Електоратът: За да върви България – брак без сметка ГЕРБ+БСП

При избори сега: ГЕРБ - 24,1%, БСП - 20%, ДПС - 6,2%, Патриоти - 4,7%
Обновена: 25 сеп 2018 18:34 | 25 сеп 2018 16:00,
154
Електоратът: За да върви България – брак без сметка ГЕРБ+БСП
Снимка: архив, Булфото

При извънредни парламентарни избори ГЕРБ би получила подкрепата на 24,1% от избирателите, БСП - 20%, ДПС - 6,2%, Обединени патриоти - 4,7%. Това показват данните от последното национално представително изследване на СОВА ХАРИС върху електоралните нагласи.

Под 4-процентовата бариера за парламента остават "Демократична България" с 1,5% подкрепа, "Воля" - с 0.8%, АБВ - с 0,4%, СДС - с 0.3%.

Още по темата

За друга партия или коалиция ще гласуват 1.2%.

25,3% все още не са решили за кого да гласуват, а 12,6% са посочили, че няма да гласуват на парламентарни избори. Без отговор са 3 на сто.

Според социолозите изследването им показва високо ниво на мобилизация на привържениците на левицата.

"Обаче с твърдата си политическа линия БСП провокира привържениците на големия си опонент. Мобилизацията сред симпатизантите на ГЕРБ също е висока и по същество съотношението на силите от последните парламентарни избори се запазва. Тези, които одобряват ГЕРБ, са около 31% от гласоподавателите при 26% одобрение за БСП", коментират от СОВА ХАРИС.

Имащите доверие на лидера на управляващите Бойко Борисов са 32%, а тези, които имат доверие на лидера на опозицията Корнелия Нинова, са 26%.

"При това съотношение на силите нито една от двете страни не може да направи решителни крачки. Подкрепата, която получават, им позволява да блокират действията на опонента, но не и да наложат собствена политическа линия", коментират социолозите.

Според тях, за да се проведат радикални реформи в подредбата на държавата ни, е необходимо управляващият субект да има подкрепата на поне около 2 милиона активни граждани.

"Логически това може да стане или с консенсус между водещите политически сили (ГЕРБ и БСП – бел.ред.), или с появата на нов проект, който съществено да размести политическите пластове", заключават от СОВА ХАРИС.

------------------------------------------------
Методика на изследването
Период на провеждане: 8 - 14 септември 2018 г.
Извадка: Изследването е представително за населението на България над 18 годишна възраст. Чрез двустепенна гнездова извадка са подбрани 200 гнезда на територията на страната. Във всяко гнездо са интервюирани по 5 души.
Генерална съвкупност: 6 162 747 души. 1% на извадката съответства на
~61 627 души.
Стохастична грешка: Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,10%.
Метод на регистриране на информацията: Стандартизирано face-to-face интервю, провеждано в дома на респондента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия социолози са най-големите апологети на статуквото.Взимат милиони за да ни доказват всекидневно колко безалтернативни са сегашните корумпирани партии в Парламента.И внушават на народа че няма никаква алтернатива-това им е задачата.Ама това че партии и на Румен Радев и на Слави биха обърнали изцяло картинката и биха спечелили избори-не се споменава-тема Табу! Шефа на пропагандата Гьобелс още е действал по този начин,нищо ново
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След грозното изказване на Нинова на Бузлуджа вече никога няма да гласувам за БСП , ходих 2 години и преживяването си беше страхотно но след тази година вече не мисля че БСП са за хората.
121
0
 
4
 
! Отговори
Човек от село преди 5 години
Нинова,за партия-столетница сте мнооооооого далеч от хората! Какво сте научили за 100 и кусур години ?! Само как да се обогатявате и да живеете на наш гръб,да ни ограбвате и да ни обещавате колко хубаво щяло да бъде - ама кога ще стане ,бе?! Още колко пъти по 100 години трябва да се киприте най-отгоре и да ни говорите " врели-некипели ",а ние сляпо да ви се подчиняваме?!Хайде,стига,холан,с вашите фантасмагории!
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
https://youtube/watch?v=9m655203Szs
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България има един единствен проблем и той е че народът и е срашно ама страаааашно ***.не може да си стоял в поза на задна прашка 80 години и после да се правиш на герой.не става другари господа.за това ком у не тата ви сцепват отзаде и отпреде.това заслужава заслужавате любители на русия и консервния туризъм вгърция и турция
118
0
 
4
 
! Отговори
Неам нерви преди 5 години
18 години след приемането на "КомунизЪма" за престъпен режим от правителството на Костов... Днес, ние трябва да избираме да ни управляват неговите метастази, надградени с мутренски манталитет, ще проповядват ценности, които никога не са имали, мир в който никога не са живяли и ще градят модерна държава със забрани и ограничения.. Те просто нямат друг модел! Българино..!?!?
117
0
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Електората може и да не е наясно с много неща, но не и за това, кога му бъркат в джоба. Чакат ни нови цени на газта, парното отопление, нови здравни осигуровки и т.н. Такава "социална" политика не обещава добро бъдеще на никое правителство.
116
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една кофа холандска спе рма ще оправи всички проблеми на скапаната ни държава
115
0
 
1
 
! Отговори
Алеко преди 5 години
До :). Дали пък не е обратното? Кой знае.
114
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупав българино не разбираш ли че от 44та едни и същи клоуни на ДС те клатят без вазелин
113
3
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Трябва му още време на електората. Като мине и тая зима, 4-те процента преднина на ГЕРБ вече ще клонят към нулата.
112
2
 
4
 
! Отговори
ПЪТ 813 САМО ДУПКИ преди 5 години
ПЪТ 813 САМО ДУПКИ ОТ ГЕРБ И БСП ПО АСФАЛТА
111
8
 
11
 
! Отговори
:) преди 5 години
Щом платените проучвания дават 3-4%, значи БСП вече води. Което не е много хубаво, но все пак е за предпочитане през крадливите мутрафони на ГЕРБ.
110
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ГЕРБ би получила подкрепата на 24,1% от избирателите, БСП - 20%," - това според мен не означава че електоратът иска и 2те партии, а по-скоро че не иска нито една. Разликата е огромна.Като изключим ***, турците, скинарите и бабичките, които гласуват без да мислят, излиза че просто няма партия, на която някой да има доверие.По типът на Американската демокрация ни се дава избор между чумата и холерата, за да има избираелна активност от страх. Гласове не за някого, а против някого.
109
13
 
10
 
! Отговори
Аз знам преди 5 години
Стига сте оплювали Нинова. Тя каза, че боко и е предлагал Председател на НС и министри . И какво щеше да стане с България ??? Тогава яко щяхме да ръфаме дръвцето.
108
11
 
14
 
! Отговори
миличката ни тя преди 5 години
Навремето при глада социалната министърка Мазнева си купи Бентли.*** сега при благоденствието на ГЕРБ не може да сколаса да се докопа до властта.Иначе щеше да се сдобие поне с едно малко китно островче в Гърция.Нямаме на представа какви кошмари я гонят горката.
107
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП повлича всичко към дъното.
106
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бобко и Недка от БКП епруветка!
105
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама како,стига вече с тези сънища,*** не разбра ли ти вече си история..........
104
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кухата БСП й се прииска да яхне ГЕРБ и да си припише успехите на герберистите.Да започне отново голямото лапане,както при Станишев и тройната коалиция.Ако се съгласят от ГЕРБ на този"брак",не само че ще стигнат дъното,но ще изчезнат завинаги,като партия.