Общи маршрути с Турция и привличаме общи туристи

636 хил. турци са посетили България през миналата година
14 ное 2018 15:07,
9
Общи маршрути с Турция и привличаме общи туристи
Снимка: Министерство на туризма

Двустранното партньорство между България и Турция в туризма и други сфери е изключително важно за нас и добрите отношения между двете страни са вече традиция. Провеждането на първата сесия на смесената комисия за сътрудничество в туризма е доказателство за това, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Още по темата

Ангелкова даде за пример на добро сътрудничество между двете държави реставрацията на църквата "Св. Стефан" в Истанбул. След възстановяването й хиляди българи са посетили Истанбул.

Делегацията от турска страна се води от зам.-министъра на културата и туризма на Турция Йомер Аръсой. Форумът се провежда в навечерието на втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, организиран от Световната организация по туризъм към ООН, чийто домакин за втора година е България.

"Вярвам, че има голям потенциал България да бъде популяризирана още по-активно като дестинация пред Турция, както и за повече възможности за пътувания на българите в южната съседка, смята министър Ангелкова. Чрез трансграничното сътрудничество и разработваните съвместни маршрути ще можем заедно да привличаме далечни и перспективни пазари като Китай, Близкия изток, САЩ и др., а в това отношение разчитаме и на сътрудничеството с турските авиолинии", поясни тя.

Министър Ангелкова припомни инициираната от България идея за създаване на Общ балкански маршрут, обсъден през февруари тази година на международната кръгла маса за развитието на туризма в рамките на българското европредседателство. Маршрутът е свързан с културно-историческото наследство на страните в региона и обектите на ЮНЕСКО, което ще привлече допълнително още туристи.

Министър Ангелкова информира, че над 636 хил. турски туристи са посетили България през миналата година, което е 12,5 на сто ръст спрямо предходната. Турция е основен наш пазар за зимния туризъм и разчитаме представителите на специализираните ни курорти, а също и турският бизнес да споделят в детайли необходимото за засилване на потока туристи.

Промотирането на възможностите на Бранд Черно море в туризма също е много важен акцент в нашата работа и ще се радвам да активизираме инициативи в това направление, посочи още тя, като обърна внимание, че в момента Турция председателства тематичната група за Черноморско икономическо сътрудничество. Много са възможностите също за съвместно промотиране на круизния туризъм и популяризиране на гурме спецификата на Черноморския регион, стана ясно от думите й.

Министър Ангелкова заяви, че приоритет на българското правителство е намаляване на административната тежест, което ще насърчи ползването на туристически услуги и продукти. Министерството на туризма въвежда електронни услуги за всички регистрационни режими.

Турският зам.-министър на културата и туризма Йомер Аръсой смята, че основната  цел е увеличаване на туристопотока между двете страни. Като положителна практика зам.-министър Аръсой посочи и реставрирането на културно-исторически паметници в двете страни със съвместни усилия, което също ще стимулира притока на туристи.

Зам.-министърът на културата и туризма на Турция предложи стажове в Турция за български кадри за туризма, както и да се организират Дни на културата и туризма на България в Турция и на Турция в България.

В заседанието на смесената комисия за сътрудничество в туризма участват водещи представители на туристическия бизнес от двете държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със Ориентала нищо добро не ни чака, само злоба и интриги, след 500 год. тъпчене сме го закодирали в генитеси и душатеси от страданията причинени от Тях.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със Ориентала нищо добро не ни чака, само злоба и интриги, след 500 год. тъпчене сме го закодирали в гените и душата от страданиятани от Тях.
6
1
 
4
 
! Отговори
Ъ преди 5 години
Искам си Южен Поток!
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е след като бурно се разви битово хранителният туризъм до Едирне министърът на туризма да се огледа и за други алтернативи.
4
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Батак ще бъде ли включен в общият туристически маршрут?Как ли ще го рекламират?
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ангелкова, постоянно говорите как се стремим към ЕС. Само за Ваше сведение - Турция къде се намира? И какво е вашето отношение към радикализираща се Турция?
2
5
 
9
 
! Отговори
Цецо Мен преди 5 години
Сливането върви на всички нива с изключение на 1. Тези хора не знаят какво правят.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умолявам ви, герберунгели, разкарайте се моментално! вашето малоумие е безгранично!