Военната операция – предупреждение за Сирия

Използването на химическо оръжие е престъпление, каза Захариева
Обновена: 14 апр 2018 14:53 | 14 апр 2018 13:45,
81
Военната операция – предупреждение за Сирия
Снимка: БТА

В отговор на поредната химическа атака срещу цивилни в Сирия тази нощ коалиция от държави предприе ограничен удар по въздух по съоръжения, свързани с химически оръжия. Целите са подбрани прецизно, така че да няма жертви. Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след заседание при министър-председателя, на което освен нея присъстваха вицепремиерът Красимир Каракачанов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, ръководствата на службите за сигурност.

Още по темата

Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме всички страни, и особено сирийския режим, да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право, заяви Захариева, цитирана от БТА.

По думите й е необходимо предприемане на мерки за деескалация, както и осигуряване на пълен и безпрепятствен хуманитарен достъп до жертвите на химически атаки в сирийския град Дума.

Както многократно сме изразявали категоричната непримиримост срещу употребата на химическо оръжие, подчертаваме, че няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които и деца, каза Захариева. Използването на химическо оръжие е военно престъпление, допълни тя.

Тя посочи, че премиерът е разговарял с временно управляващия българското посолство в Сирия и е станало ясно, че няма пострадали български граждани.

В отговор на репортерски въпрос Захариева посочи, че са били във връзка с партньорите си и са имали информация от няколко дни за рамките, в които ще се проведе военната операция. Захариева отбеляза, че умерената руска позиция й дава основание да смята, че няма да има военен ответен удар от страна на Русия. Тя посочи, че не е случайно, че не са атакувани свързани с Русия бази.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов каза, че няма нужда от допълнителни мерки в страната точно поради факта, че няма непосредствена заплаха.

Информацията от Дамаск, а и от съседните посолства, включително от Турция, е, че няма вълна, която да се движи от Сирия към Турция или от Турция към България, отбеляза той и допълни, че въпреки всичко граничната полиция, както и военните, които участват в защита на границата, си изпълняват задълженията.

Той също отбеляза, че това е единична атака, която има за цел да предупреди управляващите в Сирия да не използват химически оръжия.

Самата реакция на останалите страни, които подкрепят правителството в Дамаск, е също обрана и умерена, каза Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Къде се вреш и ти между шамарите бре моме. Каква връзка,какви партньори...все едно някой изобщо си е направил труда да дава информация на теб. Недей размивай народа, а по-добре да не си отваряш и устата защото глупости не ни се четат. Химическа атака и децата вече знаят, че не е имало. Това е поредната гнусна инсинуация на "партьорите ти"
60
0
 
5
 
! Отговори
РККА преди 6 години
Тази очилата ***,сякаш е била на стаж в кабинета на Плевнята нещо бърка станциите....ама и Боко как ги избира хем грозновати хем тъповати,ако си мълчаха да ги жалиш а то плямпало....
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все по-близо виждам последното падане от власт на ГЕРБ. Минаха всички граници на търпението по всички възможни линии и начини! Оставка!
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако тази рошла беше истинска жена никога няма да приеме за предупреждение изстрелването на 103 ракети срещу когото и да е! Що не вземе някой нея да я "предупреди" тока "хуманно" и след това да ми обясни, дали е виновна или не! Плака за джендърската конвенция срещу насилието над жени и деца, но няма нищо против убийствата! Срам! Отврат!
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРЕЙ, МНОГО КОМПЕНЕТНА ПСЕВДОДИПЛОМАТКАТА..
56
2
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Агент ориндж е образцов пример,другарки и другари.
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази кикимора остана от наследството на смешкото Плевналиев
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Солсбери според швейцарска лаборатория е използвано британско бойно отровно вещество, наречено BZ. Информацията е част от лабораторните изследвания на организацията за забрана на химическите оръжия. Само че, не е включена в несекретната част на доклада. Защо?
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Захариева да изчезва и да не се вясва повече в България. Такива шматки, лъжещи хората в очите по медиите не бива да бъдат допускани до Българската политика. Англичаните да лъжат народа си колкото искат, АЗ НЕ ЖЕЛАЯ БЪЛГАРИНА ДА БЪДЕ ЛЪГАН! Тая да си подава оставката, да и се отнема гражданството и да изчезва!
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AndreshkoСега Лондон да очакват законен ответен удар от сирийски терористични групи.--------------От кои? От асадистите ли? Щото според Кремълските опорки нали ВБр помага на терористите... Сега тези, които имат интерес да правят мизерии в Лондон, са руснаците и Асад.
51
0
 
14
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Сега Лондон да очакват законен ответен удар от сирийски терористични групи. Нещата се бяха поутоложили,но глупави политици предизвикват нова вълна на бежанци и терористични атаки. Сами си правим хората в Европа и по света да не могат да живеят спокойно.
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдддааааааа.........символично.............в 4 чеса рано сутринта.........напомня ми за едно такова нападения много отдавна, преди 77 години.....Някой помни ли от историята, какво стана след това? Явно вече има хора, които не ходят на училище и не учат история! И да, ще си намерят това което търсят! А наките калинки да не повтарят глупостите, защото ЗНАЕМ МНОГО ДОБРЕ КОЙ Е ИЗОБРЕТИЛ И НАЙ-МНОГО Е ИЗПОЛЗВАЛ ХИМИЧЕСКОТО ОРЪЖИЕ!!!!! И това са САМО западналите еуропски мърлячи..и краварско отроче!
49
0
 
9
 
! Отговори
Ние винаги сме преди 6 години
независими,защото нищо не зависи от нас!
48
1
 
8
 
! Отговори
Бойко преди 6 години
Г-жа Захариева допълни,че атаката в Дума е била осъществена чрез командировка на Скрипал от Лондон.......
47
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам как виждате нещата, но тия бяха много смешни. По-добре да си мълчаха и да бяха се скрили в някоя дупка, че току виж някой ни набрал и ще трябва да вдигаме единствената летяща гробница дето имаме
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цялата операция е един предварително съгласуван между всички участници театър предназначен най вече за вътрешно политически цели за да покажат че още вдигат самолета.
45
1
 
27
 
! Отговори
Ха,ха,ха, преди 6 години
На Бойко калинките!!!
44
2
 
29
 
! Отговори
х преди 6 години
стига сме слугували на Американските гадове !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО И ЕС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
43
2
 
10
 
! Отговори
урок преди 6 години
Дайте да обявим символична война, та да ядем бомбите!
42
2
 
36
 
! Отговори
ПРЕСТЪПЛЕНИЕ??? преди 6 години
Да, престъпление е да пускаш БОВ, но уви не се знае кой го е извършил и дали изобщо е извършено.Но престъплението да нападнеш суверенна държава с ракети посред нощ е факт, а и престъпниците (Тръмп, Тереза и Макрон) направиха публично пълни самопризнания