Радев за отношенията ни с Турция: Приятелство, но без намеса!

Според президента Анкара трябва да поеме ангажимент за това
21 мар 2018 19:30,
113
Радев за отношенията ни с Турция: Приятелство, но без намеса!
Снимка: Пресцентър на президента

Президентът Румен Радев коментира отношенията на България с Турция седмица след като Реджеп Ердоган обяви, че Кърджали е в духовните граници на страната му.

"С Турция трябва да продължаваме да градим отношения на приятелство, но при ясни принципи на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи", каза държавният глава.

Радев обясни, че Турция е изключително важен съюзник и партньор по линия на НАТО и на нея дължим до голяма степен и сигурността по отношение на мигрантската криза.

"Но също така трябва да имаме ясни условия в нашите отношения и Турция трябва да поеме ангажимент за ненамеса от тук нататък във вътрешните ни дела, в изборния процес. А това са просто принципи, които трябва да се спазват", каза още държавният глава.

Още по темата

Той направи коментара си пред български журналисти в Израел, където бе на официално посещение. Днес той участва в Шестия глобален форум за борба с антисемитизма и поднесе венец пред гробовете на жертвите на кораба "Салвадор".

По-рано Радев разгледа и музея към Мемориала "Яд Вашем" и подари снимки на българи, участвали в спасяването на евреи.

"България не просто спаси своите евреи, а и достойнството на своя народ и достойнството на Европа", каза пред българските медии по-късно президентът.

"България е единствената държава, която не допусна нито един неин гражданин от еврейски произход да бъде изпратен в лагерите на смъртта. Това е наистина достойно за уважение и този факт става все повече известен", каза още той.

Държавният глава обясни, че има изключително близки и топли исторически връзки между двата народа, но е необходима още работа за още по-активно сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да говорите признайте си че Ердо си е мъж на място щом каза направо в очит!е на янките-не забравяйте че инджирлик е турска база-точка ! Я някой от нашите политици да постъпи така с янките !!
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българин от СофияБЪЛГАРИЯ Е БИЛА 100-ПЪТИ ПО-ДОБРЕ ПРИ СУЛТАНА ..ОТКОЛКОТО В БЕЗПРАВИЕТО И ГНЕТА НА РУСКО--КОМУНИСТИЧЕСКОТО РОБСТВО , НА ОТНЕМАНЕ НА ИМОТ , ПОМИНЪК , КРАЖБИ, ЛАГЕРИ , УБИЙСТВА...И ЗАГРАЖДАНЕ НА ДЪРЖАВАТА С БОДЛИВА ТЕЛ С ТОК И КУЧЕТА!!!ТОВА И СУЛТАНА НЕ ГО Е ПРАВИЛ!ТОВА Е ТО "СОЦ-ЛАГЕР"-----"СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ --КОНЦЛАГЕРТОЧНО ТАКА Е !!!!
83
2
 
7
 
! Отговори
Мехмед преди 6 години
Господин президент звънни му един телефон и кажи каквото искаш лично на Ердоган : а не да говориш само празни приказки чрез *** журналистиИмай смелостта Ердоган харесва смелите хора управници а не както лъжците от Запада .
82
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не допусна евреи в лагерите на смъртта, а после си построи собствени за собствените си граждани. Гледай ни акъла, че ни край шапка.
81
4
 
6
 
! Отговори
кози хитрини преди 6 години
Нату ни разоръжиха,а въоръжиха турците.Кото ни превземат югоизточно,базите ще останат в Турция
80
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пРезидента сондирал ли е мнението на Кире Фасо, да нема чембери после, че ушите му клепнаа като на дакел...
79
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господин президент повдигнете въпроса за геноцида над тракийските българи, искайте законните обезщетения , които Турция дължи и искайте извинение от ислямиста Ердоган .
78
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България и турция не трябва да имат отношения. Имаме територии, които те контролират и докато това не се оправи не трябва да се занимаваме с тях.
77
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилни казваме, кажи му турчин и не го обиждай повече! Няма такъв скапан, неграмотен, подъл, страхлив и поради това жесток народ като турците. Ето защо са мразени по цял свят, живеят капсулирано, без развитие. Консервативни до мозъка на костите, вече видимо изоставащи от света. Отвратителен съсед!!!
76
13
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
България граничи с врагове.Първи и основен принцип на отношенията ни със..."съседите".Но къде ги родните политици,които да отстояват българското?
75
8
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Ще направим НАТО екологична организация. Ще ги въоръжим с черешови топчета.
74
11
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Ха-ха, след 10 години ще стане интересно с Турция. Тогава ще я гледате като на*ни :-D
73
21
 
20
 
! Отговори
етнически турчин преди 6 години
До СЪ НАМИ БОГЪКак може да говорите за Нато когато вчеря влязахме там и благодарение на Турция.Каква военна индустрия имаме ние че ще критикуваме държави които се грижат имат с каво за мира на света.
72
25
 
13
 
! Отговори
СЪ НАМИ БОГЪ преди 6 години
Интереса клати феса са казали хората.... Защо искат да са близки с Русия, с най-мощната държава в света? Нямат ли достойнство, русия ги е размазвала 1000-пъти по бойните полета, обвиняваха Русия, че са убивали кримските татари/турци, и сега искат да са с най-мощната държава.... Или са видели,че САЩ и ЕС ги заплашва и напълниха турските шалвари. Защото въобще са в НАТО?
71
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TOI GO E KAZAL PO SAVET NA DESI.
70
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ердоган не казва нищо лошо, но от няколко години никой в Европа не може да спечели избори ако не каже нещо лошо за Ердоган. Всички се плашат от нарастващата мощ на Турция."Точна справка!
69
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кюрдите узряха и искат самостоятелност ."Ти ще видиш като узреят ромите и искат самостоятелност...Част от България и Румъния например :-) Като се въоражат и правят атентати... Ще видим ти голия г . з с кво ще се защитиш...Ще видиш кон боб яде ли! На кой се надяваш, на Русия, ЕС, Америки или най много на голия ти г. з:-)
68
19
 
21
 
! Отговори
Ануар Садат преди 6 години
Браво г-н Радев кажете им го на наглия Ердоган
67
12
 
5
 
! Отговори
ОБЕЩАВАМЕ ВИ! преди 6 години
ВОЙНА ЩЕ ИМА---"ДИКТАТУРА ПО ПУТИНСКИ" ....НЯМА ДА ИМА!/...никаква "Президентска република".../Тази пиеска --я, знаеме!!!!!!!!!!!!!!!!!!
66
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на президента Радев .Каза го точно и ясно без страх и шакалкавене.Още веднъж браво .