Българинът готов да плаща за здраве, но иска и да получава

Всеки втори смята, че контролът в системата може да се затегне
22
Българинът готов да плаща за здраве, но иска и да получава
Снимка: Булфото, архив

Всеки втори българин смята, че контролът в системата може да бъде подобрен, ако се възприеме задължителното здравно застраховане. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев, който представи пред ресорната парламентарна комисия своите предложения за реформи в системата.

Още по темата

Неговият модел предвижда здравната каса да заплаща лечение до 700 лева, а разходите над тази сума да се покриват от здравни застраховки, които ще бъдат задължителни.

По предварителни сметки техният размер трябва да бъде 2 процента върху дохода или фиксирана сума от 12 лева на месечна база.

Пред депутатите Ананиев представи анкета, според която 70% от българите смятат, че системата, която в момента функционира е социално несправедлива и не създава равен достъп до здравеопазването.

82% казват, че заради лошия контрол тази система не работи добре.

"Третото нещо, което отбелязаха българските граждани, които бяха анкетирани, е, че са готови да дадат допълнително средства, но искат да знаят какво ще получат", коментира здравният министър.

Ананиев обясни, че това не се прави за да се вкарат пари в системата, а за да се създадат условия тези пари да подобрят качеството на българското здравеопазване и да дадат достойно възнаграждение на хората, които се грижат за нашите пациенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
0
 
! Отговори
Медсестра преди 5 години
До Анонимен 19За някои от най-разпространените при децата заболявания (напр. гнойна ангина) здравни пътеки НЯМА! Не са предвидени от нашите брилянтни законодатели незнайно защо и не се заплащат от касата. Много лекари са принудени да записват в болничните книги децата с ДРУГИ ДИАГНОЗИ, само за да получат тия дечица лечение. Ако искате да се гневите, гневете се нва горните етажи на властта и здравеопазването, пълни с мошеници и буквално убийци, а не говорете срещу лекарите!
19
2
 
3
 
! Отговори
САНИТАР преди 5 години
До ДоктораАбсолютно прав си - скоро имах вземане-даване с една спешна голяма болница, където признавам хирурзите си свършиха отлично работата, но..... до там. След което те мятат като парче месо, принуден си да правиш мили очи на санитарки, сестри...... пълна трагедия. Третират те като нищожество и само се чува - "КУПИ ТОВА, КУПИ ОНОВА". Дайте кръв -. Пълно е с цветни братя, които СА 100% НЕОСИГУРЕНИ. БЕЗ КОМЕНТАР.АБСОЛЮТНА КЛОАКА, НЕ БОЛНИЦА. Няма да плащам повече Ананиев, ясно !!!
18
2
 
2
 
! Отговори
Няма пари преди 5 години
Българите нямат пари за оцеляване. мед мафията краде над 5 000 000 000 годишно от народа чрез нагло престъпни диверсии ..Колкото повече и по трайно болни има толкова по голяма е далаверата за мед мафиотите ..
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом може в частните болници да приемат хора с хрема и настинка, а да ги лекуват от пневмония и да източват касата значи парите са достатъчни.
16
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мартин до 11От 11В БГ плащат 240 ?, ама за година.Как мислиш, ако можеше и тука да е така, с 240 годишно, ти щеше ли да плащаш 240 на месец?
15
2
 
6
 
! Отговори
Мартин до 11 преди 5 години
Плащам 240? но пък като ида в аптеката лекарствата ми изписани на рецепта ми струват 5? за доставка. Тоест цената на изписаните ми лекарства се поемат от здравната каса. За МРТ ако се наложи си запазвам час, поема се от здравната каса. Ако имам карта за фитнес 30% от цената и се поема от здравната каса. И много други благини има за 240? месечно. В БГ така ли е?
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плащам, но като попитам лъде са ми парите млъкват и доктори, и НЗОК. На всичкотото отгоре ми искат още пари. Логика няма! Вместо права имам само задължения без да съм ползвала здравни услуги, а отношението им е пренебрежително и непрофесионално. Здравна система у нас няма, има крадци на всички нива и всеки иска пари, получава се само гарантирана смърт от непрофесионалисти с купени дипломи и частни болници.
13
2
 
11
 
! Отговори
Как преди 5 години
Точно ще се повиши качеството на здравеопазването, ако дадем пари на застрахователните. Пашата ли ще ни лекува?
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мазето квадрата 600 евра - ако искаш бе!Стълбища, тераси - по 800 евро!Като ти е скъпо - живей под наем!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До капиталчоТък на мен в строителната фирма, дето си купувах апартамент, друго ми казаха.Плащаш първо 30% на предварителен договор (лист хартийка), после още 30%, после на акт 14 още 30% (ако и рекъл Господ, разбира се, и фирмата не е дала фира) и накрая, на акт 16 - оставащите 10%.
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немско качество на здравеопазването става срещу 300 евро месечна здравна вноска и около 272 регионални здравни каси.Ако мислите срещу 30 лв на месец да стане същото - получавате Нобел за икономика!
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ!
8
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
,Ама ние вече плащаме здравни осигуровки + потребителска такса за всяко "добър ден" при доктора + лекарства които не са никак евтини + ДДС на тези лекарства. Ако бях си събирал парите от здравната осигуровка щях да имам едни заделени пари, които при нужда от доктор или лекарства да ползвам. А сега хем плащам, хем треперя да не се тръшна от нещо, че не знам дали ще мога да си позволя лечение. АЗ НЕ СУМ СЪГЛАСЕН ДА ПЛАЩАМ ОЩЕ И ОЩЕ!
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм готов кирето да го вкарам в болница, но да плащам не съм!
6
3
 
14
 
! Отговори
капиталчо преди 5 години
При се дават само срещу свършена работа така казва работодателя ми капиталист!Е тогава по тази логика когато имам нужда някой да ме излекува първо ме лекува и тогава се плаща!!!Всички пари за здраве трябва да са в личната ми сметка и от тях да си плащам за лечениетонали уж сме капитализъм!!
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, не е готов да плаща! Стига лъжи и пропаганда. Плащаме, а ни обират докторите и държавата.
4
4
 
3
 
! Отговори
qwertyu преди 5 години
Аз плащам като ме излекуват!Ако не могат да си вземат парите за труда от дявола когато дойдат в рая
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е гаранцията, че ако имате застраховка ще ви лекуват? А ако има конкурентни здравни каси и фалират вашата каса? Проблемът винаги идва когато нещата станат на живот и смърт, а не при хрема. При една система в която отделния човек и здравето му никога не са фактор с който се съобразяват какво очаквате да се промени? Ще се промени само скоростта с която ви прибират парите!
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Афркиканци, как сте? Спите ли?Който пожелае може още сега да си направи здравна застраховка никой и нищо не го спира. Ако мислите че срещу 12 лева някой ви дължи нещо значи обеснява защо сте най големите смешнициПоздрави от дъждовно Сидни Австралия
1
4
 
35
 
! Отговори
Доктора преди 5 години
Дрън-дрън-дрън..просто социалното министерство и тези на здравеопазването и финансите се задъхват от социални помощи и пенсии и се чудят от къде да вземат пари....естествено вземат от тези,дето работят и ги дават ня тези дето не работят,че те са по-ценни.Може би за предизборен електорат,докато ние ряботещите веднйж завинаги не напуснем тази страна....колко жалко...70778