БСП предлага: Пенсия за родители на загинал военен в мисия

13 българи не се завърнаха от Ирак, а 10 от Камбоджа
72
БСП предлага: Пенсия за родители на загинал военен в мисия
Снимка: Reuters

По 160% от социалната пенсия за старост да получава родител на загинал военнослужещ по време на мисия зад граница. Това искат от БСП с внесени поправки в Кодекса за социално осигуряване.

Още в края на миналата година червената шефка Корнелия Нинова даде заявка, че ще настоява да се даде възможност на родителите на загинали в мисии, да получават социално допълнение, каквото получават родителите на загиналите при изпълнение на наборна служба.

Промяната в КСО се отнася до родителите на 23-ма военни. 13 от тях не се завърнаха от Ирак, а 10 от Камбоджа.

Така че, ако предложението на левицата бъде прието от парламента, то ще струвана държавната хазна 55 589 лева годишно и то при положение, че всички загинали зад граница са били офицери и имат живи родители.

"От години родителите на загиналите се чувстват забравени от държавата, за която децата им дадоха живота си. Причината затова е, че Кодексът за социално осигуряване предвижда получаването на наследствена пенсия на родител, чието дете е починало по време на наборна служба, но не признава същото право на родител на загинал по време на задгранична мисия", мотивират се социалистите.

Според тях тези разпоредби са несправедливи и е крайно време да се променят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
0
 
! Отговори
ДЗИ преди 6 години
Правете си застраховки.
56
0
 
0
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Г-да, всеки Съюз към който се присъединява една държава ограничава нейната независимост. Факт!Днес, НАТО и ЕС, а в миналото членството ни във Варшавсия договор и СИВ по един или друг начин ограничаваше нашата независимост, това правило се отняся и за всички други държави.Защо Бг избра членството в НАТО? За да, осигури своята безопастност от съседите си - пример - Първата и Втора Балканска война.Друг е въпроса дали това члентсво реално осигурява нашата национална и териториална безопастност
55
0
 
0
 
! Отговори
Някой си -до "- преди 6 години
Първо - Вие самият признаватеСЪМНИТЕЛНИТЕ правомощия, които имаме като страна член.Второ - Да, нека се обезщетят семействата- съпруга, деца, както евент. се прави и при всяка друга професия. Те са били пълнолетни хора. Когато трябва да взимам детски - при навърш. пълнолетие не се водя част от сем. /дом-твото/. Колко членно е тяхното семейство?! Нека мерим с един аршин. Трето - някъде може да липсват хора, но елате пр. в една Г. Малина, да видите колко хора канд.за 1 място и как взимат връзкарит
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 63 НАТО не участва във агресийте над Афганистан,Ирак и Сирия!Имаше коалиция на ,,желаещите "да омиротворят Афганистан и Ирак!!
53
5
 
2
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Първо:- За добро или зло, но Бг е член на НАТО, следователно освен съмнителните превилегии имаме и задължения.Второ:Уважението към военослужещите ни, които са подписали да служат и защитават националните интереси на Бг и извън нея трябва да бъде на съответното ниво. Включително и грижата за семействата им ако с тях се случи непоправимото.Трето:Армията ни е малка, а и желаещите да служат в нея не са много, ако им бъде отнета и тази привилегия, кой въобще ще служи в БА???
52
0
 
0
 
! Отговори
4еpa преди 6 години
BSP PREDLAGA !!!!!!!! AMA GERB DA PLA6TA!!!!!!!! TE BSP SA SAMO PO PREDLOJENIAT ZA SVETLOTO BADE6TE !!!!!! TAKA BE6E KOMUNIZAMA POSLE SOCILIZAMA- ME4TATELI !!!!!!!
51
0
 
3
 
! Отговори
Косю преди 6 години
Нали все пак сами решават да идат на тези рискови мисии, заради парите които им дават. Затова са им големи възнагражденията, защото е рисково. Не знам има ли възможност да си правят застраховки като ходят по тез мисии. Но не е редно риска да се разпределя върху хората, както го предлагат бсп. Отишли са да убиват, а сами са станали жертва, такъв е живота..
50
0
 
5
 
! Отговори
Така като гледам преди 6 години
бесепето дават само идеи как да се похарчи някой лев, ама как да се изкара горките хич не знаят
49
4
 
1
 
! Отговори
един българин преди 6 години
До АнонименИмали са кураж и топки, за разлика от Вас!
48
0
 
4
 
! Отговори
асен преди 6 години
Ей , тия спирка нямат , дигнаха полицаите на протести , сега и военните , ами защо не отпуснахте пенсийте докато вие бяхте на власт , лицемери ???
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може,но само ако родителите са комунисти.
46
2
 
4
 
! Отговори
ист преди 6 години
Ако родителите на загиналия са на максимална пенсия ко прайм.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсурд!
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съжалявам за загиналите сънародници! Но те сами знаеха за опасностите, които крият тези диви територии! Лично никога не бих отишъл да се бия за чужди интереси, каквито и пари да ми дават!!! Родителите нека ги компенсират,но нека компенсират всички хора, които са загубили близък преди пенсионна възраст, особено вдовиците с деца! БСП, крадлива пасмина такава, престанете с популизма и конфронтацията, отвратителни сте!!!
43
1
 
9
 
! Отговори
някой си преди 6 години
ми този закон го има и сега.моя брат беше убит като военнослужещ .Но майка ми такива пари отказа да получава и харчи. И аз не бих искал кървави пари.
42
4
 
6
 
! Отговори
промо преди 6 години
загинали са защото ПРАВИТЕЛСТВОТО ГИ ПРАЩА ТАМ , стига глупости отишли сами !
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Загинали са заради петрола и САЩ но САЩ не плащат пенсии.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чета ви коментарите и разбирам защо живеем толкова зле а мафията(политиците) просперират - разединен, беден отчаян народ сме станали...
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП много обичат да раздават пари, обаче когато не са техни.
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква работа имат българите в тези азиатски и африкански държави? Мисля,че НЕ трябва да изпращаме наши български войници извън България,за да служат на чужди интереси и да с ебият с други народи. Българските войници трябва да служат на България и за сигурността и поскойствието на българския народ,а не да бъдат изпращани в други страни и там да умират. Българските войници трябва да пазят Българските граници и Българската земя,а не да се сражават другаде.