Затвор и за производителите на фалшив алкохол и цигари

Сега те са безнаказани, решетки и глоба има само за търговците
29

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След зрелищната акция и ареста на собственика на "СИС индустрийс", "Винпром - Карнобат" и "Топаз мел" Миню Стайков за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, властите се сетиха, че има пропуски в Наказателния кодекс и производителите на фалшив алкохол и цигари реално не са преследвани от закона.

Още по темата

Текстовете в НК в момента на предвиждат затвор до една или до три години, ако престъплението е извършено повторно, за всеки който продава или държи на склад акцизни стоки без бандерол. За производителите обаче няма нито дума.

Това обаче щяло да се промени.

"Поставили сме срок до края на следващата седмица промените в Наказателния кодекс да бъдат на вниманието на народните представители", увери  министърът на правосъдието Цецка Цачева във връзка с контрола на производството на акцизни стоки и необходимите в тази връзка промени в акцизното законодателство.

Тя допълни, че още днес експертна група в Министерство на правосъдието заедно с представители на прокуратурата и на Министерството на финансите ще изработят промени в чл. 234 на НК, който предвижда наказателна отговорност за лица, които продават или държат на склад акцизни стоки без бандерол, но не и за лицата, които произвеждат такива.

Според финансовия министър Владислав Горанов парламентът трябва максимално бързо да започне разглеждането на законодателните промени, които да преодолеят празнотите в НК във връзка с незаконното производство на акцизни стоки.

Главният прокурор Сотир Цацаров също коментира темата: "За мен тези пропуски в законодателството не са констатирани сега. Сега имаме възможност да сме чути. За мен това не е нещо ново. Въпросът е идеите, намеренията и волята да са облечени в подходяща законодателна техника".

Според него процентът на условните присъди не може да бъде мерило за наказателното производство, въпреки че 63% от присъдите по данъчни престъпления са именно условни.

"Законът е предвидил възможността за неосъждани лица да се постановя условно осъждане. Това е нещо обичайно. Не ми се иска да тълкувам въпроса защо в закона има условно осъждане. Това осъждане е въпрос на правна техника и това има своето значение", обясни Цацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоест нелегалната фабрика за алкохол и цигари се мести в сградата на затвора и ще плаша наем сгради на шефа на затвора и бизнеса ще върви.
25
1
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
До Анонимен к.24С лакмус не може да се идентифицира има ли СН3ОН в ракията или не. С него се установява разтворът или субсанцията каква реакция има - кисела или основна и с универсален лакмус какво е рН. Отделянето на метанола от етиловия алкохол се прави чрез ректификация. Промишлените производители на спирт за тая цел използват ректификационни колони.
24
1
 
2
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
Ееее....ееее, сега вече и куцо куче няма да остане на тази прокълната територия управлявана от политически ***.и.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Взимате си спиртомер,за да си премерите градусите,за да не са повече от около 42 градуса за пиене,а за разтривки може и да е висок градус.Взимате си лакмус,за да проверите дали няма Метанол или метанов алкохол,който е отровен и много вреден за организма.Акохола трябва да е етилов или с химичното му име - Етанол.И сте готови.Това се прави по време на варенето на ракията.
22
1
 
7
 
! Отговори
Да,наДомашнияАлкохол преди 5 години
Вижте как се произвежда недомашния алкохол "всички известни брандове, включително скъпите, са заменени от техни сурогати произведени от зърнен спирт аромати и оцветители. Никой винпром вече не се занимава с изваряване на виноматериали. Причините са няколко - по-уточнена технология (повтаряемост на вкуса), по-малко вредни вещества, но на първо място изключително ниската цена на зърненият спирт и по-евтината (с по-малки енергозагуби) технология. Оттам по-висока печалба. Разбира се дори и най-"избараните" напитки произведени по тази технология навяват само далечен спомен (на този ко
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПри Гоце и БСП и ДПС бяхме сто пъти по-свободни,отколкото сега при герберската диктатура.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само дето олигарсите се снимат с Гоце и бсп дейци.
19
3
 
4
 
! Отговори
1:0 за БСП преди 5 години
Хитри са ***. Аз тъкмо си бях помислил че няма да могат да купят изборите догодина. Ама нейсе.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшив и нелегален не е едно и също.Някой може да си вари ракийка и тя да е много по-качествена от тази в магазините, произведена от Винпромите на гербевите Олигарси.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но фалшиви стоки преди всичко означава,че дадените не съответстват на изискванията на БДС за състава и съотношенията на компонентите в качеството на произведените стоки как и за суровинните продукти вложени в тях регламентирани и по други изисквания,стандарти за производство,както и фалшиви бандероли,коит са произведени не спрямо норми дет и за тяхното производство се изисква БДС и зачисляване като съответстващи спрямо изискванията и регламенти,а как те са попаднали в таквоз големо съотноношение
16
0
 
14
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 5 години
И какво ще напълните затворите с дядовци, които варят ракия по селата ?! Така ли ? Някой от чуждите прозиводители на алкохол явно натиска правителството. Не могат да преглътнат че си произвеждаме алкохол
15
0
 
9
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 5 години
Винаги верни на ЕС и Жан Клод Юнкер!!!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И бреее, какви бутове.
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е ли сам човек да си накисне плодовете,за да знае,че пиячката му е от плодове,а не от химии и ***,не е традиция и не е народно.
12
0
 
9
 
! Отговори
бг преди 5 години
До Анонименами нали за тях се прави да купуваш техните буклуци и да им палнеш джоба . а производителите дето заливат поняколко пати джибрите и го продават за вино затвор ще имали защото това е фалшив алкохол
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да отнемете на бедните българи хилядолетната им традиция!Искаме си натуралната плодова шара,вино,ракия,утре ще започнете да ни ровите и в хладилниците дали имаме собсвени марули или тесто и да ни хвърляте в затворите!Оставкаааааааааа!!!!!!!!!Англия са прави,започвам да ги разбирам защо искат да се измъкнат от ЕС.Оставка!
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да отнемете на бедните българи хилядолетната им традиция!Икаме си шарата,виното,ракията,утре ще почнете да ни ровите и хладилниците и дали имаме собсвени марули или тесто и да ни хвърляте в затворите!Оставкаааааааааа!!!!!!!!!
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшивата журналистика е отрова като алкохола. Време и е за затвора.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите и през турско робство на са спрели да произвеждат ракия и вино,а ракията се използва и като лекарство.Това е стара традиция у нас.Над хиляда години сме произвеждали вино и ракия,сега вече и тази малка свобода ще отнемете на хората!Защо да купуват *** и химикали,да дават пари от мизерните си заплати,,като могат да произведат натурална ракия и вино?
7
5
 
29
 
! Отговори
Престъпника от Банкя преди 5 години
А затвор за Бойко кога?От години се знае, че тиквеника върти каналите за дрога и цигари през Турция??