Машинно гласуване? Най-важното е доверието в процеса

Никъде в Европа не гласуват с машини, посочи проф. Михаил Константинов
Обновена: 11 дек 2018 06:24 | 10 дек 2018 22:15,
26

"Къде в Европа има машинно гласуване? Отговорът е - няма. Къде в Европа има интернет дистанционно гласуване? В държава и половина от 41 страни. Във всякакъв вид гласуване основно е доверието в изборния процес. Дори ако този процес е сигурен, ако хората не вярват в тази сигурност, по-добре да не използваме този канал", заяви в "Денят ON AIR" политическият анализатор проф. Михаил Константинов.

Той беше категоричен, че докато съчетаваме машинно и хартиено гласуване се губи предимството от гласуването с машини. Пред Bulgaria ON AIR анализаторът обясни още, че те са много скъпи и цената на една машина варира между 1000 и 1500 евро.

Според проф. Михаил Константинов машинното гласуване може да се манипулира трудно, но когато комисията е съставена от членове, които са от различни политически сили, също не би трябвало да съществува манипулация.

Той коментира още, че спадът на доверието в институциите не е само у нас, а и в големите западноевропейски държави.

"Това е всеобщо. Чувството на хората, че са излъгани, че не е това, което си мислят, че доверието е сринато и няма сигурност. Ние сме остров на сигурността, даже протестите ни са цивилизовани. В момента във Франция загиват хора", заяви анализаторът.

Михаил Константинов допълни още, че предпоставка за предсрочни парламентарни избори у нас има, но според него такива не се очакват поне до европейските избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Дани преди 5 години
До Анонимен 9Много си прав за електронното гласуване, но могат да го разберат само хора, които пишат софтуер. Другите не могат. Да не говорим, че каквато и криптирана връзка да имаш, достатъчни са един *** и 10 секунди насаме с базата данни и да се промени изцяло вота.Но машинното гласуване е нещо полезно и необходимо, според мен. И анулиране на избора ако има повече от 1 процент разлика.Защото в момента се купуват цели избирателни комисии. Подменят се бюлетини вкупом, преди броенето.
21
0
 
0
 
! Отговори
БиБи преди 5 години
До ШопоКато се чудиш за кого да гласуваш, дай вота си за онзи с масивната златна верижка и голата глав - Гешев, бивш милиционер, завършил Висшата милиционерска школа Симеоново. Проспаха 100 млн.евро от ДАБЧ, сетне се опрвда, че войводите ги превърнали в биткойни. Сега търси 1 млрд.лв от Баневи.
20
0
 
1
 
! Отговори
Цецко преди 5 години
Никъде по света касиерът и зам.шеф на управляващата партия не притиска до стената 400 хил. човека държавни чиновници с дилемата "Или гласуваш за нас, или ще ти изстине мястото!", нито купува с 50 лв/глас още толкова роми и с тези общо 800 хил.гласое плюс 300-350 хил. гербери непрекъснато печели избори. А за тази крупна манипулация е за затвора. Но Б.Б. го направи член на УС на Европол.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали за това отложиха издаването на новите лични карти с чип, защого ги е страх от еликтронното и машинното гласуване, че ще им лъснат манипулациите на вота. С новите лични карти ще може да се гласува по веднъж и ако има манипулации, може да се проследи от къде се извършват. Доверие ви имаха хопага годити наред. Ама помнят аферите ви с бюлетини в Костинброд. Измамници.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доверие ли? Тинтири-минтири. Проверката (!!!) е висша форма на доверие!
17
0
 
2
 
! Отговори
To6ko56 преди 5 години
Абе дядо, какво доверие ? Нали ако има електронно и машинно гласуване тези няма да ни управляват - страх. Те не могат друго да правят освен за кра .... А, че греб са глу .. па ..ци го доказаха. При този излишък ??? вместо да дадат на бедните пенсионери по 100 лева, а на другите с по-големи пенсии по 50, на инвлаиди и т.н. (айде около 200 мл.) те решиха да си ги преразпределят !!! Ха, ха, ха. Че има ощеи такива, които ги подкрепят ???
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този изветрял професор е време да млъкне.Целия финансов свят се крепи на машини.Всички ние работим с карти и плащаме сметките си onlinе.Къде си тръгнал бе динозавър?Знаеш много добре, че с машинното гласуване измама няма. Там няма как да купиш гласове нещастнико.
15
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Аз вярвам на недоспалите лелки със скъсани чували! Те са много по-сигурни от криптиран канал за предаване на данни - просто няма място за сравнение. Даже всеки път като реша да плащам голяма сума вместо кредитна карта викам една такава леля и тя през нощта носи чувала с парата където трябва!
14
2
 
1
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Не важно с какво ,а за кого ще се гласува !!! А в България НЯМА ЗА КОГО...
13
0
 
5
 
! Отговори
Проф. Константинов, преди 5 години
никъде в Европа няма гласуване с чували.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз да попитам, има ли някой който да вярва на сегашния начин на гласуване?
11
0
 
8
 
! Отговори
Вики Р. преди 5 години
Ясно е, че се задават избори, щом професорът започна да гастролира в ен на брой студия.Как не се намери един журналист да го попита в упор, какво става с мъртвите души, около 900 000 имена, с помощта на които безпроблемно се печелят избори? Нали именно М. Константинов преди години ни проглуши ушите за тези " мъртви души", а сега удобно мълчи. Още един продажник на герб, уви.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото до машинното гласуване, разликата между него и бюлетините е малка, в САЩ журналисти показаха колко лесно може да се опорочи, а машините са скъпи. И отново анонимността на вота може да се наруши, ако се снима кой влиза, а машината пази точен час на гласуването. Но да кажем, че има по-добър шанс да се опазят машините. С дистанционното шансът е нулев.Да не говирм, че те цял Търговски регистър опропастиха, каква е гаранцията, че няма да направят същото и на изборите.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интернет гласуването нарушава основният принцип на демократичния избор - анонимността на вота. Което е и основната причина никъде да не го прилагат (освен в Латвия). За да влезеш да гласуваш, трябва да се удостовериш. Направиш ли го, всеки доброжелател може да провери как си гласувал. Да не говорим, че няма гаранция, че в Горно-Нанадолнище, няма всички да гласуват под строй от един комп. Сега поне можеш да пратиш журналисти и застъпници да дебнат.С електр. гласуване, избори се купуват за секунди
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При машинно гласуване винаги остават следи и опит за подправяне на резултата се хваща лесно с доказателствапри ръчното остават само слухове за манипулиране и нищо не може да се докаже
7
1
 
6
 
! Отговори
Избирател преди 5 години
Десните се напъват основно зада ги показват по медиите и хората да не ги мислят за умрели. Другото за което се напъват е за едната комисионна от доставката и подръжката на тези машини. Както казват евреите, за каквото и да си говорим става въпрос за пари.
6
0
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Да. Можеш да пипнеш, можеш да вадиш, да подменящ... А за ремонт на техника с отвертки, пак питай Цецо!
5
9
 
2
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
До 4. В чувалите на Цецо има бюлетини. Можеш да ги пипнеш, да ги прочетеш, преброиш и ако трябва да ги представиш в съда. А сега вземи една отвертка, отвори си компютъра (ако имаш такъв) и прочети какво пише в паметта му. После занеси прочетеното в съда да оспорваш изборите.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 10 извора вода вади, само да опази чувалите на Цецо! Затова ли през ден правят срив в някоя система, че да повярваме колко е опасно електронното гласуване? Но ... в същото време сме били супер в IT сферата!!! Че и комисарката ни отговаря не за друго, а за тези най-модерни неща! Последно, кое е вярно? Че сме за/част от напредъка или и тук сме на опашката?
3
0
 
10
 
! Отговори
Спатралтакис преди 5 години
Остана ли някой да вярва на тези глупости