Оградата по браздата с Турция – на ремонт! Без обеществена поръчка

Поправките били належащи, стихиите и мигрантите я повреждали
82
Оградата по браздата с Турция – на ремонт! Без обеществена поръчка
Снимка: архив, Булфото

Не само изграждането на оградата с Турция, която цели да спре наплива на нелегалните мигранти, но и поддръжката на съоръжението да е освободена от задължителните процедури по Закона за обществените поръчки и да се договаря пряко.

Предложението за това идва с внесени промени в закона от шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и Християн Митев от "Обединени патриоти".

Още по темата

Ремонтите, които се налагат било поради повреда на оградата от нарушители, било поради природни стихии или по други причини, трябва да бъдат извършвани максимално бързо, за да не се повишават рисковете за националната сигурност и да се противодейства адекватно на незаконната миграция, мотивират се двамата.

Според тях, ако поправките влязат в сила, това ще има "благотворно" влияние върху проблемите на МВР заради забавените проекти за ремонтни и други дейности по оградата на границата, обжалвани пред съда заради дефекти в обществените поръчки, което поставя под съмнение възможността да се усвоят парите от целевата спешна помощ от ЕК за опазване на съюзните граници.

Изграждането на оградата по границата като мярка срещу незаконната миграция бе започнато официално през 2014 г. след решение на МС от ноември 2013 г. През април 2016 г. парламентът гласува промяна, с която дейностите по изграждане на границата се изключват от реда по ЗОП с мотив, че само така може да се ускори изграждането й.

Сега това ще се прилага и за поправките по нея, които се оказват належащи.

Данаил Кирилов и Християн Митев са категорични, че оградата е основен фактор за пресичането на потока от бежанци, които се опитват да влязат в България, идвайки нелегално от Турция.

През 2015 г. са регистрирани опити на над 95 000 чужди граждани да преминат страната, което е три пъти повече от същия период на 2014 г., пише в мотивите към законопроекта.

През 2016 г. са регистрирани опити на 42 000 чужди граждани за преминаване, а през 2017 г. - 8000, мотивират се депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
8
 
! Отговори
ТОШКО преди 6 години
ПАК ДАЛАВЕРА ПО ГЕРБЕРСКИ ! ТЕЗИ ПАРЧЕТА СА НИ ИЗВЕСТНИ ДО ВТРЪСВАНЕ, НО ЩЕ СЕ ВИДИ ВСИЧКО НА ВИДОВ ДЕН.А , КОГАТО КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД И СТРАСБУРГ СЕ ПРОИЗНЕСАТ ЗА ДАЛАВЕРАТА ПО ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ЖАБЛЕНОВ,БОЙКО БОРИСОВ И ШАЙКАТА МУ ,ДА ПОЕМАТ РАЗХОДИТЕ И ГЛОБИТЕ ,НАЙ ПОСЛЕ. СТИГА БЕДНИЯ НАРОД ДА ПЛАЩА ЗА БЕЗХАБЕРИЕ !ТОВА ТРЯБВА ДА ВНЕСАТ СОЦИАЛИСТИТЕ В ПАРЛАМЕНТА ,МОМЕНТАЛНО.
50
2
 
10
 
! Отговори
12 преди 6 години
На 12.02.2018г.имаше инспектиране на ''великата българска ограда''от ЕС,защо никъде не публикуваха резултата от протокола,доколкото чух,парите за построяването на селския плет,България трябва да ги възстанови на ЕС.А'' големия''строител,не следва ли да си подаде оставката ,като тоалетен министер,след този гаф.
49
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
Тя още няма акт 16,и ремонт.
48
5
 
4
 
! Отговори
Чочо падарина преди 6 години
Да турят Йочева там та да я кърпи. И без това нищо друго не прави откакто Серго се ожени
47
2
 
9
 
! Отговори
Сова преди 6 години
Всичко ни е наред ,като ТИКВА на плет(ограда) !!!
46
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много крал Винкела бе, има нема 6-7 месеца и рухна. Баси крадеца, поне година да бе минала. Пак му вярвайте и гащите ще ви разплете и открадне.
45
1
 
19
 
! Отговори
Една добра идея преди 6 години
може да се направи следното подобрение на охраната на границата:около 200-300 метра навътре от сегашната ограда се прави вторапо-ниска но здрава и между двете се пускат стада полудиви прасета.Добре е да се държат полугладни,сещате се защо.Освен това ще има и репелентен ефект,предвид културните особености на нашествениците.А и ще е напълно екологично.
44
1
 
20
 
! Отговори
Бивш граничар преди 6 години
То пък една стена.....Нека да видим израелската и после да говорим що е стена и има ли почва у нас!Впрочем заплахата е аналогична спрямо тая за Израел,с една "малка" разлика-ние не сме заграбили нищо от никого,а си пазим(?) нашето!Сегашната стена може да върши работа САМО ако след нея има плътно минно поле и втора ограда,за да не пострадат невинни животни!
43
2
 
16
 
! Отговори
Плевналия преди 6 години
Патриоти да геа!
42
3
 
32
 
! Отговори
есперкт преди 6 години
Оградата е в гаранционен срок и неспазването на гаранцията е безстопанственост от страна на възложителя, т.е. корупционна практика.
41
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ПОСЛЕ КАЗВАТ, ЧЕ НЯМАЛО НУЖДА ОТ НАРОДЕН СЪД!
40
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ да вземат и китайската и берлинската стена а и израелската стена и да ги пренесат у нас - без обществена поръчка.
39
4
 
31
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Значи днес далавери ще намаже от оградата, а Жаблянов го махат днес за да замитат дейноста на далавери.
38
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лелееее,колко народ е за затвора,ама КОЙ,кой да ги осъди???
37
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съд! Народен съд за пребоядисаните герберюги!
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се осъзнаете вие ама ще минат още няколко стотин години
35
6
 
41
 
! Отговори
Коментатор преди 6 години
Вярвам на Йончева
34
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
200 милиона хвърлени на вятъра,а ние събираме по левче за болните дечица.Колко милиона щяха да бъдат спестени и колко дечица щяха да бъдат излекувани ако гробарите и патериците им не крадяха толкова много.
33
2
 
34
 
! Отговори
Причина преди 6 години
Май днес бутнаха Жаблянов за по-удобно сдаване на властта. Сега и това - избори ли се задават?
32
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие кво очаквате , пожарникаря видя социологическите проучвания и почва да се готви за избори , а знаете ли що пара ще требва да се купят толкова места в парламента, че пак да управлява, от заплата не става.