Първанов: Да стабилизираме отношенията с Македония

Не е достатъчно да застанем един до друг на тържествата, смята той
Обновена: 15 авг 2018 19:34 | 15 авг 2018 19:30, Красимир Ангелов
15
Първанов: Да стабилизираме отношенията с Македония
Снимка: Булфото

С оглед актуалната ситуация на Балканите, България трябва да стабилизира отношенията си с Македония и да бъде балансьор в региона, обяви президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов в интервю за Радио "Фокус".

Още по темата
По думите му договорът за добросъседство между България и Македония преповтаря декларацията Костов - Георгиевски от 1999 г.

"Оценявам високо подписания договор през миналата година между Бойко Борисов и Зоран Заев и имах очаквания той да отиде много по-далеч от онова, което ние сме направили с президенти и премиери в предишните години. Но не е достатъчно държавниците да застанем един до друг на тържествата. Много е важно ние да извлечем истината", смята Първанов.

Той бе категоричен, че периодът от края на XIX и началото на XX век няма как да бъде оценен по друг начин, освен като български в македонската история.

"Македонската държава се създава, възниква на българска почва", коментира той и добави, че договорът утвърждава някои позитивни процеси, но крие и известни рискове.

Според Първанов България трябва да извади аргументите, които говорят за българската кауза и те да бъдат усвоени на Балканите и популяризирани в Европа. Той добави, че винаги е подкрепял членството на Македония в ЕС и НАТО, но уточни, че ако има външен натиск при приемането на договора за добросъседство, то всичко е било "от ден до пладне".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
0
 
! Отговори
Филiп Македонски преди 5 години
Спрете конфронтацията с Братска МАкедония.НА всички вече е ясно ,че това е добре обособенно БЪлгарско княжество.резултат от жестоки военни конфликти в миналото.ТАм БЪлгаро говорящи охраняват тн Вардарски линиамент от проникване на жестоки създания вкл "черни масови убиици".Не спорете за история с нашите събратя от Македония.МАкедонци викат в Македония само на БЪлгари по произход.другите имат други имена вкл шиптърите които не са албанци./потомци са на друго племе помохамеданчено насила/
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От къде пък изплува този политически труп?
9
1
 
13
 
! Отговори
Рашо преди 5 години
Трудно е да поддържаш дълъг мир с макетата. Тъкмо си мислиш че всичко е точно, и те намират начин да се изакат на метеното.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гоце не е ли на почивка в момента? Да си седи там. Не казва нищо ново освен това, дето си го знаем и няколко общи приказки.Та вместо общи приказки да беше казал нещо за Заю, който ни се изплю в лицето и отрече жертвите на всички българи, които са се били за Македония. Що така бе, Първанов? Пак ли мишкуваш като Борисов?
7
7
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Значи, имало и по умни камунисти. Пардон, той Гоце се отрече, ама сигурно е на уж. Корнело гледай батковците. Не се води на Кирето Добрев по акъла
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агент Гоце изпълзя от дупката, за да каже нещо умно
5
3
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Да прекратим от отношенията със Северна Македония ! Нямаме никаква полза от тях, само хабим нерви.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не стига, че им дадохме държава ама и да ни крадат ни идва в повече заслужават един як ритник отзаде. Който не знае да целува ръка ще целува ***.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е както винаги договор подписан под натиск и за облаги не е договор от сърце и ще си крадеме историята. Заев подписа нещо за да влезе в ЕС после като влез eв ЕС вече тоя договор нема му е нужен и ще го ползва в нужника.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не чрез отстъпки. Познавам ги макетата - колкото повече им отстъпваш, толкова повече ти се качват на главата. Затова и Заев като говореше глупости трябваше веднага да се притисне.Между другото мисля, че сърбите точно така им намериха цаката - не им отстъпваха за нищо, печатаха им в Белград учебниците, а върхушката я купуваха.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е Първанов,не се ли оправят нещата с македония сега,ония сърбомани ще ни се качат после на главата.