Обещание: Нито един онкоболен няма да остане без лечение

Мораториумът за нови лекарства да се реши експертно
16 дек 2017 13:54, Петя Славова
33
Обещание: Нито един онкоболен няма да остане без лечение
Снимка: архив, Булфото

Няма да има нито един онкоболен, който да остане без лечение, това заяви пред Дарик председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Дебатът за мораториума върху плащането на нови лекарства от НЗОК не трябваше да стига до политическо ниво, трябваше да се разреши на експертно ниво, допълни тя.

Още по темата

"Когато всичко това влезе в зоната на политиката, нещата излизат извън контрол и политиците не бива да решават експертни неща. Има едни 300 милиона, които се дават за онкоболни, 74% от тези средства са за иновативни терапии и Комисия ще определя и в момента дали за тези хора, които нямат вече никаква алтернатива, да се закупи съответната молекула от министерството. Това ще го има. Не могат да се включват безразборно лекарства, но когато комисията отреди, че този човек наистина няма друга алтернатива, ще се закупуват молекули от министерството. На практика много се изостри тона за нещо, което е изключително експертно. Ние, политиците сме виновни за това", коментира Караянчева.

Тя обясни, че на този етап управляващите не смятат да преразглеждат този въпрос повече."Чух Стефан Данаилов. Всяко едно семейство има загубил човек от тази болест, наистина е много коварна и тя е тема, която дълбоко вълнува българските граждани. Но няма да има нито един онкоболен, който да остане без лечение. Съжалявам, че друго са разбрали хората. Може би това, което обяснявахме, не беше добре обяснено добре и не стигна до тях по верния начин", посочи тя.

На въпрос за субсидиите на партиите, тя посочи, че за премахването им съвсем е била против, но обеща да ги намалят.

"Ще ги намалим, в Закона за политическите партии ще го направим. Не мога да кажа точно кога, но има такава идея да се случи в най-скоро време. Ако няма субсидия съвсем една партия, която работи в дадено област, от кого ще се вземат средства, за да се издържат офиси, например. Но ще го направим. Ще го коригираме", допълни Караянчева.

Димитър Главчев постъпи държавнически като подаде оставка, така отговори Караянчева на въпроса трябвало ли е предшественикът ѝ да подаде оставка под натиска на опозицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Що бре, Караянчева, вие под ръководството на Физкултурника да не бяхте по атомите, протоните , неутроните и електроните досега, та изморихте сума ти раково болни! Как Веждито и Ст.Данаилов, Нана , Д. димитров - Херо ги излекуваха в чужбина, а нашите онколози измориха сума ти хора? Скопени ли са, апаратура ли нямат, лекарства ли нямат или ищах за работа? На този въпрос отговори, а не да плещиш небивалици и да лъжеш като дърт ***.
27
0
 
2
 
! Отговори
ББ и ЦЦ лъжат преди 6 години
Тези от ГЕРБ лъжат жестоко! Новоназначеният министър Ананиев поиска мораториум от 1 г. за скъпите лекарства за лекуване на тежки болести, МС прие това и изпрати мораториума за гласуване в НС. Лицата,които отговаряха за това гласуване, бяха Цуци като пълномощник на ББ в НС, Дариткова като председател на Комисията по здравеопазване и Биков като заместник на Тончо Тодоров. Депутатите от ГЕРБ, ОП и ВОЛЯ гласуваха единодушно за мораториума. Сега Лъжец Цветан Цв. се отмята и казва, че няма такова нещо
26
0
 
2
 
! Отговори
Търсете Хаповете на преди 6 години
абе защо никой не го пита колко бидона с онко лекарства изнесе със БГ самолетчето в южната Арабия, където сводник беше Цър Дървояд
25
1
 
0
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 6 години
И за всички онкоболни да осигурите най-скъпите лекарства и най-модерните процедури - не разбрахте ли, че Бог определя кой до кога да живее?!? Не хората!Всички пари само за това да похарчите - нищо не можете да направите и гаранции не можете да дадете! Човек предполага - Господ разполага!Дайте статистика - колко души са излекувани с тези скъпи лекарства и терапии и колко време преживяват още - 1-2-5 години има ли?
24
0
 
1
 
! Отговори
Livnal преди 6 години
Koga... ?!
23
0
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
"Скъпи" политици убеждавате ни ,че онкоболните българи се лекуват с най новите и ефикасни лекарст с такива, с които лекуват успешно на запад.....! "Скъпи" лекари вие пък, че сте много добри специалисти !???Tогава ми отговорете, защо болни се лекуват на Запад и в Турция? Нямо с какво, или лекарите ни толкова много могат...?????Защо Ламбо и Вежди не се лекуваха в България??????
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно е да цапаш Земята , друго е да цапаш България .
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не оставим нито един онкоболен да умре без медицинска помощ!
20
1
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
Чака се момче.По цял свят се чака .Това не е опашка за кафе.
19
0
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
Когато някой е действително Т.Ъ.П.,това няма как да му бъде обяснено.Що ли цапаш земята с присъствието си?
18
1
 
5
 
! Отговори
СБАЛОЗ. преди 6 години
Спрете с глупавите коментари точно по тази тема бе дечурлига.Далече сте от нещата,не се мъчете да политизирате неща които не разбирате.Тези които сме минали през терапията ,знаем за какво иде реч.А пострадалите и обезверени е нормално да са ,,по-яростни",но оставете нещата в ръцете на онколозите.Те наистина помагат,но има хора които са се усетили късно.Вместо да плюете,направете си прегледи защото това нито боли нито сърби в началото.А после вече е късно.Аман от,,умни" пубери.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една позната оня ден чакаше 4 чаша в спешното във Варна - да 4 часа. Толкова ни е сбъркана здравната система че няма на къде
16
2
 
1
 
! Отговори
Спасете ГО с молитви преди 6 години
да покаже с медицински кетап че баба мутерайка се изракила от рак на некой орган, що населението се страхува Мутройко да не фанал от макя си рако и он да се подкапичне...та начи за населението требе да се оноде кое що и колкото по толкото най
15
1
 
6
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Докторите - скарани,сестрите - издокарани, санитарките - прости,болните - Бог да ги прости!
14
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Болниците са търговски дръжества и АД-та, трябва да печелят.............така е при капитализма, пък директорите на болниците крадат като за световно...............комисионни от ремонти................има лекари с 800 лева заплата, има и лекари с над 10 000 лева заплата.
13
2
 
6
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
ГЕРБ провеждат геноцид не само срещу болните от рак, но и с/у целия БГ-народ.Медицината е търговия, лекарите са търговци, здравето е стока................така е при капитализма и демокрацията.Нали скачахте по площадите и искахте демокрация, сеге недейте да ревете, оплачете се на арменския поп?
12
1
 
3
 
! Отговори
Небесная Сотня преди 6 години
ако понечи о гроб да легне- да му сипат една кофа онкологични лекарства- мое горе да продаде нещо
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това малко ми напомня на онзи виц: "В България от каквото ги лекуваме, от това си умират"...Те така!
10
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Както имаше един лозунг по комунистическо време:Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано 240 болни от рак ***, които храним, да изпаднат в отчайващото състояние на обикновения човек. Оня от горе гледа и не прощава.