Стоп на паралелния износ: Одобриха закона за лекарствата

Заради него често липсваха ключови терапии за пациенти
8
Стоп на паралелния износ: Одобриха закона за лекарствата

Парламентът окончателно промени Закона за лекарствени продукти в хуманната медицина, за да спре паралелния износ на лекарства.

Това е честа практика, заради която ключови терапии за българските пациенти не достигат или се изчерпват много бързо след доставката, защото почти незабавно се препродават в другите държави от ЕС, където струват повече пари.

Новият механизъм ще следи количествата на лекарствата в българските аптеки и когато се забележи бързо изчерпване, временно ще се забранява износът на конкретните лекарства.

Още по темата

За целта ще бъде изготвен списък с лекарствени продукти, чийто износ може да бъде ограничаван.

По предложение на Даниела Дариткова и Лъчезар Иванов от ГЕРБ това ще става на базата на специализирана електронна система.

Обект на промените са всички лекарства от Позитивния списък. Законът предвижда сериозно завишаване на санкциите при извършване на нерегламентирана търговия с лекарства.

Залагат се по-високи санкции при извършване на нерегламентирана търговия с лекарства, включени в ограничителния списък, като за търговците на дребно глобата е в размер от 10 000 до 20 000 лв. при първо нарушение и от 25 000 до 35 000 лв. при повторно нарушение.

При търговците на едро имуществената санкция е в размер от 10 000 до 25 000 лв., а при повторно нарушение разрешението за търговия на едро се отнема със заповед на Изпълнителната агенция по лекарствата.

За всеки, който извърши износ на лекарствени продукти в нарушение на разпоредбите за износ на лекарствени продукти от закона, е предвидена глоба, съответно имуществена санкция, в размер от 50 000 до 100 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
шапка свалям преди 5 години
на Ананиев - посегна на "бялата мафия"
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление, българският народ е неграмотен и ***....особено някои групи....
6
0
 
3
 
! Отговори
xaxaxaxaax преди 5 години
големи майтапи, големи вицове
5
0
 
3
 
! Отговори
Кире преди 5 години
Магарешки и сие НЕ ХАРЕСВАТ това!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на Кирчо Зализаният - Лудокуреца,дъл ще посегнат на бизнеса?! Или он е от правилните байхуйови шайкаджии... Пък на Мухобойко,му се привидяло Шенген.Хо,хо,хо...Банкянски слепок ! Вече стана за мезелък,и в чужди,и в свои земли. Жалки,жалки Еднокнижник ! Защо не си остана *** пожарникар?
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година в поне пет града на страната не намерих лекарство против *** за дете. Всички аптекари ми казваха,че се произвежда у нас, но се изнася. Купих такова в Румъния.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ся който изпищи първи, той е мошеника. следете !!!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kрайно време беше!