Без електронни лични карти – няма е-гласуване

Кога ще можем да подаваме гласа си дистанционно?
17 юли 2018 21:21,
21
Без електронни лични карти – няма е-гласуване
Снимка: Булфото, архив


От години в България се говори за електронното гласуване и въпреки обещанието, че на изборите за евродепутати догодина това ще е факт, дистанционното гласуване изглежда като далечна мечта.

Тази алтернатива плахо започва да печели все повече привържаници. Все повече страни въвеждат механизма, а нарастващата дигитализация във всички сфери от живота и големият брой българи в чужбина, правят електронното гласуване все по-търсен и желан вариант.

Ще успеем ли да спазим законите и дистанционното гласуване да стане факт от догодина - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментират Цветозар Томов и Камелия Нейкова от ЦИК, както и експертът по електронно управление Божидар Божанов.

Експертите са категорични - без електронна система за идентификация, няма електронно гласуване. Системата, обаче, много закъснява, а проточената процедура носи със себе си и други последици. За да можем да гласуваме електронно, първо факт трябва да станат новите лични карти с чип, които да служат за нашата електронна идентификация. В интернет се появиха спекулации, обаче, че ще можем да гласуваме електронно и с банковите си карти. Възможно ли е това?

Още по темата

"Искам да стане ясно за всички, че това категорично не е вярно. Електронната банкова карта е само вторично, допълнително средство за идентификация", заяви в предаването Камелия Нейкова от Централната избирателна комисия.

Какво трябва да направи държавата, за да може електронното гласуване да е факт от догодина?

Освен това ЦИК ще трябва да наблегне много на това как точно ще се случва процедурата. Разяснителната кампания е критично важна, но това няма как да се случи докато технически не е ясно как ще се гласува, категорични са от избирателната комисия.

Експертът по електронно управление, обаче, е категоричен, че няма нужда системата за електронно гласуване да чака изграждането на тази за електронна идентификация.

"Тя може да бъде изградена по-рано и след това да бъде свързана", коментира Божидар Божанов.

Техническото задание на системата за електронно обсъждане, обаче, е обект на обществено обсъждане към момента, което би трябвало да приключи до средата на август. Ще можем ли скоро да гласуваме дистанционно?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изборите са преброяване на глупаците
14
1
 
11
 
! Отговори
геро преди 5 години
то па некой се утепал да гласува за крадливи ***
13
1
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Пак ли ще стрижете овцете, тоя път с нови лични карти?
12
1
 
2
 
! Отговори
мак преди 5 години
Ако България няма да успее да спази закона, кой ще е отговорен за това? Никой, струва ми се.
11
1
 
6
 
! Отговори
Ijaq преди 5 години
Lajete...i segashnite sa electronni, s tiah minavat prez electronnite razstroistva na airport vrajdebna
10
1
 
11
 
! Отговори
леле мани преди 5 години
и без това напоследък гласуват само му.рга.елките за сой да гласувам като те всички са еднакви гласувам ЗА да си съцерем некой лев и терминал 2 на аерогарата и никакво връщане
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще можем да подаваме гласа си дистанционно?Когато цъфнат налъмите!
8
0
 
12
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Ами да, защо ни е? Те планират скоро и гласуване да няма. Е там по пленумите, ще си гласуват и ще си се избират. То и без това според тях, тук сме 80% де.би.ли. Явно останалите са депутати и приближени. Скоро ГЕРБ, БКП, ДПС и незнамсиощекойси, ще се обединят в една партия. Ще оставят едно малцинство от техните, да направи партия противник и това е.
7
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въобще никакво ел. гласуване не ща. Откъде накъде някви гастербайтери, дето плюят по България и бягат надалеч, ще ми определят кой да управлява, а те ще ни псуват отдалеч на по бира след 14-часовия работен ден в миялната на някой испански мотел?
6
2
 
15
 
! Отговори
Име преди 5 години
"Все повече страни въвеждат механизма, ---". дайте малко повече подробности, като например кои точно са тези "все повече страни"? става така, като с въвеждането на еврото. някой си е навил на пръста и праска фейкнюзове на общо основание.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще отнеме 15 години, ни се съмнявам, че ще ни съществува държавениченченцето до тогава ... Или може да сме диктатура, знам ли ... Ама няма да сина нужда от гласуване.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
голям праз!
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много шум и все за нищо! Няма електронно правителство, въпреки огромните похарчени суми и приказките за него са от поне 10 години. Няма и да има скоро, защото сивата икономика е по върховете и няма интерес! Същото е и с гласуването. Друго си е да докараш и вкараш през задния вход десетина-двайсе неграмотника срещу транспорт, кебапче и джобни.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2 - Гарантира го, ако го направя аз ...
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственият отявлено нечестен вот беше измислената Костинбродска афера с активното участие на оня хюм Бареков и омбудсМая.