Сърбин, спасявал деца от ада в Лим, взима BG паспорт

Баличевац е един от притеклите се на помощ след катастрофата
14
Сърбин, спасявал деца от ада в Лим, взима BG паспорт
Снимка: Reuters, архив

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще връчи български документи за самоличност на Сафет Баличевац на официална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на президента.

Още по темата

Сръбският гражданин е получил гражданство на основание чл. 16 от Закона за българското гражданство за особени заслуги към България в обществената сфера.

Баличевац активно участва в спасителната акция при автобусната катастрофа в река Лим през април 2004 г., се припомня в съобщението.

Тогава, близо до черногорския град Биело поле и сръбския град Приеполе, на връщане от екскурзия от Дубровник, загинаха 12 деца от Свищов, а 38 души от пътниците бяха спасени.

През април 2005 г., една година след трагичния инцидент, България пое ангажимент за предоставяне на българско гражданство на спасителите като израз на дълбока благодарност и признателност.

Четирима от участниците в спасителната операция вече имат български документи за самоличност, се отбелязва в съобщението.

След трагичния инцидент граждани на Сърбия и Черна гора, участвали в спасяването на пътниците от падналия в река Лим автобус, бяха удостоени от президента Георги Първанов с ордени "Мадарски конник".

Сред отличените беше и Сафет Баличевац, тогава 20-годишен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо не вземе паспорт от братска Русия ?Защо никой не иска да ходи да живее в Могучая ?
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Български паспорт бе Камелия,не е трудно.България , български ,бе рожбе,престанете с това ; преработване;на тоя език , хора.Дразнещо е
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тези нямат ли срам? След 13 години се сетили за спасителите? Дааа сетих се какъв срам у Гербавите? Та нали само те вече са на власт близо 10 години! Срам трябва да ги е и тези дето са гласували за бавно развиващите се и тези дето бяха на власт преди Гербавите. Някои от спасителите вече не са между живите посмъртно ли ще им дават паспорти? Това си е живо лицемерие!
6
6
 
0
 
! Отговори
ТюрК преди 6 години
Сафет е от нашите!Браво-о-о-о:)
5
6
 
6
 
! Отговори
??? преди 6 години
Ааааа, браво! Българинът...Сафет!
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До GogoНаправо изглежда като подигравка. Но реално това показва скоростта, с която работи българската администрация. Хрантутниците на държавна служба не са там за да работят и няма сила, която да ги накара да се размърдат. Дори факта, че благодарение на тези хора, притекли се на помощ, поне няколко български семейства имаха щастието да видят децата си живи и здрави.
3
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А клетва положил ли е ,както е по протокол ?
2
8
 
51
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Това подигравка с хората ли е?! То за 12-13 години по официалния път ще си взел паспорт във всяка страна на EU без заслуги... или предоставения паспорт е за внуците или правнуците :)
1
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА НЯКАКВА ШЕГА ЛИ Е!поели ангажимент и след 13 години им дават паспорти посмъртно :D