На хоризонта: Трети вариант за здравна реформа!?

БЛС иска промените да не водят до стрес в системата
Обновена: 17 окт 2018 17:03 | 17 окт 2018 15:15,
20
На хоризонта: Трети вариант за здравна реформа!?
Снимка: flickr

Според Българския лекарски съюз /БЛС/ би могло да изскристализира дори трети вариант за промяна в здравноосигурителния модел, който да вземе положителните моменти и от двете предложения на здравния министър Кирил Ананиев.

За съсловната организация обаче е най-важно оптимизацията на здравноосигурителния модел да не доведе до сътресения в системата. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров след среща с парламентарната група на ГЕРБ.

Още по темата

Той настоя, че от БЛС ще участват активно в работните групи и договорянето на стабилността в системата.

"Нашето мнение е, че би могъл да изкристализира и трети модел, който да заеме положителните неща и от единия, и от другия. При всички случаи трябва да има солидарност, защото в нашата държава не може без солидарен модел, който да бъде надграден с една или друга форма на задължително или доброволно осигуряване", каза Маджаров.

Шефката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова определи разговорите с БЛС като ползотворни и настоя, че темата за здравеопазването трябва да бъде на експертно ниво, а не да се политизира.

Дариткова изрази надежда и БСП да участва този път в дебатите по вота на недоверие и да направят разумни предложения.

"Ние сме готови винаги за дебат и с аргументи ще се опитам да оборя мотивите на опозицията. Ако целта на опозицията е благородна, може да направят разумни предложения, които да се използват. Винаги съм твърдяла, че ние търсим надпартийния консенсус, но за съжаление досега във "Визия за България" не съм видяла такива", заключи тя.

Дариткова пое ангажимент и да направи всичко, за да се внесат бързо законовите промени, които да улеснят донорството у нас. Тя обаче настоя, че за да се развие активното донорство, трябва да има диалог с експертите и обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакайте екипа от правителствени бастуни току що се събра те ще измислят и осемдесет и девети вариант.Ето една идея.Тотално здравно осигуряване политиците крадат от всички тотално те се осигуряват само а който може да краде и той.Пък честните будали да *** те и роби трябват кой политик ще си вдигне дебелия г.ъз да иде да работи нали.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ви изкристализирам четвърти вариант: закриваме държавната здравна помощ. Който има пари, да се оправя, който няма - да мре.Щото сега хем ми взимате парите, хем нямам здравна помощ. Поне не ми вземайте парите, че да мога да си плащам на частно, а?
17
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
До АнонименОт частните фондове ще могат да ги точат като разходи за управление
16
1
 
9
 
! Отговори
вдържаватана Боко преди 5 години
Здр. система е толкова проядена от корупция и кражби,че 40% от пациентите не биват спасявани и умират в мъки,но за сметка на това "мъжете" от МВР армия и пожарна не плащат осигуровки и всичко това става в най бедната и корумпирана държава!
15
0
 
3
 
! Отговори
степан преди 5 години
Докато има солидарност но между вносители добре но имали имали онова според потребности без труд ясна сметка на входа и изхода и на кого и от кой ще продължава да си е един КОМИНТЕР след време никой няма да внася и сега кукувичета бол особено събота и неделя представете системата след време само с малки и големи кукувяци само трайно безработни и само с права до там сте я докарали вече
14
7
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Когато не знаеш какво означават термини като монопол, картел и конкуренция, не използваш тези думи и си мълчиш по тема, освен ако не искаш да станеш жалък и смешен другарю. Когато имаш 200 здравни каси, няма как да има нито монопол, нито картел. Когато имаш свободата да избираш здравна каса или застраховател, ако не си доволен от него просто отиваш при друг където ще ти предложат по-добри условия, сега мога ли да сменя НЗОК?
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новия модел да не донесе сътресения, че какви па големи сътресения от сегашното състояние. Решението е само да се закрие тази здравна каса, която всеки източва както си иска и да останат само частни застрахователни фондове, от тях няма да може да се източва нищо. Задължително застраховане към някой от тези фондове, за безработните държавата да плаща пак към някой от фондовете
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравната реформа у БГ-то е БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама моля ви се, направете така че крадльовците в бели престилки да взимат не по 60 к, а по 80 к. Ама моля ви се - това на нищо не прилича.При тоя скъп живот. А пък болни винаги ще има - да финансират крадльовците от ГРОБ мафията.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква конкуренция между частен монопол и картели? За какво ще се конкурират? Сега пациентът има пълна свобода и има конкуренция между личните лекари, специалистите и болниците. Частният застраховател ще сключи договор със своите болници и ще праща пациентите там. Ще взема пари за издръжка на застрахователното дружество, както и за собствените си болници. Да не е луд да дава пари на чужди и държавни болници.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Допълнителното ЗО на година е около 500 лева при пълно покритие или по 40 лева на месец. Предлагам да се закрие НЗОК и всеки да си плаща тези 40 лева за това здравно осигуряване или директно на частници, защото когато човек тегли чертата, така излиза даже по-изгодно ! Против съм солидарността във системата, защото никой не мисли за работещите, защо ние да мислим за другите ?
8
1
 
5
 
! Отговори
проф. Ан преди 5 години
"водат ..."Така започнато, е редно да завърши "... до стрес у системата"Но ако кажем "водЯт", то "до стрес в системата" звучи добре.
7
2
 
18
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Никъде на Запад няма една здравна каса - в Германия има над 200, никъде няма подобен пробит солидарен модел. Навсякъде са проумяли, че трябва да има конкуренция за да има качество.
6
2
 
19
 
! Отговори
счети преди 5 години
Елементарна сметка:1. Осигуряваш се 25 години. Единствено за болничен поради грип посещаваш ЛЛ, плащаш потребителска такса. Накрая се разболяваш като за болнично лечение. Пак плащаш половината.2. Не се осигоряваш. Посещаваш лекар при грип, плащаш 20 лв. При сериозно заболяване плащаш накуп само за 5 години и си с възтановени ЗОП.Те това ни е здравното осигоряване.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото, което може да се даде на частни застрахователни дружества, е застраховка за материали и чаркове, коитоо сега не се плащат напълно от здравна каса. По-модерни изкуствени стави, изкуствени лещи за катаракта, всякакви бурми, винтове и планки, които сега пациентът трябва да плати и струват няколко хиляди лева. Но да им се даде да плащат за основна дейност и да дерибействат - това е престъпление спрямо народа и пациентите.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доктори милионери и здрави,народ болен и беден!Болен здрав носи!Крадене!Краденее...
3
5
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
солидарният модел действа на запад , тук - "да не съм балък да плащам" е модела .
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четвърти вариант:Премахване на общопрактикуващите лекари докога ще има палюаме веднъж от здравната каса, и втори път от потребителска такса.посещенията при специалисти - лекари да се извършва без направления, а касата директно да им плаща вместо на общоопрактикуващите. Колко много пари ще се спестят така.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички проблеми произлизат от така наречения солидерен модел, който реално означава аз плащам, друг ползва, а НЗОК разпределя порциите, така че да има тлъсти комисиони.