Миньори искат по-високи цени, техника... Петкова: Диалог!

Министърът обеща да посети дружеството на място
15

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Миньори от "Мини Марица-изток" протестираха в София с искания да се повиши цената на добиваните въглища и за инвестиции в нова техника.

Още по темата

"Въглищата са базова суровина за цялата енергетика. Ако цената им бъде увеличена, ще се предизвика поскъпване по цялата верига на производството", е заявила министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се срещна с представители на протестиращите.

Петкова е подчертала пред миньорите, че разбира техните искания и е припомнила значително подобреното финансово състояние на дружеството, съобщиха от енергийното министерство.

"Когато поехме управлението през 2014 г., мините бяха в изключително лошо финансово състояние, не достигаха дори средства за заплати. Сега ситуацията е коренно променена - за първи път дружеството отбелязва положителен финансов резултат, приходите са увеличени, колегите получават редовно работните си заплати и всички социални придобивки, възнагражденията са увеличени от началото на тази година, инвестиционната програма на дружеството също се изпълнява", е заявила министър Петкова.

Като потвърждение на това тя е посочила обществена поръчка, която е в ход сега - по нея предстои да бъдат доставени нови багери на стойност 85 млн. лв.

По отношение на цената на въглищата енергийният министър смята, че преди всичко трябва да се изчака решение във връзка с искането за дерогация за ТЕЦ у нас заради новите екологични норми, гласувани на европейско равнище.

Петкова смята през следващата седмица да посети дружеството, за да се запознае на място с актуалната обстановка в мините и диалогът да продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма смисъл да преливаме от пусто в празно.Знам как стоят нещата при вас и заставам зад мнението си-макар че за теб е неоснователно.Работата ми едва ли предствлява голям интерес,за човек смятащ,че всички останали професии освен неговата са за мамини синчета.Храна не връщам,защото не нося,а и рядко ми остава време да мисля за обяд.А да увеличават цената на пръстта,която някои наричат въглища,смисъл не виждам,а осигуряваната ви работа играе и не малка социална роля в целия ви регион.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво по точно критикуваш,че и основателно а?
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се жалвам...искам адекватно заплащане на труда ми. Аз също съм с висше образование ,но не парадирам с това...халал да са ти повечето пари...но така и не разбрах за твоята работа
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СъщияСлед като е основното добро място във вашия регион защо се жалваш ?За това че съм информиран си съвсем прав,такъв съм,имам подобно самочувствие и не без основание! Щом за теб всеки,който критикува основателно е мамино синче,нека така да бъде.Разбрах едно-единствено работещите в открити рудници,копаещи почти 100 % пръст,могат и са истинските мъже.При вас няма да дойда поради простата причина,че съм инвестирал немалко пари в образование,а и това което изкарвам далеч надхвърля вашето!
9
1
 
0
 
! Отговори
Същия преди 5 години
Защото драги ми смехурко това е основното добро място за работа в нашия регион...не като в софето на бензинджия да ги дават тия 1000лв....тука той е на минималната...капиш....иначе си много информиран как се влизало хахахаха...и не чух нещо за условията...Ко искаш ела се пробвай мамино синче ...като си прибереш два пъти храната у вас и та пиша бегал
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лично мен не мекасае,но можеш ли да обясниш,защо след като според теб заплатите са ниски,а условията изключително лоши освен с големи връзки и огромни ходотайства няма скак да се започне работа в ММИ,за едно място има по 100 кандидати,та чак и подкупи се дават?
7
4
 
3
 
! Отговори
Мега миньор преди 5 години
Прос.то куче как нова фандрома...ново осветление...материали за ремонти....елементарни масла и грес,които са нужни за нормалното функциониране на машините ,ААА и да не забравя...нови хора,ще ни уволнят че видиш ли идват роботите едва ли не. Днес аз цял ден съм бил на слънцето...бачкал съм ,обядвах в 3 следобед ....вървял съм пеша 7км ...отделно е физическия труд....и що тъпппако аз да не искам заплатата ми да не е 1000 ,а 1500...а шопче нед.ъгаво....което зарежда коли за тия пари....
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре у лево. Минималната е 510 лева. За среднисти, дето копат въглища - толкова. ако искат повече - вратите на университетите са отворени, да заповядат.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами господа "миньори",като протестирате за инвестиции в нова техника,знаете ли какво ще стане,ако вземат да ви технологизират с една кака Гинка? Две трети от вас няма да ви има,а рентабилността и печалбите ще са поне два пъти по-високи,от досегашните-за кака ви Гинка де!Така че си трайте и не се напъвайте,да не се псувате после!
4
4
 
4
 
! Отговори
Валери преди 5 години
В Маришкия басейн въглищата се добиват по одкрит способ там мини няма тия не са миньори ,а кариеристи...
3
3
 
8
 
! Отговори
Изобретателите 2 преди 5 години
За пръв път в Свето работници искат увеличение на въглищата и тока,по белия и по черния Свят искат увеличение на заплатите ....
2
5
 
9
 
! Отговори
Дерменджиев преди 5 години
Какви миньори са тези въглищари от М.Изток?Я да погледнат в Български тълковен речник,какво означава"мина"!При заплати 2-3 000 за перосанала със средо образование,бонуси за Великден и Коледа по 3-4 000 лв.средно,200-300 лв. ваучери за храна,безплатно санаториално лечение,мн.добри социални пакети,е меко казано нагло и цинично да стачкуват за увеличаване на заплатите под предтекс,че въглищата били евтини?! Алоу-у-у-у,търсите араби с жълти бради,ама ги няма!
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познато! Трудещия се иска достойно възнаграждение, началството иска да си бъбрят на седянката.