Боянският клуб пита: Парламентарна или президентска република?

Професорското сдружение ще бъде учредено на 5 март
20 фев 2018 10:45,
230
Боянският клуб пита: Парламентарна или президентска република?
Снимка: архив, Булфото

Ново движение "Боянски клуб – Кубрат" се учредява, за да смени формата на управление на България от парламентарна на президентска република. Това обяви пред "Труд" проф. Божидар Димитров, който е сред основните двигатели на проекта.

Учредителното събрание е планирано за 5 март, засега сдружението няма да става партия.

Веднага след учредяването от ръководството на новото формирование ще започнат работа, по провеждането на референдум за свикване на Велико народно събрание и смяна на формата на управление в България.

Още по темата

Движението съществува повече от 2 години, нарича се Боянски кръг. Казват му още професорско движение, защото в него първоначално членуват 22-ма професори.

Събира ги общата кауза да спасят граничаря Вълкан от Грудово, от чийто рикошет загина бежанец.

"След 2 годишни анализи на политическата обстановка в България стигнахме до заключението, че парламентарната република се е изчерпала, като възможност за развитие на държавата и народа. Затова ще се борим за минаване към друга форма на управление – президентска република", обясни проф. Димитров.

Той даде за пример периода от 1935 до 1943 година, когато държавата се е управлявала от професорски правителства, назначавани от цар Борис, и когато България прави най-големия скок в своето развитие.

Сред учредителите, наред с професорите Нина Дюлгерова, Михаил Константинов, Константин Тотев, Георги Атанасов, Георги Манолов, Димитър Иванов и академик Георги Марков, се открояват имената на драматурга Христо Бойчев, певеца Костадин Георгиев – Калки, Кубрат Пулев, Цонко Цонков и отец Боян Саръев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е завършил успешно десетмесечен курс (2002-2003 г.) по Стратегия, доктрина и военновъздушни сили, Въоръжена борба, Проучвания по международна сигурност и Лидерство и етика
193
0
 
1
 
! Отговори
по втория начин преди 6 години
"Референдум за съдене на виновниците за националните катастрофи се провежда в България на 19 ноември 1922.[1] Той е одобрен от 74.33 % от избирателите." На последния такъв бях попитан дали искам бюлетина и за него(освен стандартната изборна). Попитах, защо изобщо ме питат(все пак заради това отидох) като направо трябва да ги дават на хората. Отговориха, че повечето не искали!!! Това е положенто, ние сме си извън света. 1922 сме били по демократични.
192
4
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Анонимен 196: Какво е завършил в САЩ ген. Радев?През 1992 г. завършва Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база Максуел, Монтгомъри, Алабама, САЩ. Чети поне Уикипедия. Какъв 9-10 месечен курс по лидерство. Аман вече!?
191
5
 
4
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
Не бързайте толкова- сега още е рано но щом Бойко стане президент,веднага правим републиката президентска!
190
0
 
7
 
! Отговори
Ради Петров 33 г преди 6 години
Да си на 50 без жена, деца и да даваш акъли как се прави държава от книжки написани от робовладетели и човекоубийци! Пак ще го ядем голям ,нищо не научихме а 30 години ,вместо демокрация -див капитализъм БАНДИТИЗЪМ +ИДИОТИЗЪМ( домашна и организирана престъпност,ниско образование ,здравеопазване, заплати ,пенсии) Който гласува за това нещо живее в измислен свят ,аз вече не вярвам на никой ! Всички са тарикати ,крадци ..
189
3
 
8
 
! Отговори
Г-н Димитров, преди 6 години
В периода 1935-1943 г. страната ни била направила най-големия скок в своето развитие, защото била управлявана от професорски правителства!И най-важното: НЯМАЛО ТОТАЛИТАРНА ВЛАСТ на БКП.БСП и СССР.А тези хора, които изброявате са с формирано съзнание от онази власт:ето- днес Лавров е "загрижен', че ще се приемат Балканите в Ес.Явно започват да действуват- и първо ще бъде още обработка на президентството; там трябва да се внимава.Ще се хвърлят сили за противоречия в РБългария.Защото е в ЕС.
188
3
 
7
 
! Отговори
Днес преди 6 години
тов.Лавров публикува статия колко грешим, като искаме Балканите да са в ЕС.Трябва да се оформи мнение от върха на РБългария, защото това е руска намеса в нашата политика.Явно, че започва НАТИСК.Първо ще бъде върху президентството.
187
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Французите са измислили една дума за тотална промяна на политическия елит-революция!Историята учи че по-друг начин не става.
186
1
 
10
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Нина Дюлгерова, Михаил Константинов, Константин Тотев, Георги Атанасов, Георги Манолов, Димитър Иванов и академик Георги Марков, се открояват имената на драматурга Христо Бойчев, певеца Костадин Георгиев Калки, Кубрат Пулев, Цонко Цонков и отец Боян Саръев. *** ДО КОМУНЯГАТА МИЛА МОЯ МАЙНОЛЬО...
185
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanzНикаква академия в САЩ не е завършил Радев. Бил е на 9-10 месечен курс по лидерство. Аман вече!
184
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре президентска, поне един ще носи отговорност, и псувните няма много да се разпиляват.
183
1
 
11
 
! Отговори
27/7 преди 6 години
Казват му още професорско движение...то пък едни професори...отбор юнаци
182
4
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Криви ще излезнат сметките на петоколонниците от Боянския клуб, защото предстоящия Нов световен ред в света ще ги постави до стената като национални предатели. Нека само мине битката при Армагедон.
181
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такъв клуб , който ще прерасне в партия в момента го прави ген. Радев. Затова всички политици са се уплашили и имат право . А Боянският клуб пита? Само заглавието ни говори , че нямат програма а са фантом . Накрая идва келнера и носи сметката.
180
6
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Мнение: ген. Радев е натовски генерал, завършил военна академия в САЩ, тъкмо той няма да ни поведе към Евразия. Проблема с президентската република е друг. В държавите с подобно управление има разработени механизми за контрол на президента. Например в САЩ за контрол над президента имат Сенат и Конгрес. При нашите условия едно такова управление може да се окаже еднолично, и това не трябва да се допуска. Да си припомним главния прокурор Татарчев, който казваше "Над мен е само Господ".
179
2
 
15
 
! Отговори
Поредна глупост преди 6 години
Този Божидар Димитров работи за мафията. Нямаме нужда от президентска република. Като Украйна е президентска република да не е цъфнала и вързала? Проблемът на България е тоталното неспазване на закона. Никой не работи в тази посока. Ако законът не се спазва, няма значение каква е формата на управление.
178
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боянски Клуб Пита, съкратено = БКП !
177
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боянски Клуб, съкратено = БК...П !
176
8
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До + Добре че не сме президентска република , че Радев ни е завел веднага в Евразия.
175
3
 
4
 
! Отговори
Изненада преди 6 години
Ха ! Как така Корнелия Нинова не е посочена в състава?