Кабинетът харчи ударно – по 28 млн. на ден до края на годината!

Актуализират бюджета заради увеличението на полицейските заплати
Обновена: 24 окт 2018 09:21 | 24 окт 2018 07:00, Елка Василева
92
Кабинетът харчи ударно – по 28 млн. на ден до края на годината!
Снимка: архив, Reuters

Само за два месеца правителството ще похарчи 2 млрд. лв. от излишъка, натрупан през годината. Плановете на управляващите са бюджетът за 2018 г. да завърши с 0.5% излишък. При очакван брутен вътрешен продукт от порядъка на 110 млрд. лева тези 0.5% се равняват на около 550 млн. лева, пише "Сега".

Към момента хазната е на плюс с 2.5 млрд. лева, но в оставащите седмици до Нова година излишъкът буквално ще се стопи. Трескавото харчене на бюджета по Коледа без санкция на парламента вече се превръща в управленска традиция.

Тези намерения бяха потвърдени от шефката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

"Към момента излишъкът е 2.5 млрд. лв., но ще бъде стопен до края на годината до 0.5% от БВП. За трета поредна година този излишък ще се формира заради планирани, но неосъществени капиталови разходи", заяви Стоянова пред БНР.

Още по темата

В същото време в преходните разпоредби на проектобюджета за догодина финансовият министър Владислав Горанов предлага актуализация на тазгодишния бюджет. Поправката е заради 100-те милиона лева, "дадени" от премиера Бойко Борисов на полицаите за увеличение на заплатите им, след като те излязоха на протест в началото на годината. Точната сума, с която се увеличават разходите за персонал, е 117 млн. лв. Със същата сума се орязват капиталовите разходи - т.е. инвестициите на държавата.

Традицията с трупането на излишъци и експлозивното харчене на огромни суми по неособено прозрачен начин на финала на годината предизвиква остри критики от икономисти и опозиция. Наскоро и президентът Румен Радев се възмути от порочната практика и настоя харченето на излишъка да става след дебати и с решение на Народното събрание, а не с министерски постановления. Според Менда Стоянова обаче по-интензивното харчене през ноември-декември било нещо нормално за бюджетния цикъл - в края на годината приключвали проекти, възложени по-рано, тогава се извършвали и разплащанията. Такива били и разходите, които ще стопят 2 млрд. лева от сегашния излишък.

"Това са множество проекти на различни министерства, които по списък са заявили, че ще се разплатят", поясни Стоянова.

Големият излишък се дължи на неизпълнените инвестиции, а причината за това е бавното усвояване на еврофондовете. "Тук, за съжаление, трябва да отбележим, че почти по всички оперативни програми има изоставане вече за трета година", посочи шефката на бюджетната комисия.

По последни данни едва 1/5 от отредените за България близо 10 млрд. евро за периода 2014 - 2020 г. са разплатени до момента. Забавянето е причина и предвиденото съфинансиране от държавния бюджет да бъде "спестено".

"Всички тези икономии, направени през 2017 и 2018 г., ще бъдат похарчени вероятно в следващата и в 2020 г. В края на програмния период ще има форсиране“, подчерта Менда Стоянова.

По думите й именно ускоряването на европроектите е причина бюджет 2019 отново да се планира с дефицит, макар и само с 0.5% от БВП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
7
 
! Отговори
Мистър биин преди 5 години
За какво се харчат за изгазиите на правителството
82
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама много са лоши тия от ГЕРБ. Вместо да дадат на президента той да изхарчи излишека, те се подиграха с него и не му дадоха и един лев на горкия. Е много са стиснати това ГЕРБ, едно време когато управляваше БСП преди 2-3 петилетки ако те имаха излишък щяха да го дадат на опозицията и президента да го разпределят и похарчат, ама те са с широки руски души не са скрънзи като ГЕРБ.
81
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво е това голямо харчене??? Може би повечето не са успели да си купят вили на Адриатика? Или на френската Ривиера? А Нова Година идва, трябва да се прекара на готино място, по-далече от мизерията и проблемите.
80
1
 
21
 
! Отговори
ined преди 5 години
Юистито, кабинета "ще усвои" (казано на български "ще открадне") 2 милиарда до края на годината.
79
2
 
9
 
! Отговори
Zifer преди 5 години
Kakav e proizhodat na tesi pari gusin premier? Ot kade idvat tesi izlishaci?! Ot komina na krematoriuma li padat kato sajdi?! Ili ot kerosinovite sledi na vazdushnia intenziven samoleten traffic nad ree publikata bulgaria?!?! Pokajete kasovi belejkj za tesi izlishaci...kakto i otchet na bg prezidentstvoto za kakvo harchat bg levove na bg danakoplatci i koi poimenno e rodninskiat personal tam?! Kakva e tasi falshiva demokracia?! Spomnete si semeistvo Chaushesku, da ne stane taka i v rbg?!
78
1
 
13
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Дали не беше най добре с тези пари да се погаси част от външния дълг?Или ще го погасява Корнелия.
77
1
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
До Анонимен 63 Ако беше Нинова , щеше да раздаде тези 2 милиарда на бедните.Ха, ха ..!За всекиго по нещо.
76
0
 
3
 
! Отговори
a преди 5 години
До АнонименИмаш грешна представа за "богоизбрани", едва ли тези които имаш предвид са такива, все пак са "грешници", по скоро "Сатанизирани"?
75
2
 
12
 
! Отговори
Цольо Сбутов преди 5 години
Всички са хора на прасето, а за Менд(т) а да не говорим.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбирам, че ви е сложно да оценявате коментарите ми. Простено да ви е. :)
73
0
 
8
 
! Отговори
до 78 преди 5 години
"Един падна. Друг ще го смени." Какво значи тук някаква си партия и Личност?"Слушай мене, всичките са маскари!....Но, срещу ръжен се не рита. Който не скача е ЧЕРВЕН....Ако тръгна да събирам крилати фрази и изрази от цялата "история" на форуми, чатове, журналистически предавания и белетристика ще напиша Бестселър и ще го кръстя : "Защо има КАСАПИ в българската политика".
72
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хистерията около убийството в Русе почти утихна. Симеонов "се извини" през зъби на протестиращите майки на деца с увреждания и благо се подсмихва от "критиките" на Сидеров. Депутати и Министри отново подкараха лъскавите си "служебни" лимузини.Полицаите ще получат увеличение на заплатите, поне да има защо да бъдат бити от малолетни граждани на гета. Жуженето от справедливият гняв на коментаторите в соц. мрежите единствено нарушава вакуума. В България цари мир, спокойствие и благоденствие
71
2
 
13
 
! Отговори
Ибн Ал преди 5 години
-Ауууууу! Ейййййй! Кабинетът харчи 28 милиона на ден! - егаааах неговата майкя!
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По тъжното е че това са пари заложени в бюджета и плануване за извършването на проекти, които по най вероятно мързел и неграмотност няма да се осъществят идобщо. Тоест немогат да харчат щот са неграмотни. И така и немогат да ги харчат като хората да вземат да разплатят от дълга на страната, а не след някоя година да фалираме пак.
69
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕКРАСНО Е, ЧЕ ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА СЕ ВДИГА. НЕКА ДА СТАНЕ 3 ЛЕВА, ЗА ДА МОЖЕ ЛЮБИМИЯТ НИ ВОЖД ДА ХАРЧИ ПО 50 МИЛИОНА НА ДЕН.
68
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
28 милиона на ден?Не ти трябва да си петролен шейх,руски олигарх или Бил Гейтс.Трябва да си само политик в България.
67
3
 
25
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Гръцки острови,имения в Барселона,ЧЕЗ,ТЕЦ-ове....
66
1
 
32
 
! Отговори
Дядо Петър преди 5 години
28 000 000 : 7 000 000 = 4 лв. на всеки българин, включително и пеленачетата.Защото ГРОБ умее само ДА ХАРЧИ ЧУЖДИ ПАРИ.И да краде, естествено.
65
4
 
13
 
! Отговори
Ваня преди 5 години
До Анонимен-7: При комунистите си работил за 2000 лв., но са ти давали 200! И е имало за здраве, образование, спорт, култура и всякакво развитие! Ти от коя година си замръзнал? Стига с тези комунисти! Тогава бяха --партийци, защото другите измряха до около 1975г.
64
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все по-малко хора оставаме в България. Все повече се увеличава БВП, обаче от това само шепа богоизбрани забогатяват, а народа продължава да мизерства.