Закриват Фонда за лечение на деца, НЗОК поема работата му

Шефът: Целта е по-ефективно използване на средствата
22 окт 2018 16:30, Анисия Иванова
14
Закриват Фонда за лечение на деца, НЗОК поема работата му
Архив: Булфото

Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина да преминат за управление към Здравната каса, както и да бъде създаден нов орган – Агенция по медицински одит, който ще обедини функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Изпълнителната агенция по медицински одит, за да се изразходват по-ефективно средствата от бюджета на Касата.

За целта ще се направи и трансфер от 16 милиона лева от Министерство на здравеопазването към новата мегаагенция, съобщи председателят на Надзорния съвет Жени Начева, цитирана от БНР.

Още по темата

"Целта е по-ефективно използване на средствата и по-добро качество за лечението на пациентите както на възрастните, така и на децата".

Мярката е залегнала като част от реформите, които ще предприеме ресорният министър Кирил Ананиев, заедно с обединяването на Изпълнителната агенция по трансплантация и Изпълнителната агенция "Медицински одит".

Пациентски организации вече коментираха, че "този експеримент с болните деца" не трябва да се прави сега. Според тях касата няма капацитет да обработва заявленията на родителите, които понастоящем постъпват във фонда.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобри окончателно проектобюджета на обществения фонд за следващата година с пълен консенсус, като бюджетът е с 490 милиона лева повече от тази година. В тази сума има 50 милиона лева остатък от предишни години, с който Касата ще може да разполага догодина.

Средствата ще бъдат използвани за погасяване на задълженията към чужди фондове, които до момента възлизат на 320 милиона лева. За целта от Министерство на здравеопазването ще бъде преведен трансфер в размер на 16 милиона лева.

Проектобюджетът предвижда и увеличаване на средствата в извънболничната помощ, с които ще се дадат повече направления за профилактика на майчиното здравеопазване и на повече изследвания в областта на скъпоструващата образна диагностика.

Общата сума на бюджета на Здравната каса за 2019-а по проектобюджет възлиза на 4,35 милиарда лева.

Промените предстои да се обсъждат от Националния съвет за тристранно сътрудничество и Министерския съвет, след което да се гласуват в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
фармацевтична "мафия", правят се държавни аптеки, купуват се медикаментите от тях. а лекарствата от Индия за рак, купуваха ги за триста, а ги продаваха за хиляда и двеста, протезите, слуховите апарати - тук четиристотин от НЗОК плюс доплащане осемстотин, батерии свършващи за два часа и филтри.верига ги продава за 20 лв. (питаха ме посолства да удрят ли черни печати на нацитата от Ами Буе, казах: НЕ, нека видят свят,и разберат, че вината не е в Моше, Хасан и гейовете,а в българите не протестират
12
0
 
1
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Новия директор на Касат го знаем от младини. Издигна се порасна от малко, дребно мошениче до стар и изпечен шарлатанин, край спекулите с лекарствата!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такова чудо по света няма - десетки, стотици чиновници "работят на бюра" в здравни каси, топлофикации и техните търговски дружества, електроснабдяване, студена вода и т.н, по градски и селски съвети. Всички НАДУВАТ сметки и няма оттърване от тях!
10
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Най-интересното е, че в ансансьора ми надраскаха - Чи -фут, на Ами Буе, имам стотици спасени български деца, и се чудех как да реагирам?!Да ги дам ли в Японско, Американско, Британско посолства - децата са ми завършили Харвард и Оксфорд, кърлежите фигурират като имена в посолствата БГ селинждъри от Пазарджик и Димитровград.Дори са давали мои ЕГН-та на трети лица в шпиц команди и лекарски кърлежи.И понякога си мислех, колко български деца спасих, и заслужава ли си!Заслужава си, борете се!!!
9
0
 
3
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Хайде да не говорим за специализацията между Германия и Швейцария, и защо млади БГ специализанти бягат в Швейцария?Това са интересни финансови пролуки в ЕС!Но, пак казвам, откритост в договори, когато си честен няма какво да криеш, и знаеш, че си спасил човешки живот.Колко хора сме спасявали, с дарения от мразените от българите - евреи - германци, японци, французи, германци, американци!Доплащи ли сме от собствения си джоб в името на децата!
8
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Това го оставете, с автобиографиите, прилича на г-н Тодоров!Въпросът е да дадем шанс и на частното, и на държавното.Мими Виткова е национално богатство, в качеството си на експерт, видяла двете страни на медала.Не може да превръщаме лекарите в администратори.Не може да превръщаме "лечението" в почва за омраза!Но трябва да дадем шанс, поне на 1 % от медиците - млади хора в БГ.Да ги обучаваме със стипендии в чужбина, и да си ги искаме в БГ.Тези хора са национално богатство.Не като Начев!
7
0
 
3
 
! Отговори
Н З О К преди 5 години
Една алчна хиена...
6
0
 
4
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Най-важното, премахване на търговска тайна при договори с чужди болници.Чужденците не се притесняват, всичко е легално!Да осветим посредниците - български лекари при тези сделки.Нерядко фирми, болнични заведения БГ лекари - предлагат срещу комисионни лечение в чужбина.После министерството предписва тези случаи на официални фирми и болници.Ето го сивият сектор. Всички лекари с частна дейност строга проверка от НАП.Внедряват "фирмени картици", които съсипват името на честните чужди болници!
5
0
 
4
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Направете специализацията за млади медици да се счита за стаж.Не вярвах, че октоподът е голям, млади, кадърни деца споделиха проблемите със стажа.Не вярвах, докато не говорих със специалисти, приятели.Дайте да помогнем на тези начинаенаещи медици - разбира се, при условие, че останат в БГ, след платен от държавата стаж за отличници и договор доживот в БГ.Заплатите на мед. сестри. Изгубихме кадърни кадри.Парамедици, линейки, проекти, ЕС - заедно можем!Строги санкции за "кърлежите" в система
4
0
 
3
 
! Отговори
Ели! преди 5 години
Браво, хубава новина!Следва създаване на още една или две каси.НЗОК остава. Без принуда, в големи фирми застрахователите имат изгода - 200 човека персонал вноски, 20 болни има печалба.Следваща стъпка ОДИТ да е от възрастни консултанти - лекари, с високи заплати държавни, обучават млади икономисти звено към НАП (Икономически университет - учили 5 г. и практика в държавни и частни болници. Ефективни присъди и отнемане на права!Разграничение частна от държвавна дейност, без държавно финансиране
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека прехвърлят фонда за лечение на деца на някой застраховател. За експеримент какво ще стане. За 1-2 години да го дадат на частен застраховател. Хиени и акули лобисти и техните господари са се приготвили да поделят плячката от 5 милиарда, ако позволим на Стойчовци, Кацаровци, Ананевци, Депесари, Цоневци да измамят жестоко народа и пациентите.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже, до кога ще се "измислят" глупост след глупост? Предлага се ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ на НЗОК , а същото време и прехвърлят нови дейности?
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига бе, дайте фонда и Здравната каса на ДПС и Пейовски. Не чухте ли какво иска министеро Анани с Алцхаймера? ДПС са съгласни. Ще осигурят още бизнес за Пейовски. 5 милиарда ще дойдат добре.