Македония обеща: Възстановява наши войнишки паметници

Двете правителства ще имат съвместно заседание през декември
15 ное 2018 14:52, Елка Василева
17
Македония обеща: Възстановява наши войнишки паметници
Зоран Заев и Бойко Борисов. Снимка: БТА

Български войнишки паметници в Македония ще бъдат възстановени. Това стана ясно след срещата на премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев.

Скопие ще възстанови паметника на полковник Константин Каварналиев, който е разрушен през 1966 г. при акция за унищожаване на български военни паметници в бивша Югославия. Ще се възстанови и плочата на загиналите стотици български офицери и войници през 1916 година при битката Каймакчалан.

"Това не е във връзка с договора. Това е във връзка с приятелството. Това трябва да правим всички заедно, за да сближим двата народа и нашите страни, да продължим да работим заедно", каза македонският премиер, цитиран от БНР.

Двете правителства ще проведат съвместно заседание през декември, обяви премиерът Бойко Борисов и благодари за възстановяването на паметниците. "Това е важно, за да може всички наши опоненти, които твърдят и казват, че едва ли не ние сме се отказали от историята, точно обратното - и двете държави имат толкова много история, че имаме да се похвалим с нея достатъчно много", каза Борисов.

Заев отбеляза, че след договора за добросъседство отношенията ни са във възходяща линия и очерта работата по изграждането на пътните отсечки, които ще свържат двете страни, новите гранични пунктове, изграждането на жп линията, благодари за подкрепата, която България оказва по пътя за членството на страната му в НАТО и Европейския съюз.

Двамата премиери заедно ще открият участъка от АМ Струма "Сандански – Кресна", стана ясно още след срещата, на която са били обсъдени общи инфраструктурни проекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
1
 
! Отговори
Дончо преди 5 години
По време на изборите за кмет на Струмица Заев издига лозунга ,,Тук не е България,,.Той е против българския корен на ,,македонците,,.Но на Борисов не му пука.Мисли само за себе си.
14
5
 
3
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Ami..... Milenko Nedelkoski zznae za ova .......
13
3
 
10
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Зайко дали знае за битката при Камакчалан че голяма част от загиналите български войници са от Битолския край .... и това са техните прадядовци .... едва ли някой е чел .. особенно промитите сърбомански мозъци като миленковски който разруши плочата
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За жертвите на първата балканска война ще се съгласят, но за другите войни едва ли и ще спорят, че са завоевателни войни на България. Което пак си противоречат, защото нали в 1991 г. се освободоиха от Сърбия и тогава значи България е водила война с агресора им Сърбия.
11
3
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Време е за една Балканска войничка така да понадупчим шинелите и да пооправим географията и демографията
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гръцката църква ги агитира че са гърци още в 1830 г. и се опитва да ги асимилира като македонски гърци. Гръцката държава прави тая политика и винаги се опитва да ги отцепи от България.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак добре, че не са в Сърбия щото до войната си бяха интегрирани. Това, което са сега е било програма минимум на българската национална кауза. Сега дали ще станат или не българи е друг въпрос и ако сме умни и имаме силна икономика и добър стандарт- сами ще искат тук, а не както сега само за паспорт. Повечето знаят за българския си произход, естествено, но македонец е много комфортно щото не отрича българин, но не е вече съвсем и българин... абе туй само на нас ни е ясно, в ЕС понятие си нямат.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6 Македония е изключена от България на Берлинксия конгрес в 1878 г. и до ден днешен НАТО не я връщат на България заради Гърция.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Сърбите и Тито имат основание, защото в македонците няма само българи, а има помаци, албанци, турци, гърци сърби роми.
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости, никой не ги е предал.Тито отдавна провеждаше политика на откъсване на Македония от българските и корени. Продължение на политиката на Сърбия от преди Втората св. война. Сърбите дълго време ги манипулираха и издаваха учебници, в които се лъжеше за произхода но македонците. След ВСВ Тито се разбра със Сталин да се обявят македонците за отделна от българите нация. Отначало се опитаха да го въведат и у нас. Но след 1955-та година с идването на Т.Живков на власт това беше прекратено.
5
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се извиним много на тези хора ! Ние ги предадохме на 2 октомври 1944 на Тито !Направиха го комунистите !
4
7
 
6
 
! Отговори
Див преди 5 години
В момента излъчват брифинг на МИГ Росия за присъствието на НАТО , видове и численост на войски по границите с Русия. М.Захарова спомена и всички бази в България включително и черноморските. И си задавам въпроса: Какви паметници, като утре не се знае, къде ще са нашите гробове?
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимката: Една Банкянска ТИКВА и една Скопска УБЕНИЦА. :)
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този само чака бойко да се обърне и почва да храчи - всеки път! няма респект : (
1
3
 
10
 
! Отговори
Драган преди 5 години
Какво става като се измие един мръсен македонец ?