Ветото не мина! Касата няма да плаща за нови лекарства

Ламбо и Вежди Рашидов с тежки признания за болестите си
Обновена: 14 дек 2017 12:09 | 14 дек 2017 12:07, Камелия Цветанова
52
Ветото не мина! Касата няма да плаща за нови лекарства
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Мнозинството в парламента преодоля ветото на президента Румен Радев върху бюджета на НЗОК.

От 221 гласуващи депутати 126 от ГЕРБ, ОП и "Воля" отново гласуваха "За" бюджета, против бяха 95 от БСП и ДПС.

Така през следващата година НЗОК няма да заплаща за нови медикаменти, срещу което остро се противопоставиха не само президентът в мотивите към ветото си, но и опозицията в НС и пациентските организации.

Мораториумът над нови терапии засяга около 20 нови молекули за пациенти с онкологични, автоимунни и други тежки заболявания. Очаква се от него Касата да спести около 25 млн. лева, а управляващите и НЗОК уверяват, че пациентите няма да бъдат ощетени.

Още по темата

Не така смята опозицията.

Според Нигяр Джафер зад финансовите параметри стоят човешки трагедии, а всеки има право на добро лечение за себе си и за близките си.

Тя отсече, че мораториумът е грешно решение, признание за безпомощност на институциите и администрацията.

"Искрено звучи признанието, че налагането на мораториума е опит да се спечели време. Държавата и институциите не знаят какво да правят, как да удържат увеличаването на разходите за лекарства", коментира Джафер.

Георги Йорданов от БСП пък обвини мнозинството, че намира пари за всичко друго, но не и за болните.

"Вчера правителството похарчи 700 милиона лева, а тук става въпрос за 25 милиона за нуждаещи се тежко болни пациенти и за тях няма пари", скочи той, което предизвика шефката на бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ да му отговори, че въобще не ставало въпрос за даване на пари, ами за увеличаване на капитала на държавни дружества, за училищни автобуси.

Хасан Адемов от ДПС посочи, че не бива да се противопоставят едни пациенти на други и в крайна сметка здравеопазването не е само сбор от числа, а има и хуманитарни елементи.

Според червения Филип Попов управляващите са разстреляли пациентите като в стиховете на Вапцаров: "Какво тук значи някаква си личност, аз паднах, друг ще ме смени. Разстрел, а след разстрела - червеи".

Соцлидерката Корнелия Нинова пък обвини властимащите, че се отказват от пациентите и ги остават на грижите на частни корпорации.

Според нея обаче в основата на решението е обстоятелството, че може да се краде и от пътища и от всичко друго, за което се намират пари, но от болните не може.

"Ще строите пътища, но няма да има кой да ги ползва", скочи тя.

Шефката на здравната комисия в парламента Даниела Даридкова от ГЕРБ защити мораториума като обясни, че проблемът идва от това, че заболяванията се откриват късно, защото няма профилактика и заради това в бюджета са заложени повече пари за прегледи.

Драгомир Стойнев от БСП обаче я реплика: "Вие живеете в друг свят на благоденствие и благополучие, но истината е, че хората в България умират, защото нямат достъп до качествено здравеопазване".

За шефа на групата на ГЕРБ в НС Цветан Цветанов, както и за Даридкова, профилактика и превенцията са разковничето за по-здрава нация.

"Ако се дадат парите за новите лекарства, ще се вземат от профилактиката, а ние искаме да предотвратим това, освен това от тези 32 молекули само в 11 страни се финансират частично някои от тях и то под условия", обясни той.

"По време на първия мандат на ГЕРБ 1, 5 милиарда лв. от резерва на НЗОК отидоха другаде, знаете ли колко превенция е това, вие сте длъжник на обществото, докато стоите тук и 10 години след това", отговори му Антон Кутев от левицата.

Съпартиецът му Стефан Данаилов, който се бори с онкозаболяване, призова мнозинството да не отрича новите медикаменти, защото те може да са шансът за живот.

"Ако съм в ремисия от няколко години, не се знае докога. Тези химии, които са ми наливали, вече няма да действат, явно ще трябва да търсим нови и ви предлагам да се разходим из софийската онкология и националната хематология и да видим какви хора има там, те са предимно млади хора, а аз съм свидетел на безсилието на лекарите, които казват "Всичко опитваме и не става, и не става", каза Ламбо.

Вежди Рашидов от ГЕРБ, който също се бори с рак, призова депутатите да не си играят с болестите на хората, но и да дадат шанс на новия здравен министър да си свърши работата.

Според него основният проблем е, че колкото и голям да е бюджетът на НЗОК, парите никога няма да стигат, защото има злоупотреба със средства.

"Моето лечение на човек, който цял живот съм си плащал здравните осигуровки и то на високи доходи, моето лечение струваше 70 000 евро, аз си покрих разноските, НЗОК не можеше, защото сме беден народ, но най- накрая имаме министър финансист, който иска да спре течовете, дайте да му дадем възможност да ги спре", обърна се той към депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
4
 
! Отговори
до наивен 42 пост преди 6 години
*** наистина си Тежка форма на инфантилизъм:има разделение на властите и.......по- логично е мнозинството да е определящо и далече по- компетентно от малцина или злонамерен *** би трябвало ясно да се отчита,че в случая се жонглира с неяснота.......какво гарантира ,че новите лекарстваще со наистинажевото спасяваши ,а не лека форма наексперимент до доказване на безвредност?!?!
46
0
 
4
 
! Отговори
подкрепям обективен преди 6 години
Онкоболен съм От ново лекарство направих най-тежката си криза!От тогава с моя онколог разчитаме на прилагани с години лекарства,които времето е утвърдило като ефикасни и с ограничена токсичностДругото им предимствое ,че са ми безплатни и винаги налични в мрежата!Считам ,че да се тиражира Неистина ,че ще сме лишени от лечение е вероломна злоупотреба със страх ни!Самата болест ни е предостатъчна
45
0
 
3
 
! Отговори
подкрепям обективен преди 6 години
Онкоболен от 8 години съм - най-тежко усложнение направих от ново лекарство.Сега с моя онколог се осланяме на прилагани поне няколко години лекарства и съм в няколко годишна ремисия,Слава Богу! Старите лекарства са по- безвредни /с времето са се утвърдили/,напълно са ми безплатни и винаги налични в аптеките.Считам,че да се тиражира ,че няма лекарства е тежка злоупотреба със страха и спокойствието на болните!!!
44
1
 
5
 
! Отговори
До 28-ми Анонимен преди 6 години
Болезнено сте прав. НЯМА КОЙ- ЧОВЕЧЕЕЕЕЕЕ. Реват само из форумите и чакат друг да им свърши работата.Духовно ленив и глупав народ,който безропотно се подлага на унищожение.Защо ще се напъва да протестира. По му е лесно да се напъва да мре. Това е ФЕНОМЕН,който ще остане без тълкование. Жалко за прекрасната ни Родина,която ще остане само географско петно.За народа- за него вече не ми е жал..... Бъдете здрав...
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не можите да и се сърдите вие сте и дали и хляба и ножа ,сега има два пътя да сведете глава и да приемете за пореден път варварщината на тези безмозъчни с6щества или да се хванете в ръце и да си търсите правата извън РОДИНАТА
42
1
 
7
 
! Отговори
! преди 6 години
егати държавата, хора трябва да се вдигнем!
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ли се сещам за кадрите от последните минути на Чаушеску? Кондукаторът, Орелът на Карпатите не си е представял, че няма да бъде вечен. И дядо поп, когото изпраща някой новопредставил се, пее: "Коя ли земна слава е вечна?". И за какво са ти венцеславията, милиардите откраднати от залъка на народа? Озапти се! Засрами се!Краят винаги идва!
40
1
 
14
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Едва ли има нормален човек, който да не разсъждава така. Едно мнозинство е гласувало нещо, един Президент е наложил Вето и е върнал нещото за прегласуване. Същото мнозинство си знае своето и гласува по същия начин. Ветото не минава. НИКОГА не е минавало. И това го броим за демокрация! Колко време в часове и в пари са загубени. Няма ли някой да викне че това не е нормално? Час по скоро трябва да се въведе промяна, може би във вид че ветото може да се отхвърли но вече с друго мнозинство.
39
2
 
7
 
! Отговори
Гилотинов преди 6 години
До БОРЕБОРЕ,ЧУКАЙ ПО ТИКВАТА И СИ КАЗВАЙ-ДА НЕ ЧУЕ ДЯВОЛА.КАКТО СИ МЛАТ И УБАФ ,НЕКОЙ ОЩЕ ПО-МЛАТ И УБАФ ТЕ МЛАТНЕ НА ПИШХОДНАТА ПЪТЕКА....
38
1
 
17
 
! Отговори
В ГЕРБ СА ГНУСНИ преди 6 години
200 МИЛИОНА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО, ЗА ДА СЕ ФРЪЦКА БОРИСОВ, А ЗА УМИРАЩИТЕ ХОРА НЯМА 25 МИЛИОНА ЗА СПАСЕНИЕ.
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩЕ ЗАПОМНИМ КОЙ ЗА КАКВО Е ГЛАСУВАЛ И КАТО ДОЙДЕ НАШИЯТ РЕД ЗА ГЛАСУВАНЕ ЩЕ СЕ СЪОБРАЗИМ.
36
6
 
6
 
! Отговори
БОРЕ преди 6 години
И НА МЕНЕ МИ НЕ ТРЕБАТ ЛЕКАРСТВА ЩОТО И АЗ СЪМ МЛАД ЗДРАВ И ПА ЧЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ И ЧЕ ЖИВЕЕМ УБАВО И БОГАТО
35
5
 
6
 
! Отговори
Георг Георгиев преди 6 години
Ние от ГЕРБ сме млади, здрави и богати. Другите ***!!
34
7
 
4
 
! Отговори
БОРЕ преди 6 години
БРАВО НА ГЕРБ ЩОТО СА ВЕЛИКИ И САМО МОР ТРЕБЕ ЗА ЧЕРВЕНИТЕ И АЗ ЗАТОВА ПАК ЧЕ ГИ ПОТКРЕПЯМ И УБИЧАМ
33
1
 
11
 
! Отговори
НЕСТИГА преди 6 години
Защо да плащаш здравни осигуровки,когато цъфне някой Дянков и пренасочи внасяните пари не по преднаначение.Кое е по-важно от здравето!Същото и с пенсионните осигуровки.Усигуряваш се на макс,а не ти дават цялата пенсия,защото е справедливо да се повишат нищожните пенсии.Добре,но тогава да има таван на всички пенсии.а ГЕРБ ще махат след година тавана само на новоотпуснатите пенсии.И това ако не е дискриминация,здраве му кажи.Няма смисъл да се осигуряваш при такова управление.
32
3
 
8
 
! Отговори
Стига преди 6 години
Лицемерие!Докато ,мислим за здравето,като нещо което е задължение на някой друг ,все ще има недоволни!Докато е млад човек,мисли за всичко друго,но не и за здраве!Обикновенно е така и за пенсионирането!После друг ми е виновен!
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не искам да коментирам мъдростите на Цветанов, но такива като него трябва да бъдат съдени за геноцид! Кой му каза на този, че рак се лекува с диагностика? Може да намалеят като брой, но болни винаги ще има. И един болен да остане, трябва да му се дадат всички шансове за лечение и живот! Така е според конвенцията за правата на човека, според нашата Конституция, Хипократовата клетва ... КОЙ сте вие ЦВЕТАНОВ? КОЙ ви плаща за нахалството да ни решавате съдбите?
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи, три пъти ни лъгаха, всеки път знаехме, че лъжат... Но сега искат и да ни затрият и то съвсем без да лъжат. Когато те или под тяхно покровителство се краде, плащаме ние и наказаните сме ние. Всичките им мерки за затягане са затягане за нас и разхлабване за тях! Следващият път или ние повече няма да сме пациенти (а починали) или тези трябва да станат клиенти на прокуратурата и затворите!
29
2
 
24
 
! Отговори
Вюлен Сюдероф преди 6 години
И патриотите гласуваха патриотично.Пак им вервайте!
28
2
 
21
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
Ако искате да останете жив,бягайте на далеч от тук. Тук или ще умрете в коридора на болничното заведение, или счетоводител ще ви предпише лекарства, които се намира в счетоводния опис на лекарствата...