Най-добрите посланици: Българите в чужбина!

Захариева хем съжалява,че са зад граница, хем не съвсем
45
Най-добрите посланици: Българите в чужбина!
Снимка: МВнР

"Най-голямата загуба по време на прехода бе загубата на хора. От една страна съжалявам, че не сте в България, но от друга страна точно вие сте най-добрите ни посланици. Където и да отида, президенти, премиери и министри подчертават, че дълбоко ценят таланта и трудолюбието на нашите сънародници в техните държави. Надявам се част от вас да се върнете.” С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към нашите сънародници в Канада, които се събраха да отпразнуват с нея Деня на независимостта в българската църква “Свети Иван Рилски” в Монреал, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Храмът е купен от българските емигранти през 2009 г., а правителството ни помогна ремонта и създаването на българско училище там с 20 500 долара.

“България е държава с добро бъдеще за вашите деца. За първи път миналата година броят на напусналите страната вече е равен на тези, които са се завърнали. Знам, че ще отнеме време, но се надявам догодина завръщащите се да са повече”, каза още Захариева.

30-годишен мъж от публиката -  Никола Цеков, успя да развълнува първия ни дипломат, след като й съобщи, че след 11 години живот в Канада смята да се върне в родината, въпреки че има добре платена работа и много приятели.

Външният министър поздрави нашите сънародници и с 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

“През тези 110 г. Българският народ мина през редица препятствия - тоталитарен режим, Студената война, а само преди няколко месеца приключи Българското председателство на Съвета на ЕС. Може да кажем, че днес се е сбъднала мечтата на Левски България да бъде равна на другите европейски народи. Сега подкрепяме и нашите партньори от Западните Балкани да станат част от ЕС”, каза тя.

Захариева и българската посланичка в Канада Светлана Етрополски заявиха, че винаги са на разположение на сънародниците ни за оплаквания, препоръки и съдействие. След като децата от неделното училище и техните родители представиха богата фолклорна програма, външният министър, посланикът и българският консул от Отава поздравиха лично всеки един от гостите и разговаряха продължително време по повдигнати от тях въпроси в различни сфери - от това как да се подобри административното обслужване до възможностите за правене на бизнес между България и Канада.

Официален представител на българската общност в Монреал е Българското културно-спомагателно дружество. Основано е през 1976 година с идеална цел. Членовете на дружеството и избраното от тях настоятелство са доброволци и организацията се поддържа с помощта на членски внос и дарения.

Българо-канадският културен Център "П. Хилендарски" в Монреал бе основан през 2002 г. с цел насърчаване на културата, историята и българските традиции, подпомагане на развитието на социалните и културните връзки между България и Канада, организиране на кампании за набиране на средства за благотворителни цели, организиране на концерти, спектакли, изложби.

През 2001 г е основан и Канадско-български културен институт „Зорница” с цел да предоставя социална, образователна, културна и бизнес информация на своите членове. Дружеството издава българоезичния вестник “Зорница“, организира концерти, предлага помощ на новопристигналите български имигранти, поддържа библиотека с български книги.

През 2016 г. неделното училище отвори още 2 допълнителни центъра в различни краища на Монреал, за да обхване по-голяма част от българската общност в града.

На срещата присъстваха и членове на Канадско-българския бизнес съвет с председател г-н Георги Паничерски – почетен консул на Република България в Монреал. Това е канадска асоциация с нестопанска цел, учредена на 18 април 1996. Неговата мисия е да насърчава обмена на стоки, услуги, информация и опит, както и икономическото сътрудничество между България и Канада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 133% турчин 35Не всички сме такива де! Както ние българите така и вие турците си имате ***! Това което наблюдавам е че на запад тази имет чезне или биде заключвана а в България си е в повечето случаи на свобода!
37
0
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 5 години
че то 95%от нас имигрантите сме по икономически причини навън.вече се казва и истинската цифра около 3 000 000 за сега информацията е за над 2 000 000 имигранти.от тях над 80%работещи.всички ПРАЩАТ пари в една точка/БГ/.
36
1
 
10
 
! Отговори
родител преди 5 години
аллоооо *** смотан(32) кой плаща от българия в чужбина за обучение на детето си.само някой кмет,директор,полицай,митничар,депутат или ДДС бизнесмен.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32Децата на БКП простаците. Защо питаш като пълен двойкар?
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34И за това България цъфти! :)))))))))
33
8
 
9
 
! Отговори
133% турчин преди 5 години
Най-добрият пример за "кадърността и трудолюбието" на българина е град Чикаго, където се намира най-многобройната българска диаспора. Сега познайте кой град в САЩ носи титлата "криминална столица на САЩ"?! Разбира се - Чикаго!! За един уикенд се гърмят повече човекоподбни, отколкото могат да се преброят с пръстите на ръцете! Накратко - цял свят е пропищял в един глас от това еббливо, крадливо, грабливоф и злобливо племе балканско!
32
10
 
5
 
! Отговори
Г. Сомов преди 5 години
България се е оттървала от много криви хора.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите,които са изнесени за 25 години от България в САЩ,скоро няма да се върнат.Само Огнян Дойнов изнесе 2 милиарда 1991ва в Швейцария.В САЩ всички големи български трокаджийски компании са на Доган,Местан и БСП.Много пот трябва да хвърлим извън България,за да достигнем и част от изнесеното.
30
11
 
11
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До Анонимен 31А българите, които учат в чужбина кой ги издържа. Не знаете колко пари от България се вливат в чужбина за да учат децата ни там.
29
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Камелия Цв ти от кое село си ? можеш ли да четеш изобщо ? или само триеш ?какво написах,че го изтри ? че българите в чужбина са основния инвеститор в Бг "икономиката " ? - това е Официална статистика
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ... 21Да, ромката в България а българката в чужбина! А че западните държави имат хуманната политика да подпомагат майките е нещо много положително за което не би трябвало да завиждаме! Е да това само по себе си показва в дълбочина каква ни е "държавата" щом не може сама да стимулира раждаемостта в нея!
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Какво да пази "бог", освен българския резил в България?? Е как да стане тази работа? То някой трябва да почне да мисли, да предвижда и най-важното, да забрави егоцентризма, кражбата и личностното свинско благополучие! Биете се в гърдите че сте родолюбци ама само на приказки и богати трапези! В личен план - злобни, прости и зависливи!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Ама нещо не я пази "бог" от тези българи в България! Да коментираш пошлостта българска не е омраза към България/Българите а просто наблюдение! Но то българина тенденциозно отмята това и заменя думата констатацоя с омраза като се надява на системата Щраус (закрива си очите за да не вижда но другите го виждат) но само до толкова. Сам българина в България (начело с депутатите) оакаха България и сега се почва как българите в чужбина им били виновни, мразели България, плуели я! Нали!
25
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво деца! Носете винаги в сърцето си България-тя е там, където сте и вие,но не се връщайте. Тук ни убиват бавно,но сигурно. Късмет на всички
24
1
 
18
 
! Отговори
Лондон преди 5 години
До АнонименНи една не става, всички са луди. Бягаме като от прокажени. Бяха ми намерили отнякъде домашния телефон. Скъсаха се да звънят да сме се запишели в някаква новосъздаваща се асоциация на българите в Лондон. Казах да не ме занимават и когато прекалиха, казах, че ще се обадя в полицията. Сигурно им дават някакви пари за тези асоциации, иначе защо е тоя зор.
23
4
 
16
 
! Отговори
Канадец преди 5 години
Не знам какво е пасла тази Захариева, но се е натровила яко и не знае какви ги плещи! В чужбина чуят ли българска глъч, с едната ръка се хващат за джиесема, с другата се хващат за портмонето и надзъртайки през рамо, с бързи крачки сменят тротоара! Една от най-големите канадски банки ТиДи Траст ако види, че презимето завършва на -ев, -ов, -***, -ова, само за да открият банкова сметка изискват гарантьори!!! Да, много ценят "таланта и трудолюбието" на българина!!
22
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже пази България! Никъде другаде не лъхат толкова омраза и и завист, както в коментарите на българи срещу българи. Няма такъв народ.
21
3
 
5
 
! Отговори
Курти преди 5 години
Време е онзи с прякор на зеленчук от Банкя - Тиквата, заедно с онзи от Лукойл, Май беше Балентин Затефф, да отиват при Мишо Бирата и Ало Ваньо, за да няма недоразумения!?!!България Не Може да търпи руският ботуш на врата си.
20
3
 
7
 
! Отговори
... преди 5 години
До АнонименНека не забравяме че българката (и ромката но сега пиша за българката) в чужбина ражда ЯКО!------------------------Ражда, по същата причина поради която и ромката ражда в България - социални помощи. Щом нацвъка три деца и само мъжът работи за мизерна заплата, веднага става "социално слаба" и се нарежда на държавната хранилка.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Лондон 18Има при теб едни български псевдо учителки, коя от коя по изгърмяла и с претенций на Леонардо! Пред седмицата чистачки, през луикенда - български учителки! Има там една две по млади учителки които стават но останалите за са Секшънд!