сън нямаше да си помисли за ревизия на лозански договор. С Русия сме братски народи с обща азбука и религия и манталитет и традиции и култура... да не говорим колко са красиви рускините, а не като американските глигани.. ай сиктир от тука ве.
69
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия и САЩ си сътрудничат в Космоса! Боинг има в Русия инжинерен център в който работят 1200 руски инжинери,както и копуват титан от тях! Това сътрудничество санкции не го лови,защо пък ние да не си ремонтираме самолетите с помоща на руснаците?Всеки да си гледа интереса, това истината!
68
1
 
15
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 68Защо тролиш беМиГ 29 са 4 поколение изтребители.Такива използват ВСИЧКИ армии по света.Това че има тук там самолети 5 поколение са на въоръжение е по скоро изключение.Гръбнака на всички ВВС са изтребители 4 поколение.Всичко е политика и бизнес.
67
0
 
15
 
! Отговори
Гогето преди 6 години
А Перуката Ненчев,защо все още е на свобода?
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 68 Значи Миговете са точно за България !Държавата ни нали е от пропадналите, поне според статистиките на ЕС!
65
3
 
4
 
! Отговори
До Hafen die wa...61 преди 6 години
28 год.демонкрация,но не си забравил СИВ.Интересно 60-70год.на ХХвек България не се молеше на Германия да ни оправи Месершмитите от 1941-1944г.Как така за 28 год.не се замогнахме да си купиме 20 -на нови Фантома.А,забравих,че Елцин или Горбачов са виновни.Защото Путин е виновен само за избора на Боко за Министър-председател на България (каракачанка в знак на благодарност).
64
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само пропадняците карат миг-29 все още
63
0
 
11
 
! Отговори
Калина преди 6 години
АаахахаНенчеееев, къде си, Ненчев?!
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шкембе Воеводата е велик.Той знае какво да прави.
61
2
 
4
 
! Отговори
Ники преди 6 години
За тия пари по-добре 4 трамвая...Пари за ВВС няма, да заложат на друг тип войски или защита...А и като не летят, какво като ги ремонтират? Те при учение без враг загубиха един вертолет, умря един пилот и се раниха незнам колко души...Все потенциални врагове, а истината е, че от поръчките при военните се краде хубаво, защото стойностите са огромни...
60
3
 
13
 
! Отговори
Йово преди 6 години
Нали поляци щяха да ремонтират МИГ-овете ни? Даже имахме договори за приблизително ? 1 300 000 на бройка. Сега кой ще плаша неустойките по този договор и защо след като вече платихме в капаро на поляците сега трябва да плащаме и на руснаците за същите бройки самолети. В една нормална държава щях да разследват сделката с поляците и които я е подписал и платил щяха да го вкарат зад решетките. Тук надали ще стане!
59
8
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
58,59,Абе сукалчета, много стя компетентни бря. Когато се НАЛАГА да летим с старите щайги, кого да викаме, а? Не сме опрели по наше желание до вашите любими пияндетa. Ако не бяхме в СИВ (вие дори не го помните), щеше западен съюзник да ги ремонтира, защото нямаше въобще да бъдат МИГ-ове!
58
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Процедурата започва така: Обаждате се на МиГ и им казвате, че вашият самолет не ще да пали- сигурно проблем с карбуратора, освен това има шум в диференциала и от люка духa, елероните не бачкат.МиГ казват , че в Бг и тоз район на Европа нямат ауторизиран сервиз, затова трябва да изпратят сервизен инженер(и), който струва 3000? на ден, плюс разходите за транспорт, хотел, храна и др. Следва обмен на кореспинденция. Това е началото, после ще видим какво ще трябва за ремонта и колко ще струва.
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо ги обявихме за враг номер 1 , сега им даваме да ни ремонтират самолетите. Откачена работа герберастка! Все едно Тръмп да си прати ракетите на ремонт в С.Корея.
56
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали бяха лоши руснаците.Пак до тях опряхме.*** сме си,а иначе на приказки сме велики.
55
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяха Фантом, шяхме да викаме американците. За Рафал- французите, за Грипен- шведите. За МиГ кого другиго, освен руснаците. Елементарно, Уотсън.
54
4
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Браво сега руснаците ще ги направят на миг 30 и ги почваме турците....
53
4
 
1
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Кво значи -Ще има?Сега няма ли?С части втора употреба от моргите по околомръсното на София ли ги поддържат?Пак открихте топлата вода!
52
5
 
13
 
! Отговори
новина преди 6 години
Само ако разберат нашите предатели че Корпорация МИГ е предложила на нашата държава самолети Миг-35 на най ниска цена,ще снесът зелени яйца.