Кога най-сетне ще бъде канонизиран Васил Левски?

От НФСБ искат църквата бързо да обяви Апостола за светец
88
Кога най-сетне ще бъде канонизиран Васил Левски?
Снимка: Булфото, архив

НФСБ се обърна с призив към Светия спешно да разгледа въпроса с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев известен като Апостола на свободата Васил Левски.

Още по темата

"По повод 145 години от мъченическата смърт на Васил Левски, христолюбивият български народ всецяло отдаде своята почит и признание към личността и делата му, към подвига и саможертвата му в името на освобождението ни от иноверски гнет и иго. В народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата на българите – не само светска, но и да изповядват нашата православна вяра свободно, без гонения, хули и поругание", посочват в позиция от партията.

От НФСБ припомнят, че като основен мотив против канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски често се изтъква, че той сам е напуснал манастира и се е отказал от своя сан.

"Но ето какво разказва поп Тодор за последните думи на Васил Иванов Кунчев: "Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато споменах името "раб божия Василий", Левски ме прекъсна и каза: Споменувай ме в молитвите, отче-попе, с името Йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България", изтъкват от патриотичната формация.

От НФСБ съзнават, че нашата Църква има утвърдени със столетия правила за канонизация, но припомнят, че като боголюбиви християни патриотите не са стояли и не стоят встрани от благочестивите нейни дела.

"По наша инициатива и с наши средства бе въздигнат православен храм в квартал "Победа" на Бургас, десетки са даренията ни за православни храмове и параклиси, за почитането на паметта на видни дейци на БПЦ и нашата твърда убеденост е, че не може да се вменява във вина на Васил Левски напускането на манастира, защото той не го е направил, за да се отдаде на светски удоволствия и начин на живот. Напротив! С живота си на безсребърник и аскет след това, с делата си освобождение на христолюбивия ни народ, със самопожертвованието си, както и с последната си изповед, той е доказал неопровержимо своята неразрушима връзка с православната ни вяра и своята святост", подчертава ръководството на НФСБ в лицето на Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.

Националният изпълнителен комитет на партията призовава и моли Светия синод на БПЦ да преодолее съмнения и колебания, ако има такива, и да започне процедура за канонизация на йеродякон Игнатий – Апостола на свободата Васил Левски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Капитан Анонимен преди 6 години
До ВасилевИма само 1 бог-Господ Бог
50
1
 
1
 
! Отговори
Киртак преди 6 години
До Неудобна истинаЕдин от най-добрите ми приятели в университета бе турчин от Кърджали със сини очи, говорещ и пишещ по-добре от мен на български. Е, и не се занимаваше с простотии. С българско име и не членува в .....
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една жена казала....... я убил я не убил - голям праз! Това е минало та преминало. Билиони тонове вода под моста. Народът (българските граждани) се нуждаят от здравна и правна система! Левски и убитото дете, ако го е убил, отдавна се кикотят в отвъдното и не берат гайле. Дайте възможност на живите ни граждани да се чувстват граждани на истинска държава за каквато Левски си е дал живота!
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Левски е национален герой, умрял в името на свободата, а не за религията. Дори да е убил някой, то е биоло с причина. Без жертви не става.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Левски вземе,че Възкръстне и види в каква държава живеем и особено кои са му най-големите привърженици,много ще съжалява ,че отново е жив и сам ще се обеси!
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОФИЦИАЛНИТЕ ПАТРИОТИ ДА СИ ГЛЕДАТ КРАЖБИТЕ ОТ ОГРАДАТА, ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ЛЕВСКИ, ЧЕ РЪЦЕТЕ ИМ СА МРЪСНИ.
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете гаврата с Левски! Всяко малко и по-голямо феодалче си е декорирало будоара с портрета Му и го е загърбило! Споменават го тъй, все едно че го познават и са чули с ушите си какви завети им е оставил! Трябва да изразяваме своята почит към Левски без вулгарност! Справка - Валери Симеонов и останалата банда от никому неизвестни мушмороци от НФСБ!
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Левски е в сърцето на всеки, за когото чест, достойнство, свобода, равенство означават нещо. И сега е светец за мен.
43
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще бъде канонизиран когато убитото ратайче възкръсне и всички ограбени пари върнати. Преди това-не.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни трябва църковен светец. Прочетете писмата му, нареда на работниците за освобождението на Българския народ, програма на Българския революционни централни комитет, и ще разберете за Апостола на Свободата повече, отколкото, от което и да е житие на канонизиран светец, за делата му.Въпреки канонизацията, днес някой знае ли, например, истината за святото Българско дело на Иван Рилски ?
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Левски е революционер, четник, легионер, комита. Боравил е отлично с оръжието. А на този Валерчо със сигурност щеше да му обърше два шамара за малоумното му и *** предложение.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Величка Ханшова, по моминско име е ...Лилова, от рода на поп Лукан Лилов. Плюс двамата и братя, всички са в Ловчанския комитет.От където едни пари така и не се предадоха в ЦК в Букурещ, дори и през следващите Апостоли.
39
10
 
8
 
! Отговори
Неудобна истина преди 6 години
Левски е убил дете, което е доказан документиран факт, няма как да бъде провъзгласен за светец. В последно време се появиха и теории, че всъщност той е турски агент, внедрен в българското революционно движение. От Карлово е, където по онова време мнозинството население са турци. Бил е със сини очи и руса коса
38
3
 
10
 
! Отговори
www преди 6 години
ЦВЕТАНОВ СЕ ОБАДИЛ НА РАДИО ЕРЕВАН И ПОПИТАЛ - КАК МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ БОРИСОВ НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ . КАТО ЛЕВСКИ НАПРИМЕР ..А ОТ ТАМ ОТГОВОРИЛИ .АМИ ОБЕСЕТЕ ГО...
37
1
 
3
 
! Отговори
Buk преди 6 години
No Shengen.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той Васко Лъвския от доктори не се нуждае камо ли някой да го осветява! Но народа ни има огромна нужда от истинско здравеопазване, подобаващо на държава от ЕС, както и на истинска правова система! Нека не позволяваме да ни отнасят концентрацията към третостепенни или четвъртостепенни проблеми ако могат да се нарекът такива! Левски си е герой разбира се но живите ( тези които системата не ги е уморила още) се нуждаят от истинска държава без излишна покпозност и кумири!
35
4
 
4
 
! Отговори
ни са знай преди 6 години
Има си ред в тази държава - първо Борисов, а след това който и да е друг......
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо да канонизират Пеевски.
33
4
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Един ден и Баце Халтавия Менискус......непременно....
32
3
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
Всъщност Българската Православна Църква отдавна е канонизирала Левски, под името Дякон Игнатий, но сега това трябва да стане официално факт !