12 300 майки на работа, преди детето да навърши 1 г.

Майчинството у нас е най-дълго в ЕС - 58 седмици и половина
17 ное 2018 15:25, Елка Василева
35
12 300 майки на работа, преди детето да навърши 1 г.
Снимка: архив, Reuters

За първите девет месеца на тази година около 12 300 млади майки са се върнали на работа, преди детето да навърши годинка, като по този начин са се възползвали от възможността да получават освен заплата си и половината от полагаемото им се майчинство. Това каза във Варна зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която участва в регионален форум, посветен на темата за майчинството и кариерата.

Русинова припомни, че майчинството у нас е най-продължително в ЕС - 58 седмици и половина. Тя уточни, че сега на дневен ред излиза темата как да бъдат стимулирани и подкрепени жените, които искат да се върнат по-рано на работа, особено като се има предвид липсата на кадри на пазара на труда.

В България разликата в заетостта на жените и мъжете не е повече от 3-4 процента във възрастовата група между 29 до 54 години, няма и сериозни разминавания в заплащането, както е в много европейски страни, допълни Русинова.

Подкрепа за младите майки, които искат да се върнат на работа, е и схемата "Родители в заетост", която се финансира с европейски средства, каза зам.-министърът. Тя припомни, че на помощ могат да разчитат родители, чиито деца не са приети в градина. Чрез тази схема им се осигурява детегледачка за 18 месеца, като това може да е близък роднина, стига да е регистриран на борсата.

Проектобюджет 2019 е най-социалният, който сме имали до сега, каза още Русинова, цитирана от БТА. Тя припомни, че ще бъдат отпуснати 150 милиона лева допълнително за майките с деца с увреждания, както и 40 милиона лева за енергийни помощи.

Най-важното е обаче, че предстоят реформи в социалната сфера, които ще позволят ресурсът да стига до хората по възможно най-ефективния начин, посочи Русинова. Според нея темата за децата с увреждания много се е политизирала. Русинова допълни, че с предстоящите промени в законодателството исканията на протестиращите майки ще бъдат изпълнени и изрази надежда, че протестите ще бъдат преустановени.

Зам.-министърът съобщи още, че в края на ноември предстои да бъде отворена изцяло нова схема по европейските финансови инструменти, която ще позволи за пръв път на общините да развиват медико-социална патронажна грижа, като си партнират със здравни заведения. Идеята е самотно живеещите възрастни и хора с увреждания в малките населени места да получават интегрирани услуги и да бъдат посещавани и от медицинска сестра или лекар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най - гадното нещо е да спекулираш с майчинството и с плащанията за жените майки за да си гледат децата. И е много нагло да правиш сравнения. Това било в ЕС, онова било... както тук правилно се коментира - с какви средства разполагат работещите в ЕС и с какви работещите тук. Ама защо да мислим когато сме свикнали да говорим и действаме по клишета. Първо да се вдигне държавата на онова ниво пък после да се прилагат европейски стандарти. И някои да разберат че тук трябва да се работи
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф, само като видя снимката на Калкулаторка с мазната коса и ми се отщява да чета статията....
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости. Къде майките се бъхтат по 40ч.седмично, имат едва 20 дни отпуск и никакви други" придобивки". А и в много страни от ЕС се оказва, че майчинството е дори повече от БГ. Хайде да си направят справките и тогава да се изказват подготвени. Стига с тези лъжи, да вземат да се осъзнаят малко, защото скоро майките българки в БГ ще са изчезващ вид. Крайно време е всякакви други племена, номади и т. н. да се впрегнат на работа, а не да чакат майките да се върнат на работа.
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ще ми сравнява продължителността на майчинството у нас спрямо това в ЕС, да сравни и заплатите. --------А преди да сравним заплатите да вземем да сравним ти колко работиш и в ЕС колко работят?
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не се борите за вашите деца? Втората година колко ви е майчинството? Какви са детските надбавки? Не обричате ли децата си на бедност.--------А ти защо не вземеш да ходиш да работиш повече вместо да ми философстваш?
27
1
 
19
 
! Отговори
az преди 5 години
Да се чете така : Трябва да върнем спешно на работа белите работещи майки , за да има повече пари от данъци в бюджета за едни други групи
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тя уточни, че сега на дневен ред излиза темата как да бъдат стимулирани и подкрепени жените, които искат да се върнат по-рано на работа, особено като се има предвид липсата на кадри на пазара на труда."Па намерете кой да се грижи за децата. Жена ми (лекар) би се върнала на работа още на 6-тия месец, ако имаше кой да се грижи за детето. А сега вече кара трета година. И щото заплатата на "държавен" лекар е по-малка от моята. Пъти. И питате защо няма лекари...
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и субсидиите за партиите идват от данъците и бонусите по три хилки също. Просто три реда за размисъл!
24
3
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Е та малко ли е една английска минимална заплата?Тук самотни майки с две деца получават по 80 лева на месец.Освен ако не е инвалид-тогава им дават по 900 лв,а и още ще им ги увеличават.
23
9
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Не е смелост това вашето,а наглост . Получавате 900 лева и още искате.Много семейства с деца биха си позволили да имат още деца ако им даваха по 900 лева на месец.Ама само на вашите деца дават,а другите явно не заслужаваме.
22
8
 
7
 
! Отговори
До До 2 преди 5 години
Наистина ли не разбирате че, парите идват от ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ????? Не от Дядо Коледа - от данъкоплатците! Тоест - ограничен обем. Толкова ли е абстрактна тази идея за майките с увредени деца? Ако дадеш на увредените - няма за нормалните!Капиш?
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20За нови кандидати няма разлика между две и повече от две деца в парите които получават. И не мога да получат повече от една минимална заплата.
20
7
 
16
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Майките на деца с увреждания имат смелостта да протестират и да искат достоен живот за децата си. А вие защо не протестирате? Защо не се борите за вашите деца? Втората година колко ви е майчинството? Какви са детските надбавки? Не обричате ли децата си на бедност.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Колко получава на месец една самотна майка с три деца например?
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но общо взето до третата година (тогава държавата дава 30 часа безплатни на седмица за детегледачка или детска градина) детето е един значителен разход.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе ти ги дават, а ти си плащаш за детегледачка. От джоба ти излизат.Детегледачките и частните детски градини са Childminder. Общинските са Nursery. Общинските почват от 2 годишна възраст. Цените са еднакви.Самотните майки имат някои привилегии дават им пари с които могат да си покрият детегледачката ако работят. Преди е можело да се натрупат няколко вида помощи (бенефити). Миналата година ги обединиха в Universal Credit за да не се получава доход от бенефити по-голям от мин. зап
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Не разбрах какви са тези 250 паунда и кога се дават.
15
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ще ми сравнява продължителността на майчинството у нас спрямо това в ЕС, да сравни и заплатите. Изкарали ми някаква тъпоумна гербава пaткa, чийто тъпкач я направил зам.министър да ми размахва пръст колко било майчинството у нас.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Англия например няма такова нещо като майчинство. Има парична помощ около 800 паунда на месец се връзва, т.е. 70% от минималната заплата. Тази помощ се дава около 9 месеца общо. Ако майката излезе в отпуск (неплатен разбира се) в седмия месец ще може да не работи докато детето стане на 7 месеца. След това започват детските 80 паунда на месец, 7% от минималната работна заплата. Затова или не работят докато не стане на 3 години или голяма част от заплатата отива за childminder 250 на седмица
13
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Русинова припомни, че майчинството у нас е най-продължително в ЕС - 58 седмици и половина. Тя уточни, че сега на дневен ред излиза темата как да бъдат стимулирани и подкрепени жените, които искат да се върнат по-рано на работа, особено като се има предвид липсата на кадри на пазара на труда."А със заплатите в ЕС какво е сравнението, бе *** заспала? Като тръгнеш по-рано на работа кого ще наемеш да ти гледа детето и с какво ще му плащаш?