Отложиха мораториума за общинарите и частната им дейност

БСП: Кои са общинарите, които са в търговски отношения с общините
Обновена: 23 фев 2018 10:55 | 23 фев 2018 10:52, Камелия Цветанова
4
Отложиха мораториума за общинарите и частната им дейност
Архив: Булфото

Депутатите отложиха мораториума за участие на общински съветници във фирми и вместо от днес те да бъдат задължени да изпълнят разпоредбите на влезлия в сила на 23 януари тази година Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, това ще стане чак от 1 декември 2019 г.

Предложението за това дойде от шефа на правната комисия в Народното събрание от ГЕРБ Данаил Кирилов и колегата му Християн Митев от "Обединени патриоти".

Така че ограниченията ще важат за общинските съветници, които ще са в местната власт в мандата от 2019 г. до 2023 г.

Според закона общинарите нямат право да са еднолични търговски, съдружници, акционери или пък да са в управителния или надзорния съвет на дадена компания, ако тя има сключени договори с общината, в чийто местен парламент са съветници.

Още по темата

Същата забрана важи и за договорите с общински фирми.

Според Данаил Кирилов обаче това ограничение вече предизвика хаос сред местната власт.

"Получени са сигнали от общински съветници от всички партии и явно ще им е нужно време да изпълнят изискванията на закона. Получи се и писмо от НСОРБ и основният въпрос в него беше редно ли е по време на текущ мандат да се поставят по-тежки изисквания спрямо статута и длъжността на общинските съветници“, мотивира се той.

От БСП се обявиха категорично против поправките в закона.

Според Крум Зарков мнозинството приема набързо и без да анализира последствията законови промени само за да изпълни някакви разпоредби на Брюксел.

Той коментира, че от НСОРБ са предупредили, че ако мораториумът остане в сила, България ще остане без общински съветници.

"Ние настояваме сега и в близкото бъдеще да бъде предоставена информация за всички общински съветници, които имат търговски отношения с общините, защото примерът за лекаря, който има кабинет в общината и е общински съветник, защото нямало къде другаде в малкото населено място да открие кабинета, е много показателен“, отсече Зарков.

Според него с промените в Закона само се дава време на действащите в момента общински съветници, които ще се кандидат за нов мандат, да си нагласят нещата.

"Дръж се корупция, ГЕРБ те гази!", обобщи той.

Съпартиецът му Филип Попов също обвини мнозинството, че "когато приемахте този закон, всичко беше цветя и рози, а сега е шок и ужас“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Мене преди 6 години
И какво? 2019та ще прехвърлят собствеността и всичко ще остане по старо му. Няма никога да се оправи тая долна държава.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как трябва още 2г. да се краде
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така де, трябва да напълнят касите преди изборите.