Грешка в превода! Европа ни превежда gender-а от английски на български

Съветът на Европа ще поправи превода на Истанбулската конвенция
16 яну 2018 14:50, Екип на Dnes.bg
337
Грешка в превода! Европа ни превежда gender-а от английски на български
Снимка: БТА

Съветът на Европа ще поправи българския превод на Истанбулската конвенция, за да отговори на страховете за въвеждането на трети пол. Това съобщи шефката на отдела "Права на жените" Бриджит О’Лохлин в Съвета в живо предаване по Тwitter.
 
"Анализирахме страховете, които конвенцията породи в България и стигнахме до извода, че проблемът е в превода. Затова той ще бъде направен отново", каза О’Лохлин от Страсбург, където е централата на Съвета.
 
Според нея преводът на думата gender от английски на български може да е бил изтълкуван неправилно в София, което да е довело до съпротивата и противоречията около документа, чиято цел е защитата от домашно насилие. В настоящата версия на текста английската дума gender е преведена на български като "пол". В дефиницията за пол е посочено, че  "пол" означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете.

Още по темата

О’Лохлин каза, че новият превод на 35-страничния документ "ще отнеме известно време", но не се ангажира кога ще бъде готов. Едновременно с текста Съветът на Европа ще преведе на български език и брошурата, която обяснява Конвенцията, за да разкаже на по-достъпен език съдържанието и целите на документа.

Представителката на Съвета добави, че организацията е предоставила допълнителна информация на българските власти "за това, което произтича и не произтича от Конвенцията".

"Останалото е комуникация, просто комуникация", коментира служителката на Съвета.

О’Лохлин каза, че досега не са се сблъсквали с подобен проблем сред другите държави, ратифицирали документа. Известно напрежение по темата имало само в Полша, но впоследствие Инстанбулската конвенция е била ратифицирана от Варшава.

Съветът на Европа е международна организация, която обединява 47 държави, за да насърчава сътрудничеството помежду им в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културата. Тя e автор на подписаната през 2011 г. в Истанбул Конвенция за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие.

До момента конвенцията е подписана от 44 от 47-те члена на организацията, включително от България. Турция е първата държава, която я ратифицира – през 2012 г. Към лятото на миналата година парламентите на още 27 държави са го направили (Албания, Андора, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Кипър, Дания, Финландия, Естония, Франция, Грузия, Германия, италия, Малта, Монако, Черна гора, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Португалия, Сан Марино, Сърбия, Словения, Швеция и Швейцария). Конвенцията е в сила от 1 август 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
4
 
0
 
! Отговори
Mindtrip преди 6 години
Отдавна се знае: простотията не ходи по гората! Населението на 46 държави не разбра, ала *** зат'ва е"онлайн"- за да им изясни!..НИКОЙ не рачи ДА ПРОЧЕТЕ 32-страничния документ(по-къс е и от"Винету", профани!), никой не чу купища интелигентни хора, които зáлудо се пóтиха от телевизора, белки спрем да се излагаме, никой не чу дори шеговития(но много убедителен)аргумент, че ако ставаше дума за някакъв"трети"пол, най-малко Ердо'ан щеше да допусне подобна конвенция да носи името"Истанбулска"..!
285
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Скъпи сънародници и братя и сестри българи озаконяването на тази конвенция е огромна стъпка в грешната посока за българският народ.Ще позволим ли да побъркват децата ни по детски градини и училища учейки ги на разврат и съпротива срещу християнската вяра.Ще предизвикаме ли Божият гняв срещу народа ни одобрявайки греха облечен в една загрижена форма за жените ни и децата ни а същината е съвсем друга и смисъла е изкривен.Нека никой родолюбец и истински българин НЕ ПОДКРЕПЯ ТАЗИ САТАНИНСКА ИЗМАМА!!
284
3
 
9
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
НАСИЛИЕТО НА ЧОВЕК СРЕЩУ ЧОВЕК НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СЕМЕЙСТВОТО ИЛИ "*** " ОБЩЕСТВАТА ! КОНВЕНЦИЯТА Е ПОРЕДНАТА ТЪ-ПО.ТИЯ ,КОЯТО НЕ "ПРЕДЕ" В ...НАПРИМЕР САЩ !!! КАКВО НАСИЛИЕ Е : "ДА НЕ ЗАДОВОЛЯВАШ ЖЕНА СИ , НО ДА НЕ ДАВАШ И НА ДРУГ ДА Я ЗАДОВОЛЯВА" ? БРАКЪТ А АДМИНИСТРАТИВНО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ДВАМА . НАСИЛИЕТО НЯМА ОБЩО С БРАКА -НАКАЗВА СЕ ПО ОБИКНОВЕННИТЕ ЗАКОНИ /ОСОБЕННО СТРОГО СРЕЩУ ДЕЦА /! ЕДИН МЪЖ ЗА 100 ЖЕНИ ,ОСОБЕННО В ЕРАТА НА ВИБРАТОРИТЕ !!!
283
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От мнение номер 297Надявам се,че България и българският народ ще изберат РАЗУМА И МОРАЛА,а именно: да НЕ се приемат в българското общество такива содомски извращения като трети "пол",***,хомосексуализъм,травестия,скотоложство и още други гадости!Сред хората, животните и растенията НЯМА трети "пол'! Сред човеците,животните и растенията има само ДВА пола-МЪЖКИ и ЖЕНСКИ! Всичко останало е извън нормата и то НЕ е нормално и не бива да се приема! Трети "пол"-това е АНОМАЛИЯ И НЕНОРМАЛНОСТ!
282
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали искахме и скачахме за демо(но)крация? Нали имаше такъв израз:"Който не скача е червен"? Ето това представлява ЕС и НАТО и демо(но)крацията:арабски "бежанци",помощи за малцинствата(но не и за българите),г.ей. паради,трети "пол" и още содомски гадости!Добре,че Русия,Китай,Япония,Индия и други нормални държави НЕ приемат такива извращения! В Биологията и природата НЕ съществува трети "пол",*** и содомски гадости! Всеки,който разбира от биология,знае че има само ДВА пола-мъжки и женски!
281
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема какво да ни превеждат , ясно ни е. колкото и да я пудрите и лъскате, ясно е казано че ако си възпитава сина като момче , ще върша престъплени. В институцията детска градина или ущилище ще му покажат какъв и кой да бъде. Раждайте си вие , пееераси и тем подобни и си съсипватйте вашите деца...за пореден път се доказва, че светът е такъв, какъвто ви го оформят другите. Всеки опит да имате своя представа за света се наказва.Това надминава дори насилствената смяна на вярата
280
4
 
24
 
! Отговори
да преди 6 години
Конвенцията ви да го..... Напоследък номерата на Сорос нещо не вървят в България:)))това е само началото - в сравнение с България на ск'апаните со'росоиди Унгария ще им се стори летен лагер
279
13
 
8
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Писна ми шайка необразовани псевдо-патриоти да си мислят , че са мнозинство , само защото са кресливи женчовци.Пред жените сте ербапи , а пред мене сте ***.
278
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
287 Как е в Ориента , няма отърваване от османското влияние
277
9
 
30
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Няма грешка - такава третополова п'ростотия ще ни пробутат, че сетне ще се чудим откъде ни е дошло. Просто тоя път трябв ада им се покаже трети пръст. Има надежда да се събере мнозинство в Народното събрание за това. БСП, ПФ и ДПС - по други въпроси може да са на различни мнения, но за това си струва да се обединят. А Бойковите продажници ще си останат с пръст в устата.
276
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както и да го нарекат смисълът си остава все същия. Не на Истанбулската конвенция!
275
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На крива ракета преводът и пречи! Четох текста в оригинал - кучето е заровено зле, а не преводът е неточен.
274
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А би било хубаво да има опашка пред детски лекар,но няма.Просто бебетата са малко.Освен,ако не работи у маалата.---------------------При него има опашка и не са от маалата . Просто е в София
273
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
281 Не им плаща държавата а Здравната каса която се издържа от нашите осигуровки . Разбира се рецидиви у нас колкото щеш , но това е друга бира . Чисто и просто нямаме правосъдие или по скоро то е окупирано от червената мафия разклонила се във всички партии в НС . За това пак вие сте си виновни . Както за цената на труда така и за качеството на политиците а от там и на магистратите вината си е чисто ваша . Вие правите своя избор.
272
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така,частна клиника.Това е номера.Закриват общински болници,лекари стоят без заплати,но частни клиники на поразия,защото им плаща и държавата.Частни,ама не съвсем.А би било хубаво да има опашка пред детски лекар,но няма.Просто бебетата са малко.Освен,ако не работи у маалата.
271
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
278 Веднага ти давам пример със семеен детски лекар който е много добър и е организирал почти частна детска клиника , храни поне още 2-3 сестри. винаги има опашка пред кабинета му и работи на шест . Материално е добре , дори бих казал твърде добре но си го е заслужил напълно.
270
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
278 Е и кво от това , всеки си носи кръста . Един става лекар друг уичтел трети друго . За какво ми го даваш този пример. Във всеки случай днес лекарите ни са в пъти по добре отколкото преди защото имат право на частна практика , тогава нямаха право или го вършеха нелегално.
269
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен Джобс бг преди 6 години
80% от паричните ресурси са в 5 % от населението,не най-ученото,а най-крадливото.Един семеен лекар примерно си скъсва г-за от работа,пише романи и отчети,дава направления,но,ако надвиши лимита,защото някой много болен в края на месеца е закъсал иМилата здравна каса го глобява. 1600лв в бг,6000евро в Германия.За български лекари говорим.Примерът е роднински,не случайно чут.
268
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
275 Свободен е що. Пускаш си сивито в Джобс Бг или Заплата и се цаниш . Въпрос на пазарлък стига да има какво да покажеш.
267
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
273 Тези Конвенции са част от международното право