Докладът на ЕК - положителен и ефективен. Част от препоръките - изпълнени

Мониторингът може да приключи преди края на мандата на Еврокомисията
Обновена: 13 ное 2018 18:36 | 13 ное 2018 18:34,
166
Докладът на ЕК - положителен и ефективен. Част от препоръките - изпълнени
Снимка: БТА

В доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка се констатира, че през последните месеци България е продължила с усилията си да изпълни препоръките в него. И с оглед на оценката ЕК счита, че някои препоръки вече са изпълнени и могат да се считат за временно затворени. Това каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Екатерина Захариева във връзка с доклада, който беше публикуван днес от Комисията.

Още по темата

Тя допълни, че според настоящия доклад Механизмът за България може да бъде приключен до края на мандата на тази Комисия. Захариева каза, че докладът е обективен.

Тя изтъкна, че са изпълнени препоръките - едно, две и шест - за независимостта на съдебна власт, за правната рамка и за борбата с организираната престъпност. Продължава мониторингът по останалите три препоръки, по които обаче има положителни оценки.

Сред оставащите препоръки са тези за продължаване на действията по промяна на така наречената съдебна карта, комисията посочва необходимостта и от напредък по делата, които са в съдебна фаза. Отчита се позитивно и работата на новия ВСС и начина на избора му.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева оцени доклада като положителен и обективен, доклад, който ясно очертава постигнатите резултати и необратимостта на осъществените реформи.

Дадена е висока оценка на МС и НС за цялостната правна рамка за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, допълни правосъдният министър, цитирана от БТА.

ЕК оценява като значителен напредък промените в НК и НПК. Положителна е оценка за действието на Прокуратурата за оптимизиране на районните прокуратури. Министерството на правосъдието ще продължи работата по изпълнение на всички препоръки в доклада, така че хоризонтът, който за първи път вече е видим, да бъде факт през идните месеци, каза министър Цачева и допълни, че правителството заявява своята решимост за консолидиране на усилията по постигнатите резултати.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че приема като положителна оценката на ЕК по показателя борба с организираната престъпност. Той отбеляза, че оценката се базира на международната дейност на ГДБОП и работата й със спецпрокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА РУМЪНИЯ КАЗАХА, ЧЕ АКО БЪЛГАРИЯ СА МАРАТОНЦИ И ВЪРВИ С БЪРЗИ КРАЧКИ, ТО РУМЪНИЯ ПАК БЯГА БЪРЗО, НО В ОБРАТНА ПОСОКА.
135
1
 
3
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Това доказва,че ЕС е опорочен и почива върху същото мутренско управление.Нима ЕС незнае,че "борбата с корупцията" е прах в очите!Нима ЕС незнае,че на председателското място седи най-голямата мутра в момента!Всички сте от едно котило-затова се прегръщате и викате:-"Бойко,май френд!"Нима ЕС незнае,че една от немските вериги "Кауфл_нд",не плаща ДДС и така фака България!Още преди години казвах,че ЕС е пропит от лобита и затова е обречен,а вие ме изкарахте какъв ли не.Англичаните защо излизат...?
134
0
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Продължение на 156е време, че скоро и Господ няма да може да премахне тумора наречен дърти комунисти от властта! Бай Тиквонии съсипа държавата повече от всички национални катастрофи взети заедно. Просто европейците им писна народа ни да стой и да чака те да ни оправят. Няма да стане така, няма такъв механизъм и затова по леко прикрит начин се опитват да кажат на народа ни, да не лежи на тази кълка, а да се хваща сам да маха комунистите от властта! Колко по директно искате да ви го кажат?
133
1
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Просто на хората им писна 20 години да ни повтарят едно и също. Човек разбира от две думи, а нашите управляващи им изнася да се правят на неразбрали. Пък и идват избори за европарламент, затова сега ще има мили думи и след изборите пак натикани в ъгъла където ни е мястото. Румъния ще я пуснат, но нас никога докато имаме такива управляващи. Пределно им е ясно колко прогнила е държавата ни от корупция, просто ни казват, да не чакаме на Европа, а да се хващаме ние докато.
132
0
 
7
 
! Отговори
Ясен преди 5 години
Лъжа!
131
1
 
8
 
! Отговори
АК-47 преди 5 години
И преводачите ли вече ги зомбираха, или са некадърни, като всички гробари: "... че са изпълнени препоръките - едно, две и шест - за независимостта на съдебна власт, за правната рамка и за борбата с организираната престъпност. Продължава мониторингът по останалите три препоръки, по които обаче има положителни оценки" . Какви препоръки са изпълнени, какви пет лева??? Да живее Северна Корея, нейният Ким пасти да яде...
130
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БАНКОВИЯТ НАДЗОР НА ЦЕНТРАЛНАТА ЕВРОПЕЙСКА БАНКА ВЛИЗА В ШЕСТ БГ БАНКИ ЗА ДА ГИ НАБЛЮДАВАТ И РАЗБЕРАТ ДАЛИ СА ГОТОВИ ЗА ВЛИЗАНЕТО В ЕВРОЗОНАТА.
129
1
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
ЗА КАКЪВ ПАКТ ГОВОРИШ
128
2
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Защо Румъния се вади от Пакта БГ РУ ?Защо ЕС праща в БГ ОДИТ на БНБ , КФН, БАНКИТЕ , ЗД ,ЧПФ ???Ще има ли БЕГАНЕЗИТ
127
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каскети,Гадев с 11000 лева заплата,Борисов със 7000лева заплата,Гадев що не каже на Борисов да си намалим заплатите,да взимаме по 3000 например М?
126
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на шоуто с Иванчева и Арабаджиев беше точно оценката от този доклад. Всичките агенции против корупция се създадоха за да се угоди на предния доклад и сега вече отчитаме дейност.
125
2
 
15
 
! Отговори
флшива новина преди 5 години
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА1200 лв. минимална заплата
124
2
 
18
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ето заради кой доклад,са арестите на Арабаджиев,Стайков и борба с корупцията, аз съм си помислил че ГЕРБ стабилност,ах ха ха ха !то за кво било?
123
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждате ли, че все повече източноевропейски страни поемат собствен курс, а Бойко им е едно от последните верни пуделчета и нямат друг интерес освен да го хвалят, въпреки пълния батак в държавата.
122
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 142Точно така е. Колкото до успешната борба с организираната престъпност, то управляващите концентрираха цялата престъпност в свой ръце и така я унищожиха.
121
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Удариха едно рамо на вярното си куче Борисов, пък и малко ли изядоха и изпиха по време на Европредседателството, затова са написали и някоя друга добра дума.
120
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за добавянето на частта за влошената медийна среда и всички последствия от нея, в тази "медия" нито дума.Което и потвърждава казаното в доклада...
119
2
 
13
 
! Отговори
Ko преди 5 години
Много зомбирани има тук.Повечето от тях са повярвали на Ц.Ц. че " България е едно от най-хубавите места за живеене" .Значи само да се уточни какво и за кого е " хубаво" ???За депутати ,кметове,полицаи ,*** ,митничари и администрация е ок , я ми то верно бая хора живеят хубаво.
118
1
 
11
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Мисля,че ЕК и органите и,които са ангажирани с наблюдението и изготвянето на мониторинговите доклади просто са видели,че няма никакви промени,че им омръзна да пишат едни и същи лоши доклади и никой от българска страна да не предприема адекватни мерки и са решили да спрат да се занимават с нас!
117
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонимен,който каже:-"Анонименпреди 12 минутипредпочиташ да те зомбират като "европейска ватенка" ли,ентусиасте?Аз каквото предпочитам, съм го написал! Ти можеш ли да четеш, или си само пишещ??"че вие всички сте "анонимни" бе!..Кой от СТОТИНАТА анонимника си по-точно?