Теменужка Петкова хвърли оставка. Причината – продажбата на ЧЕЗ!

Премиерът щял да реши дали да я приеме или да я отхвърли
Обновена: 23 фев 2018 12:47 | 23 фев 2018 12:29, Камелия Цветанова
346
Теменужка Петкова хвърли оставка. Причината – продажбата на ЧЕЗ!
Снимка: архив, Булфото

Енергийният министър Теменужна Петкова обяви, че подава оставка.

Причината - съмненията около сделката за продажбата на ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си.

"Разговарях с премиера и това, което смятам, че трябва да се направи при тази ситуация, достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Аз разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка при него и той ще реши какво да прави", заяви тя.

Още по темата

Петкова призна, че познава собствениците на пазарджишката семейна фирма "Инерком груп", която придобива ЧЕЗ.

Фирмата купувач е еднолична собственост на Гинка Върбакова. Петкова обаче опроверга публикациите, че е кума на Върбакова и съпруга й.

"Аз познавам тези хора от последните 20 години, но не съм им кума", отсече тя и допълни: „И понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има изобщо поводи за съмнения и дори да се намесва името на премиера, смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде".

Така че сега съдбата й е в ръцете на премиера Бойко Борисов, който ще реши дали да я отстрани от кабинета си.

Иначе Петкова обясни, че продажбата на ЧЕЗ е процедура, която е проведена от чешката държава и българските власти нямат никакво отношение към този процес.

"Процедурата се провежда по чешкото законодателство. Смятам, че това изключва всякакви хипотези и съмнения и намеци за определена намеса на българската държава и правителство при вземането на решението на Чехия. ЧЕЗ не са искали мнението на българската държава, защото си имат правила и закони", разясни тя.

Тепърва обаче предстои тежката процедура по одобрение на Комисията за финансов надзор, на Комисията за защита на конкуренцията и на КЕВР.

Според Петкова ДАНС също е абсолютно в правото си, дори и тя настоява, да направи пълна проверка във връзка с компания купувач и възможностите тя да изпълнява своята дейност съобразно изискванията за сигурност, защото става дума за стратегическа сигурност.

*************************

Теменужка Петкова е министър на енергетиката на България в кабинета "Борисов II" от 7 ноември 2014-та до 27 януари 2017 г. и отново - от 4 май 2017 г. - в правителството "Борисов III".

Тя завършва магистратура в специалността "Счетоводство и контрол" в УНСС.

Преминава обучения в областта на "Вътрешния одит в публичния сектор" в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на "Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия.

От 1992 г. до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление "Държавен финансов контрол".

След това работи в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като държавен вътрешен одитор и началник на отдел.

Заема длъжността заместник министър на финансите в кабинета "Близнашки" (2014 г.). Ресорът ѝ включва дирекциите "Данъчна политика" и "Вътрешен контрол" в Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Агенция "Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
0
 
1
 
! Отговори
Николай преди 6 години
"Какво ще спечели човек, ако придобие целия свят, но изгуби душата си ? Или какво човек ще даде в замяна за душата си ?"
302
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя Нушето нейното си го е прибрала не се тревожете. Няма да отиде в бюрото по труда.
301
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Job done!За кво ми е повече да съм министър!
300
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излизай народе взимайте сопите и излизайте на улицата, какви странни неща стават само, фалират банки купуват чез все едно купуват банка сутрин.
299
0
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Заспала е Гинка в росна градинка, и като станала, си купила една трета от българското енергоразпределение.Горката България. мила моя майнольо, продажник до продажника.
298
0
 
8
 
! Отговори
65 преди 6 години
Браво на Нушето !!!!Хвърля оставки и прибира пари в джоба.Смело момиче, даже и бат Бойко изненада в гръб.За няколко стотин хилади или милион и аз ще хвърля оставка
297
1
 
17
 
! Отговори
ВУЮ преди 6 години
ВСЕКИ ЗНАЕ ДЪРЖАВАТА НА ПОДСТАВЕНИТЕ ЛИЦА ОТ 1989Г. ДО ДНЕС.
296
0
 
17
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Така ще бъде в България,когато имаме скопени генерали,ако беше истинска армия,Тиквата отдавна да бяха го отвяли.
295
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Egati VZIMAM sdelka ZA MILIARDI i xvarlam ostavka ... AIDUZI
294
0
 
31
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Виждате ли в коя фирма Винету е скрил част от откраднатите пари на КТБ? Сега вече почва да ги материализира,а овцете да продължават да гласуват за него...беее. Така ли никой не се чувства унижен един *** пожарникар,да го мачка и краде? До кога народе ще ги търпите?
293
0
 
26
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Какъв Шенген бе далавераджии. Не Шенген,а затвор за вас. Ще ни лъжат,че чехите правят всичко,а те от къде намериха пазарджишка фирма на шест месеца с такъв огромен капитал? Това са новите Геогиус Георгиу. Кой стои зад тази фирма и какъв опит имат в бранша? Мутрите усещат,че скоро ще си ходят от властта и купуват предприятия. Мръсни герберски комунисти.
292
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече ще искаме акции за всяко увеличение на цената на тока заради инвестиции. Всеки път, когато оправдаят вдигане цената заради инвестиции, трябва да дават активи на потребителите. Така е честно, защото потребителят плаща инвестициите на дружеството. Всеки потребител да има акционерна сметка в дружеството.
291
0
 
16
 
! Отговори
митьо гестапя преди 6 години
Зад Гинка от Пазарджик стоят Маргините от сик - вижте в бивол!От къде някаква кума ще има 320 милиона евро?
290
0
 
16
 
! Отговори
сега светнахте ли се преди 6 години
защо великия вожд Винету толкова напъваше да се разпродадат и остатъчните акции от енергийните дружества/така наречената Златна акция/?При дедо Ви Симо кротушко започна приватизацията им и завърши с пълен крах при Винету.Нямат капка срама и човещина.Науждане-също.Играят си с търпението на българина!
289
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 174. Че какво работи в тази държава за народа и за държавата ?
288
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е сделката на века! Такова нещо няма никъде по света.... То бива, бива грабеж и корупция, ама това надхвърля всичко вече....
287
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Национализация на ЧЕЗ! Бойко лични 300 млн евро има, държавата няма да си вземе ЧЕЗ??!? Смятай какъв натиск, какво извиване на ръце е там да избягат чехите през глава и да продават на незнайни ООД-та, при положение че са на печалба. То не бяха каратисти, то не бяха будисти
286
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разпределиха си държавата като бащения, и са толкова лакоми, че не виждат катастрофата национална, която се задава след няма и 10 години. Хората ги няма, това че пълнят с 2 млн мъртви души статистиката не помага.Като няма хора, няма икономика,няма приходи, има глад и революция...
285
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тази миризливка робиня на най _долната мафия искам да й кажа само това: *** *** *** ! Дано миризливите ни пържоли цвърчат набодени на дяволска вила в пъкъла!
284
0
 
16
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Оставка подадена под натиск, за замазване на положението! Иначе схемата си я бива по тази продажба.