Оставката на Жаблянов: Произвол или демокрацията?

Слабоумие и безпомощност нарече той мотивите за отстраняването му
21 фев 2018 14:45,
245
Оставката на Жаблянов: Произвол или демокрацията?
Снимка: Bulfoto, архив

Има ли законово основание за искането на оставката на Валери Жаблянов, престъпление ли е Народният съд и кой се отклонява от демокрацията и дневния ред на обществото. По тези въпроси спориха в парламента по време на дебата за гласуването на отстраняването на Жаблянов от поста зам.-председател.

Два часа управляващи и опозиция си разменяха нападки, а по време на дебата БСП напусна залата. От ДПС пък още в началото отказаха да участват в този "фарс" и опразниха депутатските банки.

Управляващите поискаха оставката на Жаблянов заради недопустимото му твърдение, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие" и неуважителното му отношение към жертвите на комунистическия режим при отдаването на почит към тях в парламента на 1 февруари. Те се аргументираха и с противопоставянето му на ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

Самият Жаблянов отсече, че мотивите за отстраняването му от поста са като образец за политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност. Той обвини управляващите в това, че не разбират устоите на демокрацията.

Той коментира всеки един от аргументите за оставката му и определи искането за нескопосано.

По повод на договора за добросъседство с Македония Жаблянов настоя, че всеки народен представител може да има мнение и да се изказва по договорите, които подписва правителството.

"Това отзад не е Политбюро, това не е ЦК, това е демократичен орган. Аз съм народен представител на БСП и съм застанал с тяхната платформа, а не с вашата", възрази остро той.

Жаблянов обясни, че на 1 февруари е призовал да се почете паметта на всички жертви на политическо насилие. "С подобни мотиви дори Народният съд не е работил. Какъв е този човешки интелект?", попита той.

Той аргументира констатацията си за Народния съд и цитирайки думи на Богдан Филов в подкрепа на фашизма, записани в протоколи на Народното събрание.

"Конституцията ми дава право да кажа какво мисля за един или друг международен договор, да кажа моето лично мнение, да кажа как би следвало да изглежда българската политика, да изразя мнението на избирателите на БСП. Депутатите да запазят собствената си свобода, защото утре ще бъдат принудени да рецитират думите на фелдфебелите и фюрера", завърши той.

По време на изявлението му на няколко пъти се чу недоволство откъм редиците на мнозинството, а Жаблянов настоя за извинение, защото е бил обиден.

"Аз не псувам и не съм псувал, ако "дървена комунистечска глава" е псувня, се извинявам. Моят баща е лежал 22 месеца в Белене!", скочи в отговор Владимир Тошев от ГЕРБ.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък категорично застана зад зам.-председателя Жаблянов и настоя, че друг кандидат няма да издигат и заплаши, че ще бъде сезиран Конституционния съд и Съдът по правата на човека в Страсбург.

"Няма да предложим друг зам.-председател. Нашият зам.-председател е Валери Жаблянов. Чакаме възстановяването му от българския и европейския съд", настоя червената шефка.

Според нея искането за оставката е незаконно и неконституционно и обвини управляващите, че погазват демокрацията и свободата на словото. Нинова настоя, че мнозинството бяга от реалните проблеми с изкривен разговор за миналото. Тя добави и че това е елементарно отмъщение за оставката на Димитър Главчев.

"Зад "Граждани за европейско развие на България" /ГЕРБ/ стои диктатура, репресия към всеки различен. БСП ще се противопостави на това и ще пазим правовата държава. Вие тука създавате трибунал, а ние няма да участваме в извънредни съдилища", отсече Нинова.

От своя страна шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини левицата в отклоняването от дневния ред на гражданите.

"През последните месеци БСП искат да провокират проблеми, сканадли, за да се отклоним от европейския път. БСП искат да се върнат на власт с едно служебно правителство, защото те нямат възможността демократично да спечелят избори. Ние изповядваме европейски ценности и това БСП няма да ни го простят", отсече Цветанов.

Той скочи и че БСП вече е намерила своя истински говорител.

"За голямо съжаление президентът Румен Радев се превърна в реален говорител на БСП. Тази комбинация на взаимни действия уронва престижа на президентската институция и създава възможност за противопоставяне в обществото", настоя Цветанов.

Спас Гърневски пък отговори на нападките на социалстите защо управляващите са допуснали организирането на Луковмарш. Той обясни, че по Закона за митингите за подобни шествия се уведомява, а не се иска разрешение. "Никой не може да го спре, когато е заявен по правилата", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие!
189
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 188 - важно е да се уточнят две неща.ОСтров Св.Анатастия не е концлагер от типа на Аушвиц, там не са горили и измъчвали хора, а просто са изллирали обено опасни политически престъпници, които са се занимавали с ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА. - т.е. били са терористи (партизани)и второ - щом воюваш срещу българската държава, без знаечие кой е на власт, - взривяаш църкви, убиваш полицаи - значи си терорист. В този смисъл партизаните са терористи.
188
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БКП подклаждат Войникото и Септемврийското въстание, които са СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА. (тероризъм). когато те са смазани, наричат това фашзъм.БКП идват заедно с БЗНС на Стамолийски на власт - две леви партии имат съответно БКП извършват атентат със стотици жертви, а се оплакват от полицейски терор на Цанков?БКП извършват Народен съд в който избиват цвета на нацията и смеят да защитават този Народен съд, без да се извинят?
187
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само през 1934 К. Георгиев въвежда еднопартийна система, контрол над медиите и замразяване на Конституциите - характерните за фашистките правителства. По Куриоз на съдбата Кимон Георгиев е основна фигура в комунистическия строй.Опитите да се вмешава че Ал.Цанков е фашист са жалки. България по това време е плуралистична държава. Преди полицейския терор, на Цанков БКП извършва най-големия атентат в новата история (чак до 11 септември 2001) в църквата "СВ.Крал" - над 100 убити, 500 ранени.
186
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да е ясно - не може човек който защитава Народният съд да е народен представител.Народният съд избива цвета на интилигенцията ни, редица свещиници, лекари, журналисти.тяхната вина е, че са участвали в "монарховашистикия строй4 или че са "буржоа" (този термин е използван и за по-имотните селяни - кулаци; всъщност буроа значи гражданин). народният съд не провежда истинско следствие, а направо разстрелва хората или често има мъчения.В България Фашизъм не е имало освен през 1934
185
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ще се избивате, избивате се по-бързо. То е ясно, че завистта и омразата царят в България.
184
1
 
5
 
! Отговори
??????? преди 6 години
Комисията за незаконно придобитото имущество дасе задейства! Как този "ЧЕРВЕН ДРУГАР" с две заплати е придобил скъпата си къща и два-три апартамента?
183
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква оставка?!Изгониха го.Този е един от най слабоумните "социалисти".
182
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данчо с ония ОЧИЛЦА- "ДА РЕЧЕМ, ЧЕ ВИЕ ИМАТЕ ФЛОГ В КТБ" ТОВА Е ЕДИН ОТ ХОРАТА КОИТО ВНАСЯТ ПРОЕКТОЗАКОН- ВНИМАВАЙТЕ КОГО ИЗБИРАТЕ- ИНАЧЕ ЩЕ СЛУШАМЕ ТАКИВА ВЕЛИКИ ГЛУПОСТИ, АЗ ЛИЧНО СЪМ ОТВРАТЕНА ОТ НЕГРАМОТНИЦИТЕ,КОИТО ПИШАТ И ПРИЕМАТ ЗАКОНИ, ВИЖТЕ КОЙ ПРАВИ ОТ МУХАТА СЛОН, КОЙ РАЗДУХВА СКАНДАЛИ- БСП Е СОЦИАЛНА ПАРТИЯ КОЯТО СЕ БОРИ ЗА СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО И СПРАВЕДЛИВОСТ И ИСТОРИЧЕСКО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА С КОГО ЩЕ ГО ПРЕОДОЛЯВАТ С МИЛИОНЕРИТЕ СОЦИАЛИСТИ- КОЛКО ГНУСНО- ПРОЛЕТАРИЙ МИЛИОНЕР
181
0
 
4
 
! Отговори
Redfull преди 6 години
Назад във времето ,така е удобно ! Напред в бъдещето време - Нищо ! ДУПКА !
180
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
71 червени сатрапи в Парламента одобрили геноцидаСрам за Бсп
179
6
 
11
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 6 години
Тоя жабок, отстранен от поста зампредседател! Хубаво, но това е нищо! Просто законово трябва да се забрани престъпната БСП! Да се разформирова, а членовете и да бъдат осъдени!
178
3
 
11
 
! Отговори
До смешниците ГЕРП преди 6 години
Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие!И скоро ваш'та корумпирана и неграмотна шайка ще разбере какво значи това!
177
1
 
2
 
! Отговори
186 преди 6 години
ФЕЙК!
176
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 171В Царство България е имало много лагери за комунисти, земеделци и безпартийни леви -Рибарица, "Свети Никола", манастир "Св.Кирик", о-в "Св.Анастасия", Гонда вода, Кръсто поле (Еникьой),...Белене! Това, разбира се не са "нацистки концлагери" като Аушвиц и Треблинка. Имало е и "трудови лагери" за евреи, които са работели тежък труд - главно са строели пътища. Познавах един от тях.Така, че не дрънкай лъжи!
175
5
 
10
 
! Отговори
До Ужас преди 6 години
Ще те допълня. "Великият световно известен хирург" проф. Ал.Станишев в битността си на министър на Народно здраве и обществената безопасност (!)подписва заповед да бъдат доубивани ранените партизани. И после, защо има убити интелигенти!Когато седесарската палеонеофашистка измеt започна да руши паметници на загиналите в борбата против фашизма, посегнаха и на английския герой, комуниста майор Френк Томсън. От посолството на His Majesty са им скръцнали и нашите са се смотали като битипееразди!
174
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изритайте всички потомци на комунистически мърсоли от парламента! тая *** трябваше да бъде изчистена още през 89та!
173
2
 
7
 
! Отговори
Очевидно преди 6 години
Фашизмът и комунизмът са еврейски експерименти,създадени в името на крайната цел-Световно господство.Което е и почти постигнато след Втората световна.Обаче българският експеримент в трите му варианта-фашизъм,комунизъм и сега демокрация явно съвсем е излязъл извън контрол,ха-ха!Тука сме в състояние да провалим всяка идея,каквато и да е.....
172
5
 
13
 
! Отговори
Има общо, но преди 6 години
Комунистите национализират - имотите на чорбаджиите изедници/все едно днес да национализират банките и банковите сметки на Борисов, Станишев, Доган, Костов и пр.измекя.яри/. НЦВ Борис Кобурга приватизира къщите, парите, мебелите, земите, магазините, фабриките и пр. на 50 000 българи, били евреи моля ви се. И ги приготви за печене в концлагерите на добрия си стар приятел бай Хитлер. Но...цветът на нацията не можа да се порадва на еврейското злато. Бай Сталин, старият печен *** го пусна по п
171
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фашизмът е нищо в сравнение с комунизма.Знае се защо. Фашагите не национализират (не крадат), не убиват толкова хора.В Русия се говори за 20 млн. "вътрешни жертви" по време на войната.Отделно от 20 млн. много загиват заради некадърността на Сталин.А в световен план комунизмът е идеологията убила най-много хора. Засега се говри, е цифрата е стигнала към 250 млн. Само в Русия са избити 80 млн., а за Китай цифрата е 60 млн. души.