Спасението на планинските региони - целево финансиране

Държавата трябвало да защити слаборазвитите и отдалечени места
Обновена: 18 фев 2018 15:41 | 18 фев 2018 15:32, Камелия Цветанова
13
Спасението на планинските региони - целево финансиране
Снимка: Прессекретариат на президента

"Необходимо е целево финансиране за планинските региони." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на публична дискусия "Планините - неоцененото богатство на Европа", която се състоя в курорта Семково, цитирана от прессеркретариата ан "Дондуков" 2.

Участие в дискусията взеха евродепутати, народни представители, кметове и общински съветници от съседни общини, както и от Република Македония, представители на академичната общност.
 
Вицепрезидентът поздрави ръководството на общината за инициативата Белица да бъде посланик на малките общини не само в България, но и в целия Европейски съюз, и то в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС.
 
Илияна Йотова отбеляза важната роля на местната власт днес, когато се водят дебатите за следващия бюджет на ЕС и Европа ще вземе решение за съдбата на кохезионната политика. По думите на вицепрезидента ясно се е чул гласът на малките общини, че без финансиране от Европа е невъзможно да се развиват.

"Крайно време е България, особено като председател на Съвета на ЕС, да защити слаборазвитите, отдалечени и труднодостъпни региони", заяви Илияна Йотова.
 
"Българските планини притежават истински потенциал - перспектива за развитие, но същевременно с това и много непреодолени към този момент предизвикателства", подчерта вицепрезидентът. В българските планини се намира СПА столицата на Балканите. В същото време огромна част от населените места в планинските райони са на практика замиращи - в 1/4 от тях няма деца под 14 г., а в почти половината - няма аптека. През 2015 г. в качеството си на евродепутат Илияна Йотова инициира доклад за политиката на сближаване в планинските райони не само на България, но и в целия ЕС, тъй като те остават встрани от европейското финансиране. В основата на доклада е настояването пет процента от бюджета на ЕС след 2020 г. да бъдат разпределени за развитието на планинските региони.
 
Важна част от политиката за планинските региони е трансграничното сътрудничество, каквото има между България и  Македония, подчерта Илияна Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NIKOGA NE TREBVA DA SE POMAGA NA SELENIATA
10
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Евродругарите са на всеки километър,те бдят и ...ни пазят от нас самите.Бог да ни пази от тях!
9
0
 
1
 
! Отговори
евро-простотия преди 6 години
всеки ден ЛУКОВ МАРШ ще се откажат сами от ес, и после да ги използваме за хигиенни цели
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
интифа за резервати под президентска егида
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дано ама надали..
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво спасение бе на планинските райони да дойде да види в Родопите как работим за 500 лв в ресторантьорството и туризма, народа се изнесе поради ,, голямото заплащане,,как не ги е срам,що не карат един месец с 500лв също и работодателите, да вземат тея мизерни пари и да видим докъде ще им стигнат,та те им са джобните за един ден.
5
3
 
9
 
! Отговори
Немил недраг преди 6 години
"В курорта Семково"Браво Йотова много работишЗнаем те ния теб колко си работна хххЗаради теб и такива като теб ния(бг народа) сме немили недраги по цял свят
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига си се снимала ГЪЗпожо Йотова. Затова че районите запустяват СИ ВИНОВНА ТИ И СЪДРУЖНИЦИ. НАГ.ЛИ КРАДЦ.И
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 30 години спасявате планинските райони. Парите от Еврейския фонд за развитието на планинските бедстващи райони ги усвоявате много добре в собствените си банкови сметки. Хората ви отговарят както заслужавате. Напускат със скоростта на светлината родните си места за да заминат на запад за да се спасят от Бандите политически, шуробадженащината, простащината, управление некадърно.. ...Докато не дойдат китайците няма да се оправим. Вижда се че българите освен за грабежи за управници не стават
2
2
 
23
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Късно е вече за планинските региони и северозапада. Това целево финансиране е с цел злоупотреби, а не някакъв реален резултат. Пример: ефектът ще е нулев за малкото останали старци като им направите стадиони по селата, които после трябва да се поддържат. Има няколко такива случая вече.
1
3
 
25
 
! Отговори
Ано преди 6 години
Идио-ти! България я няма! Какви региони бе?!