Официално за ултрасите: Камери, глоби, забрана за мачове...

НС прие нови, по-строги мерки срещу срещу вандализма по стадионите
23
Официално за ултрасите: Камери, глоби, забрана за мачове...
Архив: Булфото

Депутатите одобриха нови, по-строги мерки срещу вандализма по стадионите, внесени като поправки в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия от управляващите партии ГЕРБ и Обединени патриоти.

Заявката за по-сериозни санкции срещу футболните хулигани дойде от всички институции през април, когато полицайка едва не загуби окото си, след като беше ранена от бомбичка на мача Левски – ЦСКА-София.

Още по темата

Занапред организаторите на спортни мероприятия ще са длъжни да следят и записват на камери поведението на зрителите. Те трябва да осигурят камери на входовете и изходите, по една стационарна и една подвижна във всеки сектор.

Измененията в закона предвиждат стационарната камера във всеки сектор да записва и контролира непрекъснато целия периметър и във всеки един момент да може да бъде разпознат всеки от зрителите на стадиона. Записите ще трябва да се пазят три месеца.

В новия закон за пръв път се дефинира точно понятието "спортно хулиганство". Записани са ясно и наказанията за всеки отделен вид престъпление. Освен това като наказание се въвежда и полагането на обществено полезен труд.

Санкциите за нахлуване на стадиона, носене на знамена и плакати със съдържание, което подтиква към омраза и насилие, хвърлянето на предмети, паленето им, носенето на маски, псуването и показването на неприлични жестове, нападението над състезатели и съдии, са завишени.

Най-малката глоба в новия закон е от 1000 до 2000 лева, а най-кратката забрана за посещение на мачове в страната и чужбина е за срок от една до две години.

Освен това хулиганите ще трябва да полагат и общественополезен труд до 320 часа или да останат в ареста от пет до 15 денонощия и ще им бъде забранено да ходят на мач от две до три години.

При повторни нарушения общественополезният труд вече ще е до 480 часа, глобите до 5000 лева, забраната за посещение на мачове до пет години и арест от 10 до 25 денонощия.

При нарушение до 24 часа шефът на полицията в района е длъжен да издаде забраната за ходене на мачове на хулигана.

Освен това трябва и да уведоми прокурор, а съдът да се произнесе в същия ден, в който обвинителят се обърне към него.

В закона е записано още, че при мероприятие с "висок риск" не се продават билети на каса в деня на провеждането им, а само по електронен път.

Билетите за поддръжниците на противниците на двата отбора се продават на две отделни каси.

Настаняват се в отделни блокове, като между тях има буферни зони, разделени с огради. Те влизат през различни входове, като ръководителят по сигурността следи да не носят забранени предмети и да нямат наложена санкция за посещение на спортни мероприятия.

Никой няма право да внесе на стадиона дори и пластмасови бутилки с вместимост повече от половин литър, тръби, чадъри, знамена с дълги дръжки, алкохол, дрога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Постигнаха си целта, да няма фенове по стадионите от контролираните от партиите *** агитки, продаващи дрога!
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сегашните фенове израснаха и се възпитаха по стадионите. Защо искат да им отнемат детството?
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можете да намерите и видите големия футболен цирк сътворен от народния представител от ГЕРБ Стефан Апостолов ,син на прочутия Симитлишки кмет Апостол Апостолов на мача Розенборг - Валур !!!!! Този футболен съдия отвратително свири три фалшиви дузпи !!!!!Ако беше така ,а не в Норвегия щяхме да забравим толерантност и уважение към себеподобни
16
5
 
3
 
! Отговори
Ултра преди 5 години
На ултрасите само бой, стригане и никаква телевизия.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако с тия санкции се спрат и сегашните фенове, тогава кой ще присъства на стадионите? Нормалният запалянко иска да гледа истински футбол, но такъв у нас просто няма.
14
0
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
Това е така, защото те са платени от политиците. Такива хора трябват на политиците за да се организират протести и да има кой да им пласира дрогата.....
13
1
 
8
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Значи ако си нормален човек, полицията ще ти сложи прангите за една псувня, а ултрасите могат да нанасят щети за стотици хиляди лева без никакви последици! На това трябва да се сложи край! Това потрошено имущество накрая го плащаме всички! Отделно от това в Бг няма никакъв футбол..ултрасите го използват като повод за да избиват комплекси! Въобще ултрасите имат ли нещо общо с homo sapiens? Не, това са агресивни комплексари и малоумниci
12
1
 
9
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
На хулиганските прояви на ултрасите, особено на такива, при които са наранени невинни хора или полицаи, следва да бъде отговаряно с брутална сила от силите на реда...трябва да ги размазват от бой с палки, шутове, гумени куршуми, да ги душат със сълзотворен газ и да ги давят със яки водни струи, да ги тъпчат конете на конната полиция....тогава, че се научат!!! Аз що не изляза да потроша две три скъпи витрини и един автобус на градския транспорт!
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ще ви каже, че един спортен клуб от такива хора не печели. Той печели от хората с реални кинти. Тези, които ще заведат семейството на футболна / волейболна, баскетболна среща, ще платят скъп билет, ще си купуват ядене и пиене, ще си вземат я тениска, я нещо друго. Който не ми вярва, да провери колко точно свободни места има примерно на стадиона на Ред Сокс, или залата на Голдън Стейт. Да, няма много побоища, нецензурни скандирания, пиро и хорео, ама клубът кешира яко.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То е лесно, но иска воля ... А тая дума в речкина на мнозина от нас я няма ...
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква сиромашка радост бе човек. На тия татусите само са им сигурно три твои заплати.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това го слушам от 15 години. Резултат - никакъв.
7
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е сиромашката радост за тези момчета. Защо им я отнемате?
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ултрасите ще станат инфраси.
5
2
 
15
 
! Отговори
Gost преди 5 години
ко още властта не е разбрала, че нацията ни е болна като държавата, да им го кажем. С камери и глоби само не се решава, трябва да усетим спокойствие пред идващия ден, а сега живеем ден за ден. Да се повишат доходите, здравните услуги да се подобрят, да се развива спортът, да има общи национални каузи...
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е футбол нито връзка със спорта,чиста дивотинщина е,чичковци с бири и шишета и диваци
3
0
 
5
 
! Отговори
NoName преди 5 години
До 2Сериозно ли пласират и по време на спортни събития???
2
5
 
1
 
! Отговори
са преди 5 години
И по мачовете на селските отбори ли е толкова важно да има такива мерки?Никой не ги кара хората да ги гледат,ама по пътищата ще се изпотрепем!Не може ли всяка пешеходна да е на легнал полицай и на 500 метра по една камера?!!!
1
8
 
9
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Знаем ,знаем,феновете на леФски пак ще продължават да си продават дрога по стадионите и да чупят,като последния мач,фен на ЦСКА за слъчогледово семе,което яде ще го арестуват!!Полицията винаги си е пазела отрочетата и пласьорите!!!