С чип и биометрия... 4 чужди фирми искат 240-те млн.

Новите лични карти трябва да се издават от края на 2019-а
16 окт 2018 18:00,
39
С чип и биометрия... 4 чужди фирми искат 240-те млн.
Снимка: МВР

4 международни компании са подали оферти за новите лични документи с биометрични данни, които ще се издават от края на 2019 г.

Офертите са от германските: Дермалог, Веридос, Ню Бауер, а четвъртата е от холандската компания Джемалто.

Всички са водещи в областта и работят в десетки държави, обявиха от дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" в МВР.

Победителят ще бъде обявен след като комисията разгледа офертите, които отговарят на изискванията.

Според документацията на обществената поръчка държавата ще плати 240 млн. лева без ДДС.

Обществената поръчка за новите лични карти с чип беше обявена в средата на август.

Победителят в търга ще проектира, изгради и управлява цялата система за издаване на българските лични документи от поколение 2019.

Планирано е да се изгради специален център, където да се произвежат документите с биометрични данни, както и центрове за подаване на документи в страната.

Смяната на личните карти няма да е задължителна до изтичането на валидните документи, които са със срок от 10 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
трагедия преди 5 години
Сериозно, хора, прегледайте се! Или най-добре, доброволно, всеки за ръчичка при психодиспансера. Това не е простотия, 34 човека бедстват стабилно на ментално ниво.
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментирате едни 30-40 лева. Коментирайте това човешко ли е. Биометрия , ДНК неща които са светая-светих за човека, и "някаква власт" решава да се завре в вътре в самия човек. Като се има предвид какви тумори са се устроили във властта и те ще имат право да надничат в нашите тела и души. Нека тия тумори да излязат по медиите и да обяснят защо. Нека се проведе референдум. После ще искат чипове да сложат на хората. Това е мълчаливо поробване на населението, с претекст за сигурност. АЛА-БАЛА
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕХА пак такси за БГ граждани!скъпо удоволствие е да си БГ! странно ама вече за кои път се сменят тези документи а в ЕВропа има страни още карат с документи от 90те години!Явно ние трябва сме най хай тех обществото на ЕВРОПА. Нали паспортите са с биометрични данни - толкова ли не може да се трансферира технологията или тези пари са за раздаване!!!
32
0
 
12
 
! Отговори
Сашо преди 5 години
Отсега да кажа, че и аз може да греша в коментара си ! Значи тези 288 млн. лева ги даваме ние, от данъци, такси и т.н. След това даваме по 30-40 лв. за нова лична карта. Дефакто 288 000 000 делено на 7 000 000 е равно на 41.14 лв. на човек; В крайна сметка излиза, че първо плащаме 41.14 лв. от данъците, а после плащаме 30-40 лв. отново за същата услуга. Естествено трябва да е в еди-си-коя банка, на която трябва да платиш такса от порядъка на 5-6 лв. Е това ако не е робство, здраве му кажи.
31
0
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Моите документи иэтичат в средата на другата година, май ще и иэкарам още десет години с пластмаси!?Пък после ще видим, добре е всеки уважаващ себе си да си эагуби документите...случайно де, глобата не е голяма, эа десетилетие
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай ***
29
0
 
12
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 5 години
След тях отново идва ред на номерата на автомобилите .....табелите ако са розови ще си виждат по-добре
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.е. по около 40 лв за карта, ама после и ще си я плащаме, та още едни около 30 лв на калпак. Чудничко.
27
2
 
9
 
! Отговори
Ели преди 5 години
" ДНК, разпознаване на ирис".По ирис учителите ми поставяха диагноза, по -вярна от изобретателят открил случайно основата на ренгена!Ирис посмъртно няма да дам, достатъчен ви е отпечатъкът!"Очите са прозорец към душата".Фактът, че не можете да направите читава база данни отпечатъци си е ваш проблем!!!
26
1
 
9
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Докога????
25
1
 
10
 
! Отговори
НЕ СА ЗАКОННИ преди 5 години
Новите лични документи ще са претъпкани с тежко терористични оръжия. Всички те са ЗАБРНЕНИ ОТ КОНСТИТУЦИЯТА.НАГЛИ престъпници искат да следят обемно снимат и подслушват всички да не би да им заловят кражбите за милиарди годишно
24
4
 
15
 
! Отговори
к преди 5 години
До Зозомного скоро юдо-масоните ще ти имплантират микрочип - подобно на марките който слагат на кравите и ще те продават подобно на добитъка - свободно движение на капитали и работна ръка му викат, т.е. кагато им кефне ще те пратят да работиш където си искат и ако откажеш ще ти заблокират микрочипа и ще те изритат от системата - ставаш нещо като бездомник - без права и без идентичност - просто ще те изтрият
23
0
 
17
 
! Отговори
шкембе чорба преди 5 години
Те тези фирми сигур в Кипър са регистрирани, на името на трето поколение безработен социял грък ромб.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Всяка държава си има собствена платформа за защита на данни и криптография.. Италия , Испания , Германия , Франция , Холандия, Германия.. Само Балканските субекти в Европа купуват чужд продукт..
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези 240 милиона ще ги платите вие бе бабалюги , личната карта не се издава безплатно .. а струва пари 20-30лв. може и повече да стане..
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18Какво си прави русия слабо ме интересува.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МюмюнТвойте пари отиват за такива неща. В този случай поне ще отидат по предназначение.
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бабаюги това не са бази данни .. Това е критография .. И това е елемент на националната сигурност.. Като нямаш своя платформа ползваш чужда и те подслушват , а може и да те ограбят.. Затова Русия си прави тези неща сама - всички карти на GSM , новите банкови карти МИР , електронните подписи , ползват тяхна си криптография Гост-стандарт .. новия шифър му викат Кузнечик.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако му кажеш на Бойко дай 240 млн лева за нещо социално ще скочи до Марс... това ли ни е приоритета ,с тези скъсани *** .. не с чип да си в картата ,ами и антени от главата ти да стърчат в ЕС няма да те вземат ....
16
7
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Аз предлагам на недоволните да им слагат като на добитъка Ушна марка - 30 стотинки. Така ще спестят много пари! Всеки да има право на избор.