Културата ще сближава още България и Македония

Дейци учредиха Граждански съвет за сътрудничество между двете страни
17 окт 2018 11:07, Александър Попов
3
Културата ще сближава още България и Македония
Снимка: фондация "Татковина"

Първата "Българо-македонска културна среща", която се проведе в НДК, постави начало на дейността на Граждански съвет за културно сътрудничество между двете страни.

Съветът си поставя за цел да увеличи културния обмен, както и общия продукт на осъществяваните съвместно културни и образователни дейности, да насочва политиките в тази посока с цел улесняването на общата работа в областта на културата, както и да способства за сътрудничеството между творците, учените и представителите на креативните индустрии от двете страни на границата. Обмисля се и създаването на общи центрове за кино и телевизионни продукции и пр.

"Македония заема специално място в живота и на съвременна България и този факт не ни разрешава да я поставяме в пакета "Западни Балкани" - нещо, което беше цел на интереси, враждебни на сближаването между Македония и България. Особената връзка между двете страни е достатъчно добре известна на всеки запознат и непредубеден наблюдател, поради което никой не би могъл да се разсърди на България за това, че отрежда особено и по-специално място на културните си връзки с Македония. Десетилетията липса на общуване между двете страни, взаимното непознаване и отсъствието на сътрудничество са онова, което прави възможна дори и днес демонизацията на "другия", посредством която двете общества биват манипулирани, а изкуствената конфронтация се поддържа с помощта на страха от непознатия. Бил той поместен в образа на "окупатор" и "татарин", или на "крадец на история" и "промит мозък", гласи първата декларация на гражданския съвет.

Дейците от двете страни смятат, че тези инструменти на конфронтирането са част от един по-голям механизъм, работещ срещу сближаването ни.

"Страхът и ужасът от непознатия престават да съществуват тогава, когато той се превърне в жива реалност. Ето защо смятаме, че единственият път за премахването на страховете, вървейки по който ще изградим бъдещото си мирно и общо съществуване, е пътят на пълноценното и пълнокръвно културно общуване помежду ни. За да няма страхове, трябва да няма тайни, а за да няма тайни, трябва да общуваме и да се преоткриваме взаимно, да проведем непроведените разговори и да вървим напред, а не да сме обърнати назад и да се вторачваме в миналото. Това, което правим днес заедно, ще бъде общата ни история утре. От нас зависи дали ще се гордеем с нея или напротив – ще се срамуваме", пише още в общата декларация.

Съветът призовава хората от целия културен сектор в България да търсят нови форми на общуване, създаването на общи културни продукти в творческо сътрудничество с хора от Македония. Според тях, за да се улеснят културните връзки между двете страни трябва съдействие от министерствата на културата, образованието, младежта и спорта и външните работи.

Срещата бе организирана от Българския културен клуб Скопие от македонска страна и фондация "Татковина" от българска.

В гражданския съвет влизат д-р Калин Крумов, Андрей Захариев, доц. д-р Веселин Методиев, Теодосий Спасов, Иван Дойков-продуцент, Стефан Тафров, проф. Катерина Венедикова, проф. Диана Гергова, проф. Евелина Келбечева, д-р Антон Панчев, доц. д-р Ана Кочева, Весела Ляхова, Вълкан Станчев, Станка Желева, Димитър Божилов, Андони Андрееев, Владимир Васев, Силвия Васева, Райна Дрангова, Елисавета Шапкарева, Красимир Ангелов, Веселин Кирев, Пламен Иванов, Владимир Руменов, Емил Георгиев, Павел Целкоски, Андрей Арнаудов, Стефан Здравески, Андрей Врабчев и Мирослав Ризински.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евтина пиар акция с цел подкрепа на сороссоидалния план за влизане на Македония в Нато. И македонската култура както и македонците са българи. Демек българската култура ще сближава българите. Чудесно, нема лошо. Но Нато-никогаж!
1
2
 
3
 
! Отговори
... преди 5 години
Македонската "култура" не съществува. Или е Българска или Сръбска!