Контрабандата на цигари в България скочила с 0,6%

Премиерът обяви, че спешно ще разпореди проверка
Обновена: 23 апр 2018 14:45 | 23 апр 2018 13:37,
15
Контрабандата на цигари в България скочила с 0,6%
Снимка: Investor.bg

Конрабандата на цигари в България се увеличава с 0,6% за последното тримесечие на 2017 г, показват данни на тютюневите компании, оповестени на конференция в София.

Според изчисленията на бранша в края на миналата година нелегалните цигари заемат 6,6%, като за третото тримесечие те са били 6%.

Премиерът Бойко Борисов, който също присъства на събитието, обяви, че ще разпореди спешна проверка заради ръста на контрабандата. Той обяви още, че ще използва данните в свой доклад, който ще представи пред Брюксел в контекста на дебатите за намаляването на средствата за кохезионна политика.

"Във Великобритания от 100 кутии цигари, 30 са контрабандни, във Франция нелегалните цигари са 20 кутии на всеки 100. У нас този дял е смешно малък, но въпреки това, ако се намалят парите за кохезионна политика, ние ще бъдем потърпевши, а сме отличници по борба с контарбандата", каза премиерът. Според него не е справедливо страните донори да плащат от джоба си негативите от разрпространението на нелегални тютюневи изделия.

Представеното проучване е направено на база данни от събиране и анализ на празни кутии от цигари. Обхватът на проучването включва 20 големи града в страната или 47% от населението. Предлагането на незаконни марки цигари включва много разлини видове – над 30-40, показа още анализът. 10 града са над средното ниво на контрабандата, а 10 са под средното. Градовете, в които има увеличение на контрабандата, са Ямбол, Стара Згора, Асеновград, Габрово. В София процентът на незаконната търговия с тютюн е 5,5%.

Като цяло, България се класира доста добре в сравнение с другите страни от ЕС – Великобритания и Ирландия са в челото на негативната класация с проценти на контрабанда между 30 и 38%. В сравнение с нашата съседка Румъния, която отчита 18,3% незаконно предлагане на марки цигари, ние запазваме добри позиции с три пъти по-малък процент.

Търговията с насипен тютюн изисква съсредоточаването на усилията на МВР и Прокуратурата. Това е един изцяло черен пазар, който най-често оперира с доставки от врата до врата. Той функционира много интензивно. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на конференцията.

Още новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Това по план ли се случва,или така-спонтанно?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Я па я...!3 - Каква ще е печалбата ? Ако цигарите са 50 стотинки, да се произвеждат, но ги продават за 52 стотинки, та магазинера да взема една и за държавата да остане една ... Да, имаш соттинка на кутия.Ама ако са по 5 лева - 500 сотинки, след продажбата, остават по 420 стотинки, доколкото помня. Дори цялата държава да пропуши, по 2 кутии на ден, на година, ще се прави, колкото на седмица от редовните пушачи. Там е разкочничето.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Ми лесно бе пич - от отчета в митницата, дето ги пуска, какато и отчета от малките цехчета, които ги произвеждат. А тези, дето трябва да ги затварят, са най-често тези, който ги въртят :)
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъде ли си вадят статистиката ? В смисъл, лесно е да кажеш, колко коли са катастрофирали, защото повечето хора се оплакват в полицията, ама досега, не съм чул, да е имало голям интерес от хора, които отиват в полицията, да кажат, че са си купили контрабанда.
10
1
 
3
 
! Отговори
М преди 5 години
Личи си отдалеч какъв си отличник в борбата с контрабандата , Боко Тикворов!!! Нагляр!
9
0
 
3
 
! Отговори
Пол Уидиот преди 5 години
Преброяването не е вярно! Колко пъти трябва да се повтаря, че контрабандните цигари масово не се продават в кутии, какви кутии тогава броят? Процентите на контрабандата са много по-високи, но това ще компрометира управляващите и затова ни хвърлят прах в очите с тези нищожни %.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЯВНО ОТ ГЕРБ СА РЕШИЛИ ДА ПРИБЕРАТ 20-30 МИЛИОНА ОТ КОНТРАБАНДАТА И ЗАТОВА ОТПУСНАХА КАИШКАТА.
7
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
Според слънцето,това е половин кутия цигари.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как се смята контрабандата? От къде правителството има точни данни с колко се е увеличила, броят се цигарите в казаните? За дипломна работа данни за незаконната търговия и как са събрани са поискани по официаленален ред през университета, съответно не са представени. В медиите излиза някаква статистика, как е събирана, от къде имат информация, мерки за предотвратяване няма..
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така щом държавата може да ти взима всичко без никакво основание даже за данъци и такси пълни глупости!Държавата не дава контрабанда, защото държавата не участва в нея. ЦИРК!!!!
4
0
 
7
 
! Отговори
обирджии преди 5 години
Тепърва ще се увеличава контрабандата, като вдигнат отново цената на цигарите след срещата на фин. министри след няколко дни. Как беше... и 100 лева да ги направят, пак ще си пушим!
3
1
 
12
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Ами направете цигарите по 50 ст. колкото е реалнато им стойност и контрабандата са обръща от България навън. Ще се печели от оборот. Да , ама Европа не дава. Е тогава при Путин , той дава.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо се объркали при преброяването на кутиите и фасовете в кофите за ***, поне така смяташе контрабандата премиера.
1
1
 
6
 
! Отговори
СС преди 5 години
Чудно ще стане с Айкоса,тия малки кутийки нямат хващане :)))