Хляб, мляко, сирене... Печалбата на търговците – под ножа!

ВМРО иска социална кошница и контрол на цените от държавата
Обновена: 25 сеп 2018 14:34 | 25 сеп 2018 11:00, Камелия Цветанова
200
Хляб, мляко, сирене... Печалбата на търговците – под ножа!
Снимка: Булфото, архив

Заради очакваното поскъпване на хляба с 15% от ВМРО искат да се фиксира печалбата на търговци и производители на основните хранителни продукти.

Още по темата

Лидерът на партията и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че предложенията на експертите на политическата формация са предложили да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти,  чийто цени да бъдат следени от държавата.

Тя трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип "Витоша", пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители.

Идеята е този пакет от храни да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец – мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени, обясни Каракачанов в социалната мрежа Facebook.

"От дългите дебати по медиите останах силно учуден, че, например, производителите на хляб имат печалба от 5 ст., а търговците достигат до 30 ст. за един брой. С оглед на този дисбаланс, който производителите твърдят, че съществува и в другите сектори, ние - Патриотите от ВМРО, предлагаме да се постигне договорка за максимална ставка на печалба на определени хранителни стоки. Маржът за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите", допълва той.

Според него по този начин ще се спре безразборното повишаване на цените от търговците и като краен ефект ще се понижат цените на храните в тази социална кошница.

От ВМРО смятат, че ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите.

До средата на 2006 г. в сила беше старият Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия, в който разпоредбите на  чл. 59 ал. 3 даваха възможност на Министерски съвет по изключение да определя задължителни правила за образуване и прилагане на цените на някои стоки и услуги, припомня Каракачанов.

В сега действащия ЗЗП обаче тази точка не фигурира така че той се нагърбва със задачата да инициира разговори с представители на всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните ни партньори с цел постигането на консенсус по този така важен за хората проблем.

Според него подобни бързи действия ще донесат по-голяма социална сигурност и ще облекчат семейния бюджет на домакинствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
2
 
! Отговори
Доктора преди 5 години
Каракачанов е толкова мазен, че едва го понасям...
176
0
 
1
 
! Отговори
До 147 преди 5 години
,,А и нещо не се сещам да съм ви принуждавал да ми идвате в хижата."Ами да.Разбира се,че никого не ще принудиш.Все ти е тая дали хижата ти ще работи или не просто защото не се издържаш и не зависиш от това.Ако хляба ти зависеше директно от тази ти хижа и качеството което даваш на клиентите ти,едва ли щеше да мародерстваш с цените.
175
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВМРО да намалят лапачката като искат социална политика. Вождът им Алексей Каракачанович изяжда повече от 20 пенсионери накуп.
174
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя *** ли е или има причина да иска стоките да изчезнат от пазара? Толкова ли прости хора има да не виждат, че комунистическите измишльотини НАВСЯКЪДЕ водят до мизерия и точно обратен ефект на очаквания от тези червени тиквеници!?!
173
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държави като полша, Великобритания, Франция, АВстрия имат силно намалено ДДС за храни, лекарства, книги.... У нас е намалено само ДДС-то за хотелите...
172
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по добре вместо това ДДС на храните, лекарствата , фармацевтичните продукти и книгите да стане 10 процента, както е в повечето нормални държави по света.
171
0
 
9
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 5 години
Тъй, тъй... В България само другарят Ковачки има право на печалба! Всички други - под ножа!
170
0
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 5 години
Янко янкоууууу,Бая мозък си разпилял Янчо ле,само внимавай да не се подхлъзнеш ;)И слагай по някой препинателен знак....ей тъй от кумова срама дет'се вика.Бих ти казал да се позаинтересуваш как се оформят цените в белите държави,но като те гледам как пишеш ме е страх да те питам как си с чужд.езици.
169
6
 
11
 
! Отговори
Янко преди 5 години
Като ви чета коментарите на повечето си давам сметка колко затънала и затъпяла нация сме ...по добре да не бяхме излизали от социализма щом си мислите че е нормално държавата да се меси в ценообразуването ,малкия бизнес в Бг изчезва и с това ще изчезне и България но повечето от вас е па важно да си запълните дебелите дупето с западни храни 10качество от колкото да си размърдаме мухлясалите комунистически мозъци
168
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шкембе войвода, някой или грешно те е информирал, или ти грешно си фантазираш! Първо: В производството не се говори за ПРОЦЕНТ печалба - говори се за ПЪТИ т.е. тея 5% печалба на ПРОИЗВОДИТЕЛЯ си ги зав..и знаеш къде! Второ : В големите вериги ПРОЦЕНТ ПЕЧАЛБА ПОД 50% НЯМА -по един или друг начин те си го правят този процент! Пример: В МЕТРО хляб на местен производител 0.95лв. Същия хляб в бакалия 0.94лв. Хляба в бакалията, от първа ръка знам, че го карат на бакалина на 0.85лв.(10,6%) печалба
167
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОбра идея - подкрепям. Да има евтинку и за хорицата
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAМии мноу искаш. Ако на теби тии 5000 лева запалта, хляба пу 10 лева ли ши *** искаш да тии.
165
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОбра идея - подкрепям. Да има евтинку и за хорицата.
164
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ххахах - ще "фиксират" печалбите. Да вземат да направят така, че търговците, който търгуват директно с големите вериги, да бъдат проверявани по-често, че там си е още 95-а година. Никкава конкуренция не се поевява, не защото сме куци и сакати, а защото ни мачкат.
163
1
 
12
 
! Отговори
До хижар-търговец преди 5 години
Страшен начин на мислене.Браво.Ти цакаш с цените останалите,защо?Защото закона в абсурдистан ти дава право.Обаче и теб те цакат.Всеки ден.От автомонтьора до зъболекаря,защото всички мислят като теб.Тежало ти да мъкнеш по баирите продукти като че ли ги мъкнеш пеша.Ами да не си ставал хижар,а милионер.Всеки фирмаджия може да намери 10 хил.оправдания за високите си цени и надценки.Слава богу,че бг.ген е ограничен в толкова малка държава !
162
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава богу, че тези не са на власт и нямат думата. Иначе директно ще тръгнем по славните стъпки на Венецуела. Там също Мадурестия следи цените от широката социална кошница и се грижи народът да е задоволен и щастлив.Явно каракачанов освен на историята е и голям теоретик на социалистическата икономика.
161
1
 
15
 
! Отговори
marquise преди 5 години
Идеята на ВМРО е не само неосъществима, но и антипазарна. Тя потвърждава актуалността на безсмъртното произведение на Еразъм Ротердамски - " Възхвала на глупоста".
160
0
 
10
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Eбaти лъците - работили за 5 стотинки печалба за продукт дето се продава за 1.10 лева!
159
0
 
17
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Лошото е, че хората са толкова бедни и оскотели, че им се връзват на популистките пръдни, гръмко облечени под формата на идеи. Аз не видях нищо да са направили ВМРО. Хайде, като са ербапи да поискат сваляне на охраната от НСО на Пеевски и Доган. Скоро видях кортежа на КОЙ в София. На него може да завиди и Путин дори. Само хеликоптер липсваше да го пази. А за това плащаме, включително и драскачите тук
158
1
 
16
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Патриоти няма, не ги наричайте така. Последните патриоти бяха едни хора, йъдето се биха за освобождение и последвали балкански и междусъюзнически войни. Да наричате тази сбирщина от крадци и дебелаци патриоти е обида към Левски, Ботев и Вазов.