"Скъпа таксиметрова компания" ползват 15 от министрите

НСО охранява един депутат и седмина, свързани с националната ни сигурност
13 дек 2018 07:00,
38
"Скъпа таксиметрова компания" ползват 15 от министрите
Снимка: НСО

15 от министрите от кабинета "Борисов 3" използват кола и шофьор от Национална служба за охрана (НСО), съобщи Дарик, като цитира изготвена по тяхно искане справка от службата.

В началото на ноември финансовият министър Владислав Горанов нарече НСО "скъпа таксиметрова компания" и по този начин аргументира премахването на правото на омбудсмана Мая Манолова да пътува с кола на службата.

Въпреки че законът за НСО дава възможност за отказ от това право, към края на ноември повечето от министрите се възползват от скъпоструващия транспорт, показва справката.

Още по темата

От нея става ясно още, че държавата осигурява охрана на един от българските депутати, заради заплаха за живота му, както и на още седем лица, свързани с националната ни сигурност.

Законът за НСО дава право за използване на специализирани автомобили в мирно време за членовете на правителството, на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд, омбудсмана и кмета на София. С поправка в преходните разпоредби на закона за държавния бюджет, 2019 г. това право се отнема от омбудсмана Мая Манолова.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни каква е целта на поправката, но не и защо обхваща само една институция.

"Когато тя е служба за охрана, тя има своите функции да защитава Конституцията и тези политици, които са застрашени. Но когато говорим за това да вози министри или да вози хора, които на практика нямат нужда от подобна услуга, това си е таксиметрова услуга", коментира той.

"Предполагаме, че не е нужно омбудсманът да се пази от българските граждани", обоснова промените Горанов и уточни, че самият той е съгласен и министрите да не ползват коли. "Имаше един дебат в предното правителство и министрите не ползваха НСО. Те имат право да се откажат", поясни той.

И въпреки че министър Горанов се е отказал от тази услуга, 15 от неговите колеги министри продължават да използват специализирания транспорт.

През 2016 г. тогавашният, а и настоящ премиер Бойко Борисов обяви публично, че министрите му слизат от колите на НСО, а самите министри показаха за ден, че могат да ходят пеша между институциите.
 
Справката на НСО показва, че Огнян Герджиков е единственият министър-председател, който не е използвал правото си на такъв автомобил след изтичане на мандата си, както предвижда законът.

Доброволно от кола на НСО са се отказали председателят на Върховния административен съд Лозан Панов, още през лятото на миналата година, както и омбудсманът Мая Манолова, от началото на ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
8
 
! Отговори
Ботор преди 5 години
А Пеевски не само го разхождат нагоре-надолу ( не за друго - защото е много полезен) ами когато слиза и се качва в колата и одеяла му разпъват, за да не се вижда къде и кога се плъзга заобленото му тяло. Безценен кадър. да ни е жив и здрав
29
2
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
До Анонимен 24Ценко Чоков с кола на НСО... няма да ме учуди :)
28
0
 
16
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Що не продължите и не натъртите, че от 10 г. Пеевски и Доган са с кортежи от НСО, за които *** плаща по 2 милиона на година.
27
0
 
14
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
26
2
 
18
 
! Отговори
АХ преди 5 години
До АнонименТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ КАТО ТРЪН В НА ГЕРБЕРИТЕ--АМИ ПЛЕВНИКА НЕ ПОЛЗВАШЕ ЛИ НСО---ЖАЛКИ КАРТИНКИ СТЕ БЕ ГЕРБЕРИ--КРАДЦИ И МОШЕННИЦИ--СЛЕД ИЗБОРИТЕ СТЕ В ЗАТВОРИТЕ--РАЗБИРА СЕ КАТО СЕ МАХНЕ ЦАЦАРКАТА-ВАШИЯТ АНГЕЛ ХРАНИТЕЛ...СТЯГАЙТЕ КУФАРИТЕ И ЧУПКАТА--ЛОШО ВИ ЧАКА...
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен скъпа НСО е и изключително опасна услуга. Никое от техните шофьорчета не е чувало за такова чудо ЗДвП и се движат малко като мaймyни с гранати. Пък в статията нищо не се споменава за президента или жена му имат ли право на такова такси?
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така става когато селянчета отгледани с нужник на двора се довлекат в София и докопат властта. От 1944 насам е така и не му се вижда края.
23
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кмета на София с кола на НСО и питам кой я заплашва? Това да не е президента на София?Виждам дискриминация спрямо другите кметове.Дайте право на всички градски и селски кметове да ползват такива коли поне да е справедливо.Така де, и те са на хранилката.
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ДОГАН?!!!Комунистите продължават да ни грабят!!!
21
3
 
46
 
! Отговори
huhu преди 5 години
а даскалката-кметица защо има право, та нали всички я обичат!!!
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Това, което Тиквата обещава на дюбилите никой не може да го даде ;-).
19
0
 
47
 
! Отговори
1212 преди 5 години
А министрите от какво са заплашени , че нещо не ми става ясно.
18
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за заместниците справка има ли?
17
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът върви напред а тука все още властва феодализма и полуробството!
16
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горанов се отказал, но ползва на кръстника.
15
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпреки че Европреседателството свърши Лили винетката все още е министър на създаденото министерство за случая и продължава да получава заплата, кола и охрана от НСО.
14
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време Тиквата като се появи на хоризонта обещаваше,че ще намали държавните хрантутници наполовина а той ги увеличи двойно,обещаваше да премахне комунистическите привилегии а той ги удвои,обещаваше..обещаваше...само и само да се хареса на дюбелите!
13
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Царски живот,ей!
12
0
 
54
 
! Отговори
Boto преди 5 години
Имам позната, която за кратко се обърка и отиде да работи в едно от министерствата. На позицията и се полагаше шофьор и кола. Съответно след една седмица тя отказа това си право с идеята, че тези пари които се дават за това могат да отидат и за по добро.Е какво се оказа след 10 дни, че щата не се закрива а просто колата отива при следващия по веригата.Та и всички дебели министри да се откажат колите ще отидат при следващите на хранилката..Така ни е устроена администрацията да краде!
11
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2016 г. тогавашният, а и настоящ премиер Бойко Борисов обяви публично, че министрите му слизат от колите на НСО, а самите министри показаха за ден, че могат да ходят пеша между институциите.---------------------------ЕДИН ИЗПЕЧЕН ЛЪЖЕЦ И ПОПУЛИСТ