Румънците станаха по-богати от съседите си... Но как успяха!?

Фискални стимули от държавта, ниски данъци, допълнителни кредити
Обновена: 25 окт 2018 12:30 | 25 окт 2018 09:10,
295


За първи път в историята, Румъния е по-богата от съседите си. Това показва доклад за световното богатство на швейцарската банка Credit Suisse.

Oбщoтo богатство нa Румъния през 2018 година възлиза на 317 млpд. дoлapa, което значи, че благосъстоянието на възрастен в Румъния се оценява на малко над 42 хиляди долара.

За сравнение – в Унгария тази цифра е с хиляда долара по-малко. Богатството на един българин на база брутен вътрешен продукт се равнява на 30 хиляди долара, а при сърбите числото е 19 хиляди.

Още по темата

Според журналиста Владимир Береану румънците в момента са много щастливи, че са минали унгарците по богатство.

"Румънците тръгнаха от по-ниска база от нашата. Този растеж се дължи на чуждестранни инвестиции, защото успяха да се преборят с корупцията. Накараха държавните служители да не взимат пари под масата. В момента има страхотна борба на социалдемократите срещу правосъдната система, за да се разреши корупцията", коментира още журналистът в "България сутрин".

Икономистът Юлиан Войнов твърди, че Румъния се развива с много бързи темпове и е нормално това да се отрази върху богатството на хората.

"Целият този растеж се дължи на фискални държавни стимули - намаляване на ДДС, намаляване на данъка върху доходите на физически лица, намалено бе и социалното облагане, в същото време бяха увеличени държавните заплати. Румънското правителство подкрепи закупуването на първо жилище с допълнително кредитиране. Има сериозни причини да мислим, че стабилността в Румъния е устойчива", допълни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
1
 
5
 
! Отговори
Ала бала преди 5 години
Ехххх, кога ще ги стигнем румънците!!!?
260
1
 
2
 
! Отговори
Забравяте преди 5 години
Българите са т.п народ. И аз съм българин но съм ред пилд. Аз съм умен. Аз съм събуден. Аз съм беден. Аз съм гневен. Чакай малко щом бг не се събужда значи сте страхливци. Споко не сте Румъния ще ни подкрепи. Вие бг много забравяйте как на техния протест се намесохме и развявахме бг знамето в Румъния.
259
0
 
18
 
! Отговори
за Витков преди 5 години
Правосъдие, правосъдие , правосъдие! За 10 години румънците ни издухаха Само защото наблеганаха на правосъдието ,а тук не можем едни плочки да сменим без скандал. Жалки сме и все по-жалки ще ставаме докато спим!
258
8
 
2
 
! Отговори
Пфф преди 5 години
Кво ме интересува.
257
7
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Ami spored men neshto mnogo se sravniava vsiaka jaba da si znae giola , Kato che anti balgarska statia.
256
4
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Am I spores men neshto novo se sravniava Sep a jaba da so Zane viola , Kato che anti balgarska stadia.
255
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те това пишат и за нас в Румъния а аз как знам ли? Ами пълно е с румънци в Англия защото им е много голям стандарта.
254
0
 
12
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 5 години
Алоуу, Господин Борисов, нещо неясно?! Нали предизборната ви програма започва с "повишаване на благосъстоянието на гражданите". Ама не сте написали, че става въпрос само за вашето лично и на Цв.Цв. благосъстояние. Или нас ни имате не за граждани, а за селяни?Действайте, Борисов. Или ще изберен Владо Береану. Той явно е по-наясно с проблема.
253
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скъсване с Русия това е основното условие за една държава да стане по-богата. Тука пишат че ако били избесили комунистите и всичко щяло да се оправи. Ми нали руснака пак ще дойде и ще корумпира наляво и внадясно с лъжливи проекти като АЕЦ за който България е платила 5-6 милиарда до ден днешен а насреща има само един гьол с жаби. Дори и платените реактори ги няма и няма и да дойдат тъй-като никой не ги е произвел. А такива грабителски схеми начело с Русия има 5-6 в момента. Как да станеш богат?
252
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Waffen SSдо 2004-2005 година бяха доста след нас.Но след 10годишно управление на ГЕРБ ,това не е изненадая си свали каскета, че нещо ти стяга и глей кви глупости си написал. Сигурно ГЕРБ ти фалира на 3 пъти държавата. По времето на царя и на Станишев един тротоар не е построен и имаше 35% безработица. ГЕРБ ли приватизираха индустрията?
251
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никои от чехи и поляци не споменава , че са славяни.
250
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където няма корупция. Живота е по спокоен и носи доход.Тук съдебна система, банкова, здравна всичко краде от обикновените хора. Пълни са със мързеливи и крадливи чиновници. Гледат само подкупи.
249
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
преиначени данни, удобни за употреба в румъния.няма нищо подобно
248
5
 
32
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Е как няма да са напред, още от самото начало рaзcтреляха техните кoмyниcти.
247
4
 
32
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Бил съм няколко пъти в Румъния както преди така след промените и до 2004-2005 година бяха доста след нас.Но след 10годишно управление на ГЕРБ ,това не е изненада.Докато те развиваха промишлеността в цялото и разнообразие ,ние развивахме ниско качествения туризъм,ориентиран към *** и закривахме всичко в промишлеността и селското стопанство
246
16
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Румъния няма русофили,няма лукоил и има борба с корупцията
245
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко по културен народ от нас и веднага си проличава!
244
2
 
14
 
! Отговори
Западните Балкани преди 5 години
До Анонимен 257: Сигурно и чехите не са славяни :) Ниски данъци и справедливост
243
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
просто румънците не са славяни е те така успяха
242
6
 
24
 
! Отговори
месара преди 5 години
На алчния и *** *** все руснаците ще са му виновни :)))) откак го оставиха на самотек се изпоизядоха взаимно тези ***