Борисов с поздрави за храбрата крачка на Ципрас и Заев

Договорът отваря пътя на Северна Македония към НАТО и ЕС
17 юни 2018 13:10,
109
Борисов с поздрави за храбрата крачка на Ципрас и Заев
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов поздрави Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и външните министри на Македония и Гърция, за подписания днес в Преспа договор между двете държави.

Още по темата

"Поздравявам премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и техните външни министри, за важната и храбра крачка, която заедно направиха днес", написа във Facebook премиерът Бойко Борисов.

"Договорът за спора за името отваря пътя на Република Македония към ЕС и НАТО. България винаги е подкрепяла нашата съседка по този път. Най-важното сега е гражданите на всички страни на Балканите да разберат, че този договор не води до териториални претенции или бъдещи проблеми, а напротив - ще ни помогне да живеем заедно по-добре", пише още Бойко Борисов.

Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас подписаха днес в Преспа договора между двете страни, с който се слага край на 25-годишния спор за името. Договорът предвижда ерга омнес име /за всеобща употреба/ - Република Северна Македония.

Договорът е със заглавие Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
7
 
2
 
! Отговори
До редакцията преди 5 години
Браво, че сте избрали истинска снимка на този ЗЪБЛЬО
72
6
 
0
 
! Отговори
Krom преди 5 години
Да? А защо ние не ги спряхме? Името Северна Македония е вредно за България. Ако допуснем, че ще го наложат (само и единствено защото натиска от Америка и Европа е огромен), и те - македонците влезнат в НАТО и ЕС, то кое ще ги спре да продължат да ограбват нашата история? Гърците отново си гарантираха тяхното. В Договор, скрепен и подписан. Ние отново предадохме собствената си изгода. Тази договорка е вредна за България. Лично мнение.
71
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не го поканиха Баце, нали той е майката и бащата на Западните балкани? Това беше голяма гавра с европреЦедента. Мъкааа тиквооо мъкааа
70
10
 
5
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Бати Бойко малко надигна глава. Ако договорът не беше подписан, тази сутрин, можеше да прочетем от някой туид, че вече е уволнен. За сега работите на баце са добре - Договорът се подписа и България прие за своя сметка разбирателството, Ф-16 почти са договорени и то стари таратайки, чу се, че прехвърлянето на ЧЕЗ ще преминело плавно, хората нямали да почувстват нищо ( освен повишените цени, но и те щели плавно да се увеличават. С тези удари Бати Бойко си осигури 4 -тото поколение от него напред!
69
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом миротвореца,избраният Вселенски лидер не бе на тази среща значи не го е ..... за слива.Те големите го използват,а той горкият си мисли че е някакъв си фактор.Малък си Боче те си правят та...к с теб.А живеещиет в Западните покрайнини никога няма да станат по-богати,по-умни и никога няма да спрат да мразят българите.Дори някога да влезнат в НАТО и ЕС проблемите с албанците няма да спрат.И в крайна сметка макетата да го ду...т.
68
9
 
3
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
БРАВО !!! Коминтернска Македония е на бунището....при СССР ! Да се споменат вс..който работиха за независимоста на Македония - Ж-Же.лев...Фил.Димитров...Ив. Костов...Б.Б.! Ципрас и Заев със Нобелова награда за мир - Жужи във Хага пред миж. съд !
67
2
 
2
 
! Отговори
До капута С--5 преди 5 години
Толкова си слаб по история, че не правиш разлика между Княз Борис и Цар Борис. Занимавай се с нещо по съществено. Например, прочети новата "История на БКП".
66
8
 
4
 
! Отговори
С--5 2 преди 5 години
Гърците се прецакаха с това ново назване , След като северна македония е Републикаа , то какъв е стауса на Южна македония? Къде са границите на Южна ? няма ли някога 'жняците да предозвикат референдум за обединение със северна ?? Оставяйки на страни формалното неудобство със смяна на паспорти,тебели на коли спорно е дали много дтржавни договори ще са автоматичн о валидни..Абе с две думи, за което се хванат гърци не става ..или фалира.Ама маковете са ръбове,значи са си чисти Българи
65
9
 
7
 
! Отговори
С--5 преди 5 години
ББ е ясен няма какво да го коментираме.Винаги като каже нещо..после се почва да но обясняват какво е искал даа каже. има си преводачи от Банкянски.А сега сериозно някой виждал ли е вече договора как за в бъдеще ще се изписва на английски SEVERNA Macedonia или NORTH Macedonia?? доколкото знам малаките искали изписване на Славянска фонема.. Което още повече забатачва маковете.. На западняка SEVERNA не у говори нишо, Както англичанина във Варна, казвал че се е загубил в БАХА .
64
11
 
12
 
! Отговори
Левски преди 5 години
Борисов а ти кога ще направиш храбри крачки за малцинствата?
63
3
 
4
 
! Отговори
победа преди 5 години
Ципрас и Заев са набори младежи-по на 43.Бъдещето е пред тях.Има време до пенция.
62
17
 
20
 
! Отговори
Победа на разума преди 5 години
Победа на Борисов , като временен председател на ЕС. Провал на политиката на Радев-Иванов-Путин за комунизация и русофилизация на макетата.
61
8
 
20
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
"Подлакеят поздравява лакеите. Изобщо лакейска идилия и съревнование по нагъзване и дупедавщина. Но симитлийската булка води с едни гърди." А вие лакеи на Путин и на БКП/БСП, с какво сте допринесли за успехите на България??? Само я дърпате надолу към пропастта!!! Писнало ни е от вас! Зли и черногледи същества, надъхани и бълващи отрицателна енергия!!!
60
17
 
20
 
! Отговори
До 62 преди 5 години
Точно така! Борисов се държи правилно и достойно. Чета тук коментарите и умирам от смях. Малките, злобни червени тролчета лаят, плюят, лъжат, скимтят, *** и са толкова безпомощни. Чудят се какви гадости и фалшиви новини да бълват, че отстрани изглеждат с доста увредени мозъци... Цар лъв (Бойко Борисов) ги гледа отвисоко и им се чуди на акъла. От време на време ги подритва, когато станат безумно досадни. Добре, че е бате Бойко да тръгнем нагоре и да изплуваме от блатото, в което бяхме.
59
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен58 Борисов"присъства"и без да е на тази среща,самият Заев каза,че договорът за добросъседство между България и Македония е тласнал процеса за решаването на спора за името силно напред.Поставянето на въпроса за европейското бъдеще на Западните Балкани ,от България,на нейното европредседателство,изигра огромна роля.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен55 Византия не е Гърция,освен това,античките теории пропаднаха.
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 58 Защото това събитие касае пряко Македония и Гърция,България не се меси във вътрешните работи на тези две страни.
56
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен57 Няма да ѝ позволим.Русия винаги ще се опитва,да вкара разкол между балканските народи.
55
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо не поканиха великия международник от Банкя, поне македонскиот язик го разберува.... можеше да намляска яко Заю и Ципурас...-:)
54
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция няма да се откаже да се разшири за сметка на бг територии.