Столетницата пита: Къде са ястребинчетата в учебника за Х клас?!

БСП не харесаха програмата по история, искат оставка
Обновена: 23 яну 2018 17:04 | 23 яну 2018 12:30, Веселина Йорданова
208
Столетницата пита: Къде са ястребинчетата в учебника за  Х клас?!
Снимка: архив, БулФото

Градският съвет на БСП – София поиска оставката на просветния министър Красимир Вълчев заради програмата по История и цивилизация за Х клас.

Според социалистите тя изопачава националната ни история, зачерква антифашистката съпротива у нас и фактически съдейства за реабилитиране на фашизма.

От Градския съвет посочват, че учениците ще трябва да усвояват и запаметят като най-типични за историята от първата и втората половина на ХХ век следните понятия: терор, атентат, комунизъм, съветизация, диктатура на пролетариата, експроприация, Комунистически интернационал, безпартиен режим, Народен съд, репресивен апарат, "трудововъзпитателни общежития" (лагери), горяни, "Възродителен процес", социалистическа индустриализация, насилствено коопериране, изселване.

"Същевременно, няма и дума за убийството на Стамболийски, за първото в света антифашистко въстание – Септемврийското въстание. Няма дума за приетия още през 1924 г. Закон за защита на държавата, който през 40-те години се насища с още по-радикални наказателни текстове. Няма дума за убитите без съд и присъда български комунисти, земеделци, леви интелектуалци, сред които Гео Милев, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Георги Шейтанов. Няма дума за присъединяването на България към фашистката коалиция с активната роля на Богдан Филов и Борис ІІІ. Няма дума за убитите деца от Ястребино, за набучените на коловете глави на партизани и ятаци. Няма и дума за фашизъм, нацизъм, хитлеризъм, Холокоста, концентрационни лагери", се посочва в позицията.

Според софийските социалисти заиграването с българската история, пренебрегването на крупни исторически събития, опитите да бъдат заличени фашизмът и хитлеризмът от паметта на българския народ ни разделя не само като общество, но и от фундаменталните ценности на Европейския съюз.

"Държим българското правителство да изтегли програмите по история и цивилизация за Х клас. Да се организира обществено обсъждане на програмите по българска история и по българска литература, разработени за българското училище, с оглед на тяхното обективно осветляване", настояват от БСП - София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До Анонимен--181;Вземи прочети написаното от брата на Митко Палаузов и тогава драскай глупости. Той добре описва как родителите му и Митко стават партизани. Бащата кръшкал и били пред развод с майката. Той отива на среща с *** а майката и детето го проследили . Маката и детето са забелязани и ония ги вземат с тях за да не ги издадат.Ястребинчетата са използвани за прикритие от ***.При атентата в Св.Неделя са убити над 45 деца, 13 Генерали , министри и др. Общо 280 ЧОВЕКА.
190
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли манипулатори-професори-историци-масони ще пълнат главите на децата с фалшификации?
189
0
 
7
 
! Отговори
Жибор преди 6 години
Ястребинчетата вие ги убихте,вие им правете паметници- те са жертви на комунизма,без вас те щяха да си останат живи!!!
188
1
 
7
 
! Отговори
Пръц преди 6 години
При хилядите избити без съд и присъда от т.н. "Народен съд" непосредствено след 9.9.1944г.
187
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За ястребинчетата няма документи,а събитието е много дребно за да бъде заемано място в учебника. Няма никакви доказателства какво всъщност е станало- тях може самите комунисти да са ги избили,за да си намират поводи да избиват невинни хора после.
186
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ястребинчетата са подрастващи терористи и съвсем резонно им се е случило каквото им се е случило.
185
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ястребинчетата" се оказа че са разстреляни от техен човек...което не е изненада разбира се
184
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно комунистите да говорят, когато са ос.рани до уши - то не бяха доносници, лагери, убийства, колко пъти разоряват държавата. Да си вървят в азиатски Сесеристан.
183
7
 
19
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
Ало мръсни комунисти стига с вашите глупости. Достатъчно осакатихте ученето на история по време на соца.
182
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Отиде в затвора,попадна сред хора и стана човек".... И такаааа,комунистите са вербовали криминални престъпници,които в последствие стават жестоки инквизитори и убийци на хиляди българи,недоволни от комунистическата власт.А що се отнася до ястребинчетата и Митко Палаузов ,виновни са пак комунистите,които са ползвали децата си като жив щит,за да си спасят задниците.А какво прави Митко Палаузов в балкана при партизаните?тТова е идиотска постъпка на баща му.
181
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха АМтроловете са като АМгъл! Пихтия наместо мозък но така е евроатлантическите ценности никому не прощават!
180
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е отрасъл с Митко Палаузов няма как да се съгласи с евротолерастите! Историята не трябва да се преиначава. Капитализма като строй е доста по див и краен. На един богат милион бедни! И двата. Строя са като двете страни на монетата. Но все пак социализма е по добрия!
179
8
 
24
 
! Отговори
Циник преди 6 години
И пак "рускини" ... червени текезесарски *** - с носталгия по комунизма!Как се не свършихте - племе долно!***...продажници...червена сгaн!
178
9
 
15
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
"Същевременно, няма и дума за убийството на Стамболийски, за първото в света антифашистко въстание Септемврийското въстание." Хм... Очевидно става дума за 23-та година. Ама тогава за какво антифашистки въстание говорим? Понятието фашизъм, не тръгва ли от Мусолини някъде къде 33-та?Тва комунистите сте голяма работа маамустара. Хайде, не бъдете скромни! Кажете си, че революцията през 17-та е била против атомното оръжие на белогвардейците... ***.И!
177
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ястребинчетата са поредната комунистическа Лъжа!Измислени грой на комунизЪма!
176
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че беше социализма, та българите да разберат, че освободителите са поробителите на България !
175
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че беше социализма, за да построи България. Огледайте се около вас - колко сгради, улици, квартали, пътища, обществени сгради, останалите работещи предприятия, електроцентрали, комуникации, язовири и пр. са построени тогава, и колко -преди и след това.
174
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РускиняА защо не си зададете въпроса какво щеше да се случи на България, ако беше отказала да се съюзи с Германия? И в какво се изразяваше този съюз? Да допусне германски войски на своя територия и да търгува с Германия.Ако бяхме отказали, щеше да ни сполети съдбата на Югославското кралство - да ни прегазят за два дена, да загинат много българи и в крайна сметка немците пак щяха да разположат войски на територията ни и да грабят стоките ни безвъзмездно!Мислете, преди да пишете!
173
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те така както масово напускат страната, скоро няма да са нужни учебници, защото тези които ще останат, не могат да четат! Да сменяме историята така както отърва на предателите които са на власт, да ни я диктуват отвън, да я отричаме, ни прави една долна робска пасмина! Народ не сме били никога, и сега продължаваме да доказваме какво жалко зомбирано племе сме! Оставиха ви без бъдеще, и от 30 год. ви трият и миналото и вие блеете! Ще изчезнем и с нищо няма да ни запомнят!
172
1
 
21
 
! Отговори
До Рускиня преди 6 години
Госпожо!Защо се правите, че не знаете на какво са били подложени българите точно в тези наши територии, които или не са включени в границите на нашата държава след Освобождението и след Съединението, или насила са откъснати от българската държава след Първата световна война?Именно за да си върнем тези наши земи и да спасим сънародниците си, които ги обитават, ние ставаме съюзници на Германия през ВСВ, но не изпращаме войници на фронта!Защо никой не се сеща, че и България има свои интереси?